na zimno - 10906 przepisów (strona:353/728)

Rabanada 149

olejem lub bez, aż się zrumienią z obydwu stron. Wyłożyć na papier śniadaniowy, a kiedy nieco przestygną, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuchy z jabłkami 184

karnawał?). Polecam je gorąco szczególnie tym, którzy posiadają dzieci, nie ma nic lepszego od racuszka i kubka parującego kakao na poprawienie kruszynkowego humoru, kiedy za oknem jest szaro, zimno i źle. Racuchy z jabłkami 3 szklanki mąki   szczypta soli   1 i 1/2 szklanki ciepłej wody   20 g świeżych drożdży   3 łyżki cukru   2 łyżki oliwy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 122

mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy potrzebować także

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśnikowy tydzień: Zielone naleśniki 152

kolorem. No i oczywiście cały czas w duchu Tygodnia naleśnikowego, więc na naszych talerzach piętrzą się i królują zielone naleśniki. Pyszne, puchate i naprawdę godne polecenia. Najlepiej smakują na zimno, więc sprawdzą się idealnie w roli przekąski spacerowej. Zielone naleśniki dowolna ilość szpinaku (od tego zależy intensywność koloru), u nas ~6 brykietów 300ml dowolnego mleka 150g mąki pszennej 2 jajka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Knedle z truskawkami 219

Kolejny z moich ukochanych smaków dzieciństwa. Co roku czerwiec upływa mi pod znakiem truskawek podawanych na setki sposobów, na ciepło, na zimno, w musie i w kompocie, a nawet w postaci zupy. Wszystkimi tymi przepisami, zdatnymi do tego, by podać je maluchowi od 8 miesięcy wzwyż (oczywiście, jeśli nie ma alergii), chętnie się z wami podzielę. Zatem wszystkich miłośników truskawek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Deser bananowo-kakaowy z orzechami 149

już poruszony wcześniej w naprawdę wyczerpującym stopniu, ale dziś podpowiem jak można zrobić coś prostego w nieco innej formie. U nas hitem stał się dla dzieci starszych  -na zimno (prosto z zamrażalnika), najmłodsze wolały go w wersji.. roztopionej, dopiero wtedy pałaszowały ze smakiem. A może były po prostu ciekawe jak to to się roztapia..? Hmm, ciekawa teoria

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 106

pieczemy około 35 min do czasu az ciasto się zezłoci. Po wyjęciu delikatnie możemy posmarować z wierzchu pozostałym syropem rabarbarowym. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Jednak jeśli o mnie chodzi zdecydowanie wole go w wersji na ciepło

Radość kipiąca uśmiechem.
Tartaletki z pieczarkami i suszonymi pomidorami. 105

tartaletki napełnić farszem, smietane wymieszać z jajkami, doprawic. Zalac pieczarki, na wierzchu posypać pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Zapiekac około 20 min, w 200st.   Podawac na ciepło lub zimno!      Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet z cukinii 107

którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 60-75 minut aż pasztet na wierzchu się zarumieni. Pasztet możemy jeść na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 193

pistacjowym i winem Mirin. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanymi orzechami pistacjowymi. Podajemy na grillowanych plastrach bakłażana. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami może być podana na ciepło i na zimno, obie wersje są bardzo smaczne. Danie nadaje się na obiad, jak i na wczesną kolację. Bardzo bogata w aromaty, z nutą pistacji, zadowoli wielbicieli sałatek… i nie tylko. Gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 158

pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo pozytywny słoneczny koktajl. Zastrzyk energii. 170

nich ,jest natka pietruszki oraz jabłka- reszta zależy od tego...czego nam aktualnie brak, i od naszych zachcianek. Ten koktajl zrobiłam akurat dlatego, że padało, wiało niemiłosiernie, było zimno. Gdy tylko koktajl pojawił się na stole..nieoczekiwanie rozbłysło słońce! Oto składniki na koktajl pełen słońca i energii. -3 duże jabłka -duża natka pietruszki -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka miodu

Z Kuchni Do Kuchni
Pomidory marynowane 150

listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od łodyżek. Zieleninę i pomidory przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem zalewą, przestudziłem. Słoiki zamknąłem dopiero wówczas, gdy zalewa była zimna

R'n'G Kitchen
Kompot śliwkowy w słoikach 140

rozcieńczyć wodą i mamy kompocik do obiadu. A śliweczki można po prostu zjeść albo użyć do ciasta. składniki: ok 3 kg śliwek cukier ( po 2 łyżki na słoik) zimna przefiltrowana woda Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Potem wypestkować i ułożyć luźno w słoikach do wysokości szyjki z gwintem. Następnie śliwki zalać wodą aby były całe zakryte. Do każdego słoika wsypać

Monia miesza i gotuje
Zupa owocowa ze śliwek i gruszek 162

Zupa owocowa ze śliwek i gruszek jest smaczna, podana na ciepło lub jako chłodnik na zimno.   Składniki: 1 kg. śliwki mogą być węgierki 1 kg. gruszek 5 szklanek wody cukier do smaku 4 owoce goździki 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżka mąki kartoflanej   Przygotowanie: Śliwki i gruszki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim

Smaczne Potrawy