Składniki : 1 pomarańcza 2 łyżki masła pół szklaki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie:Pomarańczę trzeba sparzyć i dobrze wyszorować, następnie z połowy pomarańczy zetrzećskórkę ale
Mechanik w kuchniNawet nie wiem czy da się je kupić, bo naprawdę nie wyglądają zbyt dobrze, w porównaniu np. do ligoli czy innych jabłek deserowych. Ale na przetwory są idealne. Mięsiste, słodkie, pod samą skórką aż różowe. Kompot z nich ma fantastyczny różowy kolor, właśnie od skórek i miąższu bezpośrednio po skórką. Zresztą mieliście okazję sami się przekonać, wrzucaliśmy na bloga niedawno(...)następnie gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Prościej się chyba nie da :) A dżem możemy wykorzystać jako dodatek do pieczywa, szarlotki, naleśników. Zresztą co wam będziemy mówić, sami najlepiej wiecie do czego lubicie używać dżemu. Smacznego
Marder&Marder ManufactureLato sprzyja zabawom na świeżym powietrzu, pieszym wędrówkom i piknikom na łonie natury. Szczerze powiedziawszy- mieszkając na wsi, w domu jednorodzinnym, gdzie w koło sama zieleń
Kuchnia w czekoladzieSkładniki:10 łyżek kaszy jaglanej szklanka mleka 1,5%2 łyżki miodu 1 łyżka stewii1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu1 awokado, pozbawione skórki i pestkisuszone
Mango PapajaPrzepis na dutch baby w wersji na słodko cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na wersję wytrawną. Która wersja bardziej Wam przypadła do gustu? Koniecznie dajcie znać! Składniki (1 duża, 2 mniejsze porcje): 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 1/3 płaskiej łyżeczki soli 3 -4 łyżki masła do podania: łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe(...)wyjmij z piekarnika i wyłóż na nią masło. Poczekaj aż się rozpuści i rozprowadź po brzegach przechylając patelnię na boku. Ciasto wylej na patelnię i piecz około 20 minut. Naleśnik musi być puszysty i złoty. Naleśnik wyciągnij z piekarnika, wyłóż na niego ulubione warzywa. Ja dodałam łososia wędzonego, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki, awokado pokrojone w plastry. Całość posypałam szczypiorkiem
Moja pasja smakupolewa ma nie tylko karmelowy smak, ale i charakter :) Jeśli jednak chcemy polewę gęściejszą, możemy mleczną czekoladę zastąpić gorzką. Wtedy stanie się ona trochę twardsza i również nie tak słodka. Polecam wypróbowanie obu opcji i wybranie swojej ulubionej. Ja uwielbiam karmel i chyba pozostanę przy tej pierwszej :) Jeśli wiecie, że Wasz piekarnik grzeje nierówno (np. z przodu słabiej(...)czas całkowicie zakryta wodą.) Efekt? Najlepsza masa krówkowa na świecie :) Jeśli takiej masy nie zużyję całej do ciasta, przechowuję ją zawsze w lodówce, przełożoną do słoiczka i zjadam z naleśnikami czy goframi. Pycha
Ratunku obiadwypieki i uważam, że jest idealna - wychodzi bardzo gęsta, kremowa. Dodałam do niej jeszcze łyżkę skórki z cytryny dla podkręcenia smaku i był to strzał w dziesiątkę - masa jest słodka ale nie przesłodzona, orzeźwiająca. Karpatka ciasto: 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g masła 6 jajek masa: 3 szklanki mleka 250 g masła/margaryny 3/4 szklanki cukru(...)ciasto wyraźnie się zarumieni - będzie to trwało ok 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej
sierotka maRysia w kuchniłyżka masła · sól · pieprz · słodka papryka · 2-3 cienkie plasterki papryczki chilli lub jalapeno Na ciasto(...)ilości mąki. Mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek, teraz reszta mąki i wody. Ciasto powinno gęstością przypominać rzadki kisiel, nie powinno się ciągnąć za chochelką. Smażymy nasze naleśniki szpinakowe, bez dodawania tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej. Ciasto na wodzie ma to do siebie, iż samo odejdzie od patelni, na brzegach powstanie tzw. koronka wtedy delikatne
Kuba Gotujesobie o niej przypomnieć i przygotować coś z jej udziałem. Mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa, ma niesamowity i przepyszny smak jak i zapach. Świetnie nadaje się do przyrządzania placuszków, naleśników, wypieków. Należy pamiętać, że chłonie ona dużo płynów, dlatego nie zapominajcie o tym fakcie, kiedy będziecie jej używać. NASIONA CHIA Kto teraz nie zna już nasionek chia(...)jako posypka do owsianek, placków i innych wypieków. QUINOA Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony czy ziemniaki. AGAR AGAR Agar
Zdrowie na języku :PSkładniki na 10-12 naleśników: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jajka 1/3 szklanki cukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj(...)Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego
Anioszek w kuchniSKŁADNIKI: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 2 tabletki stewii 3 kropelki aromatu rumowego 1 jabłko 1 gruszka syrop karmelowy Walden
ClauditteMissCookingwrześnia zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą i w moim odczuciu idealnie nadający się(...)syrop klonowy 1/2 szkl. borówek masło do wysmarowania formy Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i wbijamy jajka, na koniec wlewamy sok z cytryny i jeśli lubimy bardziej słodkie, syrop klonowy (nam smakowało bez dodatkowego dosładzacza). Wszystko miksujemy na gładko i przelewamy do formy wysmarowanej masłem, borówki wrzucamy na wierzch, są tak lekkie, że będą pływać radośnie na wierzchu
Przepysznik - BLW i nie tylkozmieniłam swoje stanowisko w związku z tym zielonym koleżką. Wracając do kremu - nie miałam składników potrzebnych do guacamole, więc sięgnęłam do swej wyobraźni i ta-dam!Orzeźwiający dzięki mięcie, słodki za sprawą miodu i lekki przez cytrynę.Co do miodu - użyłam miód kremowany z białej koniczyny. Każdy miód, jak wiadomo, smakuje inaczej. Jeśli robicie ten krem, użyjcie ulubiony miód(...)cytryny, uważając na pestki. Wszystko razem miskuję za pomocą blendera na krem. Przechowuję w lodówce około 3-4 dni. Idealnie nadaje się do kanapek, owsianek, czy na naleśniki! A jeszcze lepszy, kiedy wyjada się go tak po prostu ze słoiczka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPlacuszki a'la pizza to idealna propozycja na szybki oraz dość syty posiłek. Możecie do nich dodać swoje ulubione dodatki i wykorzystać wszystko to co posiadacie
Di gotuje