Moje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle
Krakowskie smaki AniUpiekłam na ten weekend kostkę brzoskwiniową. Ciacho idealnie nada się na każdą okazję. Jak to w przekładanych cistach bywa, trzeba na nie dość długo czekać. Ale
Ewa w kuchniZapraszam na konkurs, rozdaję zaproszenia do teatru [ klik ] Jak pisałam wcześniej ze śledziami jeszcze nie skończyłam a więc dziś śledź w burakach. Jest to sałatka warstwowa
Moje Małe CzarowanieChciał nie chciał pora obiadowa nadejdzie szybko i zaraz znów dylemat co podać. Proponuję na piątek pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak, nawet
Z Majeczką w kuchniSkładniki: - kilogram solonych śledzi - tyle samo cebuli - 3 – 4 suszone prawdziwki - pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy
w mojej kuchniSkładniki: 4-5 płatów śledziowych w oleju (matiasy) 1 duże jabłko (ok. 25 dag) 4 kiszone ogórki (ok. 20 dag) 1 duża cebula (ok. 20 dag
w mojej kuchniPotrzebujemy około 5-6 dni na zrobienie zakwasu. Składniki: 1 kg buraki czerwone, najlepiej kuliste, woda słona jak do kiszenia ogórków tyle, aby przykryła pocięte
w mojej kuchniSkładniki: 1/2 kg śledzi 2-3 cebule 2 pory (białe części) 300 ml mleka 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek
w mojej kuchniSkładniki 1/2 kg filetów śledziowych solonych 3 białe cebule 500ml mleka Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1-1,5 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3
w mojej kuchniwiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody
w mojej kuchniSkładniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa
w mojej kuchniSkładniki karp ok. 2 kg kminek 1 opakowanie cebula ½ kg lub więcej marchew jw majonez ostrzejszy, kętrzyński,lub kielecki sól, olej, prostokątne naczynie do
w mojej kuchni