na swieta - 5074 przepisów (strona:188/339)

Schab w papryce wędzonej 161

Pieczone mięsa to świetna wędlina, nie tylko w okresie świąt. Można ją zrobić zupełnie przy okazji pieczenia ciast. Potrzebujemy: 1,3 kg schabu łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki soli 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chilli Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Nacieramy mięso. Wkładamy do rękawa do pieczenia i następnie

MamaOskarka
Kotlety jajeczne 204

Obecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka

MamaOskarka
Świąteczna Zbiórka Żywności 151

klientów w okolicach sklepowych kas. Każdy może kupić trochę więcej, podzielić się swoimi zakupami i przekazać je wolontariuszom Banków Żywności. Produkty zebrane podczas zbiórki zostaną przekazane jeszcze przed Świętami osobom potrzebującym. W zeszłym roku udało się zebrać ponad  800 ton żywności. Fotorelację z zeszłorocznej zbiórki można zobaczyć o tu: http://www.bankizywnosci.pl/38 -n-799/archiwum/swiateczna-zbi orka-zywnosci-fotorelacja.html

królestwo garów
Sałatka warstwowa gyros 297

Kiedy parę lat temu spróbowałam sałatki warstwowej gyros to się w niej zakochałam. Teraz trudno mi sobie wyobrazić aby zabrakło jej na stole podczas świąt czy spotkań z najbliższymi. Sałatka gyros nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Ja uwielbiam sałatki, a Wy?   Sałatka warstwowa gyros   Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 2-3 cebule, słoik

paapilotkaa
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 199

Sałatki. Wielu z was jak słyszy to słowo, to wyobraża sobie wielką michę sałatki jarzynowej podawanej na wszystkich uroczystościach. Sama nie wyobrażam sobie imprez, świąt bez, chociażby małej miseczki posiekanych jarzyn, z jedynie słusznym majonezem kieleckim. Podczas jednej z dyskusji prowadzonych na Faceboooku, okazało się, że z sałatką jarzynową jest jak z bigosem, każda gospodyni domowa ma swój sposób

ladykitchen
Portobello faszerowane quinoa 217

względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna, bardzo delikatna w smaku i posiada multum wartości odżywczych. Pieczarka z tak smacznym nadzieniem zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza. Pieczarki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa wędlina II. Schab w musztardzie i ziołach prowansalskich na świąteczny stół i kanapki na co dzień 145

urozmaica nasze zwykłe, codzienne kanapki. Jest tak pyszny, że spokojnie nada się na świąteczny stół. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i przygotować więcej marynaty. Polecam wypróbować póki czasu do świąt dużo

Kuchnia po mojemu
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 111

Choć nie uporałam się jeszcze z tematyką kulinarną Świąt Bożego Narodzenia to zajmę się najpierw tym co przed nami. Szaleństwo tej jedynej w roku nocy, kiedy z czystym sumieniem można zacząć od nowa. Zostawiamy za sobą bagaż doświadczeń z całego roku i z ciekawością oczekujemy na to co nadejdzie. Może dlatego tak ważne jest

Kuchnia po mojemu
Ramiro z refleksją dla zapracowanych - papryka faszerowana na zimno. Doskonały pomysł na zdrową przekąskę, pożywne śniadanie lub 141

wiem co opisywać najpierw. Bieżące gotowanie? A Mąż stęskniony za domowym jadłem dopomina się jedzonka ;) oj dopomina. Czy może najpierw uporać się ze smakołykami "przywiezionymi" z wyprawy? O świętach to już zapomnę. Sprawa mocno przeterminowana, a poza tym jakaś mądra siła wyższa ukarała mnie za nerwową zamiast świątecznej atmosferę i wszystkie zdjęcia z tego okresu szlag trafił

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym. 323

chybił - trafił. Aż przyszedł dzień gdy Babci nieopacznie wymknęło się na co miałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie konserwantów i sztucznych polepszaczy młodemu jak i starszemu pokoleniu

Kuchnia po mojemu
Nauka jedzenia sztućcami. Z tymi od ROSSI musi się udać. 116

kwestii. W ramach kolejnego testu zaufania zdecydowałam z pomocą Syna sprawdzić właśnie dziecięcy komplet sztućców ze stali nierdzewnej marki Silit.  Wybrany produkt dotarł do mojej kuchni tuż przed świętami. Przeszedł już pierwszy etap weryfikacji i wizualnie w żaden sposób nie odbiega od deklaracji zawartej w opisie na stronie sklepu ROSSI. Sztućce są ładnie wykończone, mają tępe zakończenia. Bajkowo

Kuchnia po mojemu
Pieczeń rzymska z jajkami 198

Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!  Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię

W kuchni bez szafek
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 142

plantacji w Brazylii lub Kolumbii. Co bardziej wrażliwsze nosy wyczują także azjatycką kopi luwak ;). W okolicach wyspy cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy   okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki

SzczyptaSmaQ
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 244

będą podróżować. Jeśli będziecie w okolicach czeskiej granicy, to zapraszam Was na dobre jedzenie za niewielkie pieniądze :) Dobra atmosferę dostaniecie gratis ;) Będąc na Dolnym Śląsku podczas świąt wielkanocnych, mieliśmy okazję odwiedzić restaurację "U Bartošů" w czeskich Otovicach . Zaprosił nas tam Konrad z bloga Konrad Gotuje . Pojechaliśmy w porze późnego obiadu, bardzo głodni i zmęczeni po całym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym 137

Korzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej

Mama Gotuje