na zimno - 10906 przepisów (strona:473/728)

Śledzie w doskonale przyrządzonej cebulce. 3067

Jeśli ktoś lubi śledzie to na pewno pod każda postacią, chociaż są tacy, który twierdzą ,że tylko klasyczne z cebulką to prawdziwe danie ze śledzi. Dlatego

W kuchennym oknie Ewy
SURÓWKA W MAKARONIE 272

mieszamy,wlewamy oliwe,ocet,doprawiamy wg uznania.MieszamyW osolonej wodzie na małym ogniu gotujemy al dente makaron,wlewamy do wody łyżkę oleju zeby makaron się nie posklejał.Ugotowany makaron przelewamy zimna wodą,studzimy.Zimny napełniamy farszem warzywnym

Z Majeczką w kuchni
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 199

minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem.Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki

Z Majeczką w kuchni
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 221

Bardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również  świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki. Pyszne, poprostu...Składniki:2 opakowania ciasta francuskiego1/2 kg mięsa mielonegojajko sól morska prowansalska Kamis młynekpieprz młotkowany z kolendrą Kamispęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku3 łyżki bułki tartejWykonanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajko,bułke tartą

Z Majeczką w kuchni
POMIDOROWA SALSA 189

Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki pieprzu mielonego Kamis1/4 łyżeczki cukru pudru1 łyzka natki pietruszki2 łyżki oliwy1/2 łyżeczki kolendry suszonej,mielonej Kamissok z 1/2 cytrynyWykonanie:Pomidora kroimy na kawałeczki,blenderujemy,dodajemy pokrojoną na mała kosteczkę paprykę,cebulę,papryczki chili

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA 205

puszki kukurydzy 1 duży ogórek wąż pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 2 duże łyżki majonezu sół morska  pieprz mielony  Wykonanie: Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek,kukurydzę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
KARP W GALARECIE 256

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu. Składniki: 1,5 kg karpia zatorskiego 5 cebul 3 marchwie kawałek selera pietruszka

Z Majeczką w kuchni
SMERFNY JAGODOWIEC 306

Jagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubiSkładniki:2,5 szkl.jagód leśnych30 dag serka waniliowegopól szkl,smietany 183 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku2 galaretki jagodowe lub wisniowekostka margaryny20 dag herbatników5 łyzek cukruWykonanie:Margarynę roztapiamy,herbatniki dokładnie mielimy na pył.Łączymy herbatniki

Z Majeczką w kuchni
BABCINE OGÓRECZKI 172

łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna zalewamy ogórki w słoiku,zakręcamy słoiki,pasteryzujemy 10 minut,nie dłużej

Z Majeczką w kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami 269

Uwielbiam domowe wędliny i pieczone mięsa. Są dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia

Pasja Smaku
Buraczki zakwaszone czerwonym octem 247

solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym  :)                                 Smacznego

Proste Potrawy
Parówki z serem w cieście francuskim 236

Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.SKŁADNIKIparówki (u mnie z szynki)żółty ser w

Moje Kuchenne Rewelacje
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 314

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny.Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 312

papieru. Jeśli nie będzie można wałkować, nic nie szkodzi - włóż do foremki papier do pieczenia, włóż część ciasta i rozprowadź je szpatułką na całej powierzchni foremki. Szpatułkę możesz zwilżyć zimna wodą, ułatwi to rozprowadzenie ciasta. Grubość ciasta nie powinna być większa od 1 cm, i tak ono urośnie w czasie pieczenia.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury

Grahamka, weka i kajzerka