Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!! Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne
W kuchennym oknie EwyDelikatny i kremowy torcik z dodatkiem adwocata i słodkich brzoskwiń. W smaku rewelacyjny. Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że jest tylko dla dorosłych. Biszkopt: 2 jajka 50 g cukru 10 g cukru waniliowego Delecta 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 400 g brzoskwiń
VioletoweKucharzeniechyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz pierwiastków mineralnych mają sporo przeciwutleniaczy, które wspomagają układ krwionośny oraz posiadają właściwości zasadotwórcze, które bardzo się przydadzą po zakwaszaniu żołądka ciężkostrawnymi daniami. Dlatego oprócz tego, że taka
UgotujmyTo.plPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole
Pink Envelopekonsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwiąt Wielkanocnych zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli chcecie przygotować na tę okazję żurek (taki z prawdziwego zdarzenia:) czas przygotować do niego zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Bo prawdziwy żurek to żurek na zakwasie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej
Smakowity Blog Kulinarnywyobrażam sobie świąt, domowej wędliny bez ćwikły. Każdego roku babcia przygotowuję taką ćwikłę, która Nas wszystkich rozdziela. Polecam i Wam, domowa nie ma porównania z tą gotową kupowaną w sklepie. Składniki: 1/2 kg buraków 20 dag chrzanu sól,pieprz,odrobina octu Wykonanie: Buraki gotujemy,studzimy obieramy ze skóry,tarkujemy na tarce o maleńkich oczkach.Korzeń chrzanu obieramy,tarkujemy
Z Majeczką w kuchnijuż ostatnia babka przed Świętami…;) Mam nadzieję, że znajdą się chętni do jej przetestowania Ta babka kawowa jest bardzo smaczna i wilgotna. Nie jest za słodka. Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki
UgotujmyTo.plZimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw
Smaczna PyzaBarszcz czerwony wigilijny (bez zakwasu) Przed świętami więcej czasu spędzam w sklepach. Chcąc, nie chcąc gdy stoję w kolejce zawieszam wzrok na innych wózkach. W wielu widzę kartony, butelki lub torebki z napisem "barszcz czerwony". A przecież przygotowanie barszczu wcale nie jest tak skomplikowane. Nawet jeżeli nie chcecie się bawić w nastawianie zakwasu, można ugotować pyszny barszcz bez niego
Pełny talerzcieszy - ale czy jest ktoś, kto nie cieszy się z urlopu? Jak pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam moją szkołę, jednak spanie nieco dłużej i odrobina więcej czasu, szczególnie przed nadchodzącymi Świętami, z pewnością się przyda. Ostatnio bowiem nie tylko nie za bardzo mam kiedy piec, ale brakuje również czasu na jedzenie... Tak, moi drodzy - z C. ledwo co się widujemy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚniadanie Wielkanocne to bardzo ważna część Świąt- Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. To czas, w którym zasiada się całą rodziną przy suto zastawionym stole. W centrum oczywiście Święconka, która jest tradycją w naszych domach. Każda z potraw ma swoje przesłanie, bardzo ważny jest ich dobór. Obok Święconki inne potrawy szczególnie lubiane przez domowników. Ja zawsze staram się podać
Kuchnia BeatyDługo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt. Składniki: - 5 surowych białych kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu
dom-agi.plCoraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki rudasłodycz , jest to blog który serdecznie polecam wszystkim łasuchom. Można na nim znaleźć wiele świetnych inspiracji do pieczenia a przede wszystkich nacieszyć oczy pięknymi zdjęciami. A jak mój osobisty łasuch ocenił to ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziezawiera ani grama proszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy je również dość nietypowo: "ciasto Rafałkowe". Przyczyna była prosta. Jeden z moich kuzynów tylko to jedno ciasto uwielbiał, więc zawsze gdy nas odwiedzał, specjalnie dla niego babka
maniapieczenia