jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością. Krem na początku nie chciał ze mną współpracować - barwnika trzeba dać naprawdę sporo, żeby uzyskać tak intensywną czerń. Niemniej, po kolejnych i kolejnych porcjach, w końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut.Ostudzić w formie.Smacznego!Po zabieganym weekendzie dzisiaj odpoczywamy. Będziemy oglądać zaległe seriale, wyjdziemy tylko z psem na spacer, bo pogoda bardzo się już daje we znaki. Jest przeraźliwie zimno, wiatr przeszywa niemal do kości. Poważnie rozważam wyciągnięcie z zakamarków szafy zimowego płaszcza... Czy to już wypada
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj był piękny dzień. Tyle słońca na raz to ja już dawno nie widziałam! I to nic, że trochę wiało i było raczej zimno niż ciepło. Promienie słoneczne dodają mi niesamowitej energii, od razu chce mi się więcej, niż tylko siedzieć pod kocem, czytać i pić gorącą herbatę. Zamiast, a raczej oprócz tego, wysprzątałam mieszkanie, i teraz pięknie pachnie zielonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzecały dwunasty miesiąc roku powinien upływać nam oprószony białym puchem. Takim miękkim i skrzypiącym pod stopami. Gdzie zimę czuć każdą porą skóry. Lubię tak. Tymczasem owszem, zrobiło się zimno i wyciągnęłam mój czerwony płaszcz, w którym wyglądam jak niedorobiony Mikołaj, ale za to jest mi cudownie cieplutko; w nocy szron osiada na zziębniętych źdźbłach trawy i szybach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką dowolne kształty.Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 170 st. C. przez 12-15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Zimno. Choć nie ma śniegu, temperatury wieczorami spadają poniżej zera, i spacery z Ptysią stają się średnio przyjemne. Do domu wracam przemarznięta, mimo dwóch swetrów, czapki i ciepłych rękawiczek, w które
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasztet w wersji bezmięsnej. Delikatny, kremowy i pyszny. Idealny na ciepło i na zimno. Zachwyci nawet smakoszy mięsa.Spróbujcie sami!Składniki:10 jaj ugotowanych na twardo;2 surowe jaja;400 g pieczarek;Duża cebula;1/2 puszki groszku konserwowego;Pęczek szczypiorku;100 g żółtego sera;4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskałyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:Zimna woda;Olej do smażenia;Toster/ gofrownica.Sposób wykonania:Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek
Gospodyni Miejskacytryny można dodać 2 łyżki octu spirytusowe, a z dodatku cukru można całkowicie zrezygnować.Bulion do gotowania buraków nie może być zbyt tłusty, gdyż chłodnik podaje się na zimno i tłuszcz zamieni się w grudki.Dla uzyskania rzadszego chłodnika jogurt można zastąpić kefirem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor.Do złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje.Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego.Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny
Gospodyni MiejskaQuiche z cukinią...Kruchy, złocisty spód.Rozpływające się w ustach plasterki cukinii.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną.Proste i szybkie w wykonaniu.Polecam!Składniki:Ciasto:250 g
Gospodyni MiejskaPlacki z cukinii...Proste w wykonaniu.Z wyczuwalnym smakiem cukinii.Przyrządzone na ulubiony sposób: ostro lub słodko.Zawsze smakują doskonale!Składniki:1 duża cukinia lub 2 małe
Gospodyni MiejskaTarta z burakami, cebulą i fetą...Kruche, złociste ciasto.Nadzienie z buraków i cebuli.Posypane kosteczkami fety.O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku.Zapraszam! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej
Gospodyni Miejskapółka) przez około 1 godzinę.Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas
Gospodyni Miejskapatelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów.Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym.Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadelikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np. z pieczarkami w sosie śmietanowym.Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.Źródło przepisu
Gospodyni Miejska