naleśnik - 11212 przepisów (strona:530/748)

Na spotkanie z latem 214

rozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy dzień. Na straganach

Przysmaki Karolki
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 212

pofarciło... Skoro wiosna czas ruszyć z domu. Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;)  Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już

Sajkofanka smaku
Domowa konfitura - truskawki z miętą 873

Truskawek w tym roku pod dostatkiem. Warto zatem przygotować domowe przetwory, które sprawdza się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta konfitura truskawkowa z odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast - dla łasuchów nawet solo ;) Zapraszam na mój sprawdzony przepis! Konfitura truskawkowo - miętowa - 2 kg świeżych truskawek  - 300g cukru kryształu - garść listków świeżej mięty dodatkowo: 6 małych

Sajkofanka smaku
Clafoutis z czereśniami i borówką 248

ciasto i pierwsze moje myśli były takie "ale zakalec". Ale dzisiaj wiem że to tak ma wyglądać.Jest  bardzo smaczne w smaku przypomina mi trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki:   450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Sos pomarańczowy 245

zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem

Mechanik w kuchni
Kakaowo truskawkowe rożki 240

kremówkę ubijam mikserem na sztywną pianę i przekładam do misy z serkiem. Truskawki kroję w kawałeczki i dodaję również do serka. Całość mieszam i daję na chwilę do lodówki. Naleśniki składam na połowę z jedną połówką mniejszą, przewracam na drugą stronę i kładę 1 łyżkę gotowego nadzienia i zawijam. Układam w salaterce i przyozdabiam połówkami truskawek

Mechanik w kuchni
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 239

przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu!  Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki

Mia Cucina Sofieta
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 191

każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa do naleśników, słodkich śniadań, owsianki. Jest w 100 % naturalna i bez dodatku cukru.   (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
52. Słońce za oknem i wiosenne rollsy z łososiem i makaronem chińskim. 220

krawędzi kładziemy plaster łososia, na to makaron, szczypiorek, rzodkiew i ogórek. Zawijamy ze strony z której jest mniejsza część papieru do środka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego! :) (function

Symfonia Smaków
Placuszki serowo - jogurtowe 365

Dzieci uwielbiają naleśniki i wszelkie placuszki. A mój synek w szczególności:) Przygotowywałam mu już różne wersje placuszków, te powstały dosłownie z tego co znalazłam w lodówce i w szafkach. Smaczne, wilgotne i bardzo serowe:) Nie są kaloryczne, a dostarczą nam dużo energii... Składniki: 6 czubatych łyżek mąki,  150g chudego białego sera,  szklanka gęstego jogurtu naturalnego,  łyżka cukru

Z miłości do słodkości
Czekośliwka czyli powidła czekoladowe 201

pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem typu "lemon curd" z pomarańczą 184

Gęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd.  Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta

Zabawa smakiem
Krokiety 354

Zapraszam serdecznie na krokiety Smazymy nalesniki. Na drugiej patelnie smazymy mieso mielone(500 gr ). Doprawiamy.Obgotowujemy kapuste I grzyby.Na woku obsmazylam kapuste z grzybami, dodajemy sol I pieprz.   Na nalesnik ukladamy farsz I rolujemy.   Rozbijamy jajko, obtaczamy krokiet w jajku I bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu, ze wszystkich stron.   Smacznego

Smaki Edyty
Ciasto z ricotta i brzoskwiniami 236

Dzisiaj mojej rodzince zaserwowałam ciasto przy który jest trochę pracy, ale słowa mojego męża : "smakuje jak naleśniki z brzoskwiniami I bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :) Zaczynamy:  Składniki: 250 gr masła 250 gr mąki 250 gr drobnego cukru 6 żółtek 450 gr sera ricotta 100 gr cukru pudru 4-5 brzoskwiń Wykonanie: Mąkę, masła I cukier mieszamy

Smaki Edyty
Kurczak i warzywa w bulionie 216

zasadzie gotując rosół ( bulion) podaję potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako

Buniabaje w kuchni