Kofte wg Buni ( z indyka ) 252kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w piekarniku lub po prostu na patelni. Do tego jogurt, sos tzatziki i micha sałatki .Danie akurat wieczorne spotkanie przy grillu. Oryginalne robi się z jagnięciny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Ulubieńcy miesiąca PAŹDZIERNIK 163niej już na stałe. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie mogłam na awokado nawet patrzeć. Jak to się smaki przez lata zmieniają. Teraz dodaję do każdej kanapki , sałatki czy też jem bez niczego. A i maseczka z awokado idealnie nawilża cerę. Awokado Na kolejnych ulubieńców zapraszam za miesiąc
Magiczne Życie Marty
1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe 217fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do jogurtu czy mleka również możemy być spokojni o smak i wartość odżywczą takiego połączenia. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Składniki
Magiczne Życie Marty
Domowa oliwa smakowa 145dodam do niej zioła. Mój wybór padł na czosnek i chili. Myślę, że oliwa będzie na tyle ostra że przyda mi się do sosów, bo mam zamiar jeść częściej sałatki. Składniki : * szklanka oliwy * 6 ząbków czosnku * papryczka chili Przygotowanie : Podgrzać oliwę. Do słoika bądź butelki wrzucić obrany czosnek oraz papryczkę chili bez pestek. Zalać
Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXII 164Lubuskiej Blogosfery Kulinarnej możecie się zapisać. Choć troszkę zaniedbana, ale działa.I zapraszam na zdjęcia z mijających tygodni! Niespodzianka od zdrowy-olej.pl będą nowe, pyszne i zdrowe sałatki Paulinka to mnie zawsze zaskoczy! Dziękuję raz jeszcze <3 To niesamowite jak można kogoś tak znać! Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają Trzeba już kosić trawniki
Magiczne Życie Marty
Szpinak – przepisy, właściwości odżywcze 273szpinaku. Szpinaku nie powinni spożywać głównie: chorzy na dnę moczanową cierpiący na reumatyzm osoby ze schorzeniami nerek ludzie z chorą wątrobą Jak podawać szpinak? Szpinak można wykorzystać jako element sałatek, makaronów, naleśników. Równie dobrze smakuje jako dodatek do dietetycznych koktajli. Jak blanszować szpinak? Blanszowanie polega na poddaniu krótkotrwałej obróbce termicznej, poprzez zanurzenie warzywa we wrzącej lub gorącej wodzie. Czas blanszowania
Kulinarne Przeboje
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 220GRUSZKA Z FARTUSZKA) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem orazpysznymi precelkami. Od Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią
W kuchni Karmel-itki
"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 338spożycia. W odmętach i czeluściach tychże szafek znalazłam mnóstwo zupek instant, które wypadałoby już zjeść. Albo w jakiś sposób przetworzyć, by do spożycia się nadały. Na pierwszy ogień poszła sałatka z zupek chińskich, którą w kolejnych postach gdzieś umieszczę. No tak, ale co w takim razi z pozostałymi paczkami? - Zjadłbym jakiś makaron, taki wiesz, smażony, jak czasem robisz. - Dajże spokój
W kuchni Karmel-itki
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 296Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla
W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 271flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania.Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną.Ale spokojnie
W kuchni Karmel-itki
USA part II 261lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy. Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek
Zgrabne Gotowanie
Shots from USA: Virginia 219filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root beer, czyli napój
Zgrabne Gotowanie
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 224Bardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszkiPRZEPIS/źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje
coolinarnastrefa.blogspot.com
Calzone 302Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210oC ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i sosem pomidorowym. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com
Ketchup domowy 232pomidorów więc miałam już podstawowy składnik. Dokładnie z takich samych ta firma robi swoje przetwory.To pomidory odmiany Jutrosz - bardzo mięsiste, słodkie i naprawdę pyszne. Część zjedliśmy po prostu w sałatce z cebulką żeby nacieszyć się ich smakiem a część wylądowała w garze. Ketchup wyszedł pyszny - słodko kwaśny, wyrazisty w smaku czyli taki jak lubię.Pomidory z Pudliszek są do kupienia
Smaczna Pyza