Kasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem
Smaczne Zdroweszklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron. Najlepiej smakuje w owocowej zupie lub ze słodkim sosem
prawdziwe jedzeniedżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce
Ze smakiem i z pasjągęste. 2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką, formując placuszki (nie rozlewamy ciasta po patelni jak naszych naleśników). Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż pancakes się zarumienią. 3. Pancakes układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i dodajemy brzoskwinię i prażone migdały. Smacznego! :) Jeśli spodobał
My Culinary ArtZdecydowanie nie jestem fanką kupowania gotowych wyrobów jedzeniowych typu pierogi, naleśniki, lasagne etc. Zawsze unikam takich produktów, bo tak naprawdę nie wiadomo co się w nich znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich
Kolizje Smakówdobrą zabawę ;) Dodatkowo starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim , roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem lub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami , czy spring rolls’y Dania na ciepło
Kolizje Smakówleśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki. Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier
prawdziwe jedzeniekanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo Ouzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie ouzo
Chilli Czosnek i Oliwadżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem . Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ? A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony i śmiało
Smaczna PyzaPrzez długi, długi czas prym wiódł lemon curd , czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu
W kuchni Karmel-itkibiałek ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej poubijać. Dodać resztę składników i wymieszać krótko mikserem. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - nie tak płynna jak na naleśniki . Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą ilość twarogu, placuszki lubią się przypalać
Grunt to przepis!słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości konfitury, można słoiczki spasteryzować. Smacznego, ta konfitura to świetny dodatek do kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplacuszków bez tłuszczu chodził mi po głowie po pierwszym zastosowaniu naleśnikarki firmy Unold Profi 48155 ze sklepu internetowego redcoon.pl . Bo czyż taki świetny duży blat ma tylko zastosowanie do naleśników? Otóż nie, placuszki bez tłuszczu też są pyszne. Serowe placuszki ze szczypiorkiem bez tłuszczu okazały się super przepisem, dietetyczne, lekkie, nie trzeba ich odsączać na ręczniku papierowym jak się smaży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić, ale ta zupa doskonale wpisuje się w dietę 3D, którą rozpoczęłam wpisem na pikantny naleśnik z łososiem . Składniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty rozgniecione 1 ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółte mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam prosto z garnka. A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię