składniki:3 garście porwanej sałaty15 pomidorków koktajlowych8 paluszków krabowych4 łyżki słonecznika Krestoprzyprawa do sałatek młynek olej lniany do skropienia sałatkiSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę, ja dałam masłową i rukolę. Na sałacie rozłożyć pomidorki przekrojone na pół oraz paluszki krabowe pokrojone na małe kawałki. Wszystko posypać słonecznikiem. Całość oprószyć przyprawą do sałatek i skropić olejem
Monia miesza i gotujetalerzu ułożyć po garści szpinaku i trochę porwanej sałaty. Usmażone boczniaki pokroić w paski a pomidorki w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z musztardą i przyprawą do sałatek. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujePyszna makaronowa sałatka z dodatkiem roszponki i sera gorgonzola. To nie moje smaki bo nie lubie tego sera ale mężuś bardzo lubi więc sałatka powstała specjalnie dla niego.składniki:200 g makaronu kokardki Omnomnom100 g gorgonzoligarść roszponki2 garście orzechów włoskich4 łyżki oleju lnianego1 łyżka octu balsamicznego Jamarsól z pieprzem KamisMakaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Dobrze osączyć(...)Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę
Monia miesza i gotujeSałatka na sałacie z jajkami i tuńczykiem. To moja ulubiona wiosenna sałatka, często też gości na moim wielkanocnym stole. Dla mnie oczywiście wersja bez oliwek.składniki:3-4 garście mieszanki świeżych sałat1 puszka tuńczyka kawałki w olejupół świeżego ogórkakilka czarnych oliwek2-3 jajka Farmio ugotowane na twardo3 łyżki jogurtu1 ząbek czosnku3 łyżki oleju1 łyżeczka miodu2 łyżki soku z cytryny1(...)małe kawałki. Wszystkie przygotowane składniki rozłożyć na sałacie. Jogurt, olej, sok z cytryny, oregano, zmiażdżony ząbek czosnku i miód dokładnie wymieszać (ja miksuje w rozdrabniaczu). Gotowym sosem polać sałatkę i zajadać
Monia miesza i gotujePyszna prosta i mega orzeźwiająca sałatka. Zwykłą bazylię lubię choć bardziej smakuje mi oregano, ale za to bazylia cytrynowa dla mnie jest rewelacyjna, szczególnie do deserków. Polecam też smoothie truskawkowo-bananowe również z dodatkiem bazylii cytrynowej.składniki:300 g arbuza bez skóry300 g truskawekkilka listków bazylii cytrynowej3 łyżki sosu balsamicznego1 łyżka miodu2 łyżki soku jabłkowego(...)ćwiartki. Bazylię cytrynową drobno posiekać. Pokrojone owoce ułożyć w pucharkach lub miseczce posypując miejscami posiekaną bazylią cytrynową. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem owocowym, polać sałatkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Można również owoce wcześniej schłodzić i podawać sałatkę zaraz po przygotowaniu
Monia miesza i gotujeCzipsy z boczku, to nie przepis, to doskonały pomysł na urozmaicenie dodatków do zup, zwłaszcza gęstych zup i zup kremów, a także sałatek na bazie sałaty zielonej, lodowej i innych mieszanek sałat. Składniki - boczek wędzony - kilka-kilkanaście plastrów cieniutko pokrojonych ( najlepiej na maszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu(...)odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy, to przekładam je do miseczek i każdy nabiera sobie sam dodając bezpośrednio gorącej zupy. Przed dodaniem czipsów do sałatek najpierw należy je wystudzić :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródchyba drugiej potrawy na moim blogu, którą pokazywałabym tak często. Za każdym razem, kiedy przygotowuję tę sałatkę, odkrywam ją na nowo. Nie zmienia się wiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser. Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej(...)wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie zły. Żurawina lub rodzynki, zawsze jakaś resztka w szafce się znajdzie. Standardowo dodaję gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję
bistro mamaPyszna orientalna sałatka z kurczakiem - pełna aromatów i bardzo sycąca SKŁADNIKI 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 1 łyżka zielonej pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku
Moje Kuchenne Rewelacjesałatka to jedna z moich ulubionych. Bardzo często ją przygotowuję. Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam. Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu. Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest(...)minut. Następnie przecisnąć przez ręce by odsączyć wodę. Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Połączyć z porem, jogurtem i kukurydzą. Doprawić pieprzem i solą. Na drugi dzień sałatka smakuje dużo lepiej niż zaraz po jej przygotowaniu
CzarnawisienkaDzisiaj krótko i kolorowo – granat w towarzystwie warzyw. Na zdrowie!:) Składniki (2 porcje): Sałatka pestki z ½ granatu ½ ogórka * kilka pomidorków koktajlowych * garść rukoli [myślę, że inne rodzaje sałaty (roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować] 100 g fety Sos 1 łyżka oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził) ½ łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z granatu pieprz(...)ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. *Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć? Ludzie boją się połączenia pomidora z ogórkiem. To prawda, że taka kombinacja jest niekorzystna, ale tylko
Powiedz dietom nieSzybka, pyszna i lekka sałatka z tuńczykiem i kuskusem. Niewiele trzeba czasu jak i produktów aby ją przygotować. Jeżeli nie macie pomysłu na szybką kolację czy śniadanie, ten przepis jest dla Was. No i chyba tyle w temacie tej sałatki, bo nas nie trzeba było długo namawiać do jej wypróbowania;) Polecam;) Składniki: mieszanka sałat 2 opakowania tuńczyka w sosie
Krakowskie smaki Anipowstały maleńkie grzanki.Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki do salaterki, dodajemy grzanki, piersi z kurczaka. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z bagietkami czosnkowymi zapieczonymi w piekarniku. JEŚLI LUBIMY MOŻEMY SAŁATKĘ WZBOGACIĆPOMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I POKROJONYM W KOSTKĘ ŚWIEŻYM OGÓRKIEM
Z Majeczką w kuchniWykorzystanie po długich świętach tego, co zostało jest jak najbardziej wskazane. Dlatego polecam sałatkę śledziową. Wykorzystałam oczywiście śledzie.SKŁADNIKI:2 płaty śledziowepół opakowani kukurydzypół opakowania groszku4 ugotowane na twardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę. Z jogurtu(...)majonezu robimy sos. Mieszamy z warzywami. Wykładamy na półmisek.Pozostałą marchewkę , jajko i ziemniak ścieramy na grubych oczkach. wszystko oddzielnie. Dekorujemy sałatkę startymi warzywami i jajkiem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyoliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody.Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona sałatka i na tym samym oleju zeszklić cebulę.Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem.Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki(...)kukurydzę i polać majonezem.Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską i delikatnie polać ketchupem.Można chwilę schłodzić w lodówce.Sałatka może też spokojnie stać w lodówce do następnego dnia (nie podchodzi wodą
Mix smakuskładniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w zimnej wodzie żeby nie były zbyt słone, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w drobne piórka, a ogórki w drobną kostkę. Sałatkę meksykańską odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć
Mix smaku