czysta przyjemność :) Nasze naleśniki napakowane były jagodami, poziomkami i malinami, których dodałyśmy z Asią chyba sporo więcej niż w przepisie :) Naleśniki: - szklanka mleka - 2 jajka - szklanka mąki - szczypta soli - woda gazowana Nadzienie: - 500 g kremowego serka naturalnego - 1 jajko - 400 g owoców leśnych - 4 łyżki cukru pudru - 4 łyżki miodu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - kilka(...)listków świeżej mięty Przygotowanie: 1. Mleko mieszamy z jajkami i szczyptą soli. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mąkę do powstania gładkiej masy. Dodajemy wodę, cały czas mieszając, tyle aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. 2. Serek mieszamy z żółtkiem, miodem, cukrem waniliowym i owocami leśnymi oraz czterema posiekanymi listkami mięty. Białko ubijamy na sztywną
Kraina Tysiąca Smakówsmażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję najpierw rozrobić
Kuchcik gotujesmażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję najpierw rozrobić
Kuchcik gotujeostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty, ale za to pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼ szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku(...)masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego
Proste Potrawywięc postaram się znaleźć troszkę czasu na powrót do blogowania. Dziś proponuję pyszne krokiety - bezmięsne ale bardzo syte, idealne na obiad lub gorącą przekąskę. Naleśniki: 2 jajka 2 szkl mleka 1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru duża szczypta soli (lub inny ulubiony, sprawdzony przepis) Farsz: 50 dag pieczarek(...)oleju. 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić. 4. Ugotowane jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić. 5. Wykładać porcje farszu na naleśniki, zawijać w krokiety, panierować i smażyć na złoto. Można podawać solo lub tak jak u mnie
Kto ugości moich gości?Składnik na 1 porcję -50 g mąki ryżowej -1 jajo(ja robię bez tego) -1 łyżka oleju -woda (ok pół szklanki) -pół kulki mozzarelli -1 pomidor -szczypior/koperek/przyprawy Przygotowanie: 1. Mąkę z jajem wymieszać, dodajemy stopniowo wodę do uzyskania lejącej konsystencji. Smażymy naleśniki. 2. Mozzarelle. pomidora w plastry i nakładamy na placki, posypujemy dodatkami Wartości odżywcze 430 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuktóre da nam energię na pierwszą część dnia. U nas dzisiaj bezmięsnie, ale sycąco. Naleśniki z mąki żytniej, w których ukryłam plasterek sera mozzarelli oraz jajko sadzone. 40 minut 5 sztuk składniki: ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 1 jajko(...)sól, pieprz, czerwona papryka farsz: 5 plastrów mozzarelli 5 jajek świeża bazylia wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe (jeżeli będzie za gęste, można dodać więcej wody). Usmażyć jajka sadzone. Na środku naleśnika ułożyć plasterek sera, następnie jajko. Zagiąć brzegi naleśnika i ponownie wrzucić na patelnię. Oprószyć solą i pieprzem. Po 5 minutach naleśnik jest gotowy. Świetnie smakuje ze świeżą
Ania i Marcin gotująSkładniki: Farsz: 2 piersi z kurczaka 250g boczniaków 2 szalotki 200ml passaty pomidorowej kilka suszonych pomidorków mały pęczek pietruszki zioła prowansalskie chilli sól i pieprz Naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 0,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej olej(...)zarumienić. Kurczaka odsunąć na bok patelni i dodać boczniaki. Smażyć aż odparują większość wody, a następnie wlać passatę pomidorową i zmniejszyć ogień. Doprawić ziołami prowansalskimi i gotować do czasu aż płyn się zredukuje. Na koniec dodać posiekaną natką pietruszki. W międzyczasie przygotować naleśniki. W naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki (najlepiej blenderem) i odstawić na około 10 minut
Piąty grzech głównyPrzepis na naleśniki chyba wszystkim jest nam znany. 2 jajka, trochę mleka, wody gazowanej i mąki. Nic prostszego :) Dla mnie w wersji na słono, o niebo smaczniejsze! Brokuł kolejny raz idzie na pierwszy ogień! Składniki: 7-8 naleśników (ciasto przyprawiam łyżeczką soli, pieprzu i majeranku) 1 brokuł 200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów(...)żółty 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 2 min i odcedzamy. 2. Między czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem żółtym
FITBUuKKrokiety nadają się zarówno na obiad jak i uroczyste przyjęcie czy kolację. Doskonałym do nich dodatkiem będzie filiżanka czerwonego barszczu. naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 200ml wody gazowanej sól do smaku 1 łyżka oleju Wodę i mleko wlać do miski,wbić jajka,dodać mąkę,sól i olej. Zmiksować wszystko razem. Rozgrzać patelnię teflonową,posmarować(...)posiekać,przesmażyć na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Dodać potarte pieczarki i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki nieco przestudzić i wymieszać z potartym serem. Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu,boki złożyć do środka tworząc kopertę. Następnie obtoczyć je w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej
Kolorowa kuchnia Elkiobiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀 Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli ok. 2 szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka(...)wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema paprykami, ziołami oraz mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśniki
Kuchnia MagdaLenynaleśniki powinien ostygnąć. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi
Cooking Monstergrzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno być lejące). Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty
peggiwkuchniCiasto na naleśniki 2 jajka 1 szk wody gazowanej 3 szk mleka 1 łyżeczka soli 2 szczypty cukru 3 szk mąki pszennej typ 450 50 ml oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła
Ewa w kuchnioraz drobno pokroić. Do miski dodać natkę, sos sojowy, olej sezamowy, posiekne grzyby mun, makaron, jajko i wymieszać. Papier ryżowy wkładać na około 15 sekund do ciepłej wody, wykładać na deskę. Na naleśnik układać około 1-2 łyżek farszu. Naleśnik zawinąć na nadzienie dociskając farsz, następnie boki naleśnika zawijać do środka, a na końcu całość zwinąć w rulonik. Smażyć
cooklife