już było, ryba też. Więc co można wyczarować dzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie. SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób) ziemniaki – 4 sztuki jajka – 4 sztuki ogórek konserwowy – 2 sztuki zielona cebulka – mniejsza poowa pieczarki – 4 sztuki olej – do usmażenia koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie ) przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka papryka słodka – szczypta sól(...)Obrać ziemniaki. Opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie – ok. 20 minut. Pieczarki przesmażyć na patelni. Kiedy będą gotowe, odcedzić wodę, ugnieść. Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, koperek, przyprawę do ziemniaków i wszystko razem wymieszać. Dołożyć przesmażone pieczarki i pokrojoną zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zamieszać
kuchniabellissima.wordpress.comsałatka propozycją na smaczny i zdrowy lunch. Składniki: 100 g sera camembert 4 sztuki suszonych pomidorów 1 dojrzale awokado 1 garść świeżych liści dowolnych sałat kilka plastrów świeżego ogórka 6 filecików anchois 1 garść oliwek 1 łyżka kaparów 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli(...)morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchnianadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik, ziemniaki gratin, mizeria z miętą czy gazpacho
Ugotowane pozamiatanesurówki z fenkułem: - Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka - Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki - Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona
Stare GarySkładniki: jajka 10 sztuk, ogórek zielony 1/2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, cebula 1 mała, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, jogurt naturalny 180 ml jajka ugotowane na twardo obrać i przez kratkę-przeciskarkę jajka rozdrobnić do miski dodać pokrojone drobno w kosteczkę: cebulę, paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać wsypać pieprz świeżo
W Mojej Kuchni Lubięzdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa) -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej
Qlinarnie i QlinarnieBożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko. Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć(...)natka pietruszki Wstawiłam do lodówki. Wystarczą 3-4 godziny. U mnie na całą noc, ale to nie jest obowiązkowe. Po prostu przygotowywałam rybę późnym wieczorem Po marynowaniu pokroiłam ogórka i awokado w drobną kostkę i wymieszałam z rybą. Smacznego i na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaśledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:). Warstwa biała: 200g śledzi w oleju 1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane(...)jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchninakrywamy gazą i tak pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane
Aromatyczne Podróżebyło Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów
wegujemySkładniki: ( ilość składników można dać na oko ) 1 puszka czerwonej fasoli, 100g szynki gotowanej, 140g startego sera żółtego, 1 puszka kukurydzy, kilka kawałków papryki konserwowej, 5-6 niedużych ogórków konserwowych, 1 słoik selera konserwowego, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikikapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Firma znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę
królestwo garówksiążki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninyzdrowe, pełne witamin i najlepsze na zimę, kiedy ze świeżych warzyw możemy mieć najwyżej szczypiorek wyhodowany na parapecie, napisano już wszystko. Co jednak poza kapustą i ogórkami można zalać posoloną wodą, by po kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki
GRUBY WAŁEK