owocami morza – stanowi ona bowiem wartość samą w sobie. Co dokładnie dodamy do niej obok warzyw zależy natomiast od indywidualnych upodobań – ale wystarczą najprostsze i najłatwiej dostępne składniki, jak krewetki, krążki z kalmara, takie lub inne ośmiornice czy też mule. Ważne jednak, aby nie były to pierwsze z brzegu produkty, lecz takie względnie wysokiej jakości. Oprócz tego skład(...)morskimi” składnikami. Caponata z owocami morza 2016-11-25 03:13:21 Kolorowa caponata z owocami morza – tradycyjne danie z bakłażana i selera tym razem w wersji wzbogaconej o krewetki, mule czy kałamarnice. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g owoców morza wg uznania (np. krewetki, mule, krążki z kalmara) 1 duża cebula
Kulinarna Pokusasycące, pożywne dania. Makaron z pysznymi dodatkami, może być świetnym pretekstem do spędzenia wieczoru w miłym towarzystwie znajomych :) Spróbujcie :) Składniki: Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy czosnek i krewetki. Delikatnie je podsmażamy z każdej strony. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Dusimy ok 2-3 minuty i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem
ChilliJemymusi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku- zupełnie jak makaron al dente. Ja w tym momencie dodaję naszykowane wcześniej krewetki bez ogonków, natkę pietruszki, podlewam całość 70-100ml białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem i szybko odparowuję alkohol, cały(...)czas mieszając ryż. Na koniec jeszcze wmieszam pół drobno pokrojonego, dojrzałego awokado i świeżo mielony pieprz. Do podania plastry awokado i wiórki parmezanu. Dolce vita! Uwielbiam tak podane krewetki i głęboki smak. Awokado sprawia, że moje risotto jest jeszcze bardziej kremowe, a każde kolejne podniesienie widelca do ust jest czystą przyjemnością. SKŁADNIKI 1,5 litra wody
Karo in the Kitchengotowanie. Warzywa myjemy. Zielony groszek łuskamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę dość drobno siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paluszki krabowe kroimy na centymetrowe kawałki. Krewetki pozbawiamy ogonków. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy dość drobno, odkładamy do miseczki razem z sokiem który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem(...)wlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie na zapas ), całość 3-4 minuty dusimy razem, po czym dodajemy paluszki krabowe i krewetki. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień pod patelnią i wsypujemy ryż. Starajcie się to zrobić jedną równą warstwą, tak żeby w patelni była równa warstwa ryżu i żeby przykrywał ją bulion. Gotujemy
Karo in the KitchenSkładniki na 2 porcje: 120 g ryżu Arborio 130 g krewetek 1 szklanka(...)zielonego groszku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony
Moja Galeria Smakulitr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia(...)rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz kolendrą. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Smacznego
Jemy PijemySłoneczne krewetki to smaczna i szybko przyrządzona zakąska. Niejednokrotnie podbiła podniebienia moich gości na spontanicznie zorganizowanych imprezach ;) Składniki: - mrożone krewetki królewskie, ja kupuję Black Tiger z Biedronki - olej - sól, pieprz - natka pietruszki - 4 ząbki czosnku Rozmrożone krewetki wrzucić na rozgrzaną olejem patelnie. Dodać soli i pieprzu - do smaku. Podsmażać aż się zarumienią, dodać wyciśnięte 4 ząbki czosnku
upichconasmakuje świetnie z różnymi dodatkami. Mam więc nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja :)Składniki (na 2 porcje):180 g ryżu do risotto200 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych0,5 l bulionu drobiowego1 cytryna0,5 cebulikilka gałązek koperku1,5 łyżki masłasólpieprz biały1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy(...)smażymy 1-2 minuty. Dosypujemy cebulę. Małymi porcjami wlewamy bulion, cały czas pilnując by ryż był zakryty i by się nie przyklejał do dna patelni.Po około 12 minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion, a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny
Zakręcony Widelectajsku to właściwie lekko zmodyfikowany przepis na pad thai, czyli klasykę kuchni tajskiej. Zamiast makaronu ryżowego użyjemy właśnie błyskawicznych nudli chow mein, a oprócz tego dodamy groszek cukrowy, pyszne krewetki, kiełki fasoli mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :)Składniki (na 4 porcje):300 g makaronu chow mein250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze(...)czasie w lekko osolonym wrzątku ugotować groszek cukrowy na pół twardo.W woku lub dużej patelni rozgrzać olej kokosowy. Następnie wrzucić czosnek, papryczkę chili i dymkę. Lekko podprażyć. Dodać krewetki i pozwolić im nabrać smaku. Teraz do woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać.W osobnej miseczce
Food Squaredużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać! Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku! Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś(...)Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka
Zawsze głodna!małym plastikowym kubeczku. Jak go przygotować? Składniki: - ośmiorniczka (pół kilo) - sól - 2 cebule - 2 łyżki octu winnego - 2 ząbki czosnku - papryka zielona - pomidor - oliwa - przecier pomidorowy (2 łyżki) - garść krewetek suszonych i orzechów nerkowca/ziemnych zmiksowanych - puszka mleka kokosowego (300 ml) - kolendra Przygotowanie: Myjemy ośmiornicę i odcinamy "usta" ośmiornicy (taka kulka, jak na poniższym obrazku). Następnie "masujemy" ośmiornicę obtaczając(...)się zazłociła. Po chwili dodajemy pokrojoną w małe kawałki ośmiorniczkę i przecier pomidorowy. Następne w kolejności są papryka, pomidor i mleko kokosowe. Kilka minut i dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu. Po dodaniu wszystkich składników dusimy jeszcze z 10 minut. Jemy na ciepło! Aby składniki się "przegryzły
Smaki Brazyliiarborio (można spokojnie użyć jaśminowego lub zwykłego) 125 ml (lampka) czerwonego pół wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami 500g filetu z dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii 2-3 cytryny oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion(...)grubości i delikatnie go przesmażyć z odrobiną soli, pieprzu i czosnku. Gdy ryż będzie miał odpowiedni stopień twardości dodajemy posiekane zioła i szczypiorek, w naszą Paelle wkładamy krewetki ogonkami do góry a na nie wykładamy obsmażonego dorsza i przykrywamy wszystko na minimum 4-5 min. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania. Cytrynę pokrójcie w cząstki
Kuba Gotujeryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna nie jestem. Obecność Doroty Wellman sprawia(...)kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo - skorzystam. I na pewno
bistro mamazaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia(...)wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą
PatchworkZostałam szczęśliwą posiadaczką wędzonych krewetek, są pyszne, zniknęły zaskakująco szybko, uratowałam trochę do sałatki. Jeśli uda się Wam zakupić takie krewetki polecam zrobić ową sałatkę, zapraszam. Podałam sałatkę na liściach sałaty lodowej. Sałatka z wędzonymi krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekrewetek tygrysich obgotowanych 1 pomidor pół cebuli 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 60 ml białego wina sól pieprz pomarańczowy natka pietruszki Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle, dodać wino, ułożyć krewetki i dodać pokrojony w kostkę pomidor. Krewetki obrócić . Smażenie nie powinno trwać długo , zaledwie kilka minut. Pod koniec posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwekońcowy i tak będzie zadowalający- zawsze!- dlatego też przyrządzam je dosyć często, tak jak dania z makaronem :) Dzisiejsze risotto przygotowałam ponownie z dynią, tyle, że tym razem z krewetkami i pestkami dyni, podlane białym i słodkim winem oraz doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z dynią. Całe danie tworzy prostą, słoneczną, spójną i wyborną kompozycję smaków :) Porcja(...)kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu). Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz krewetki. Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem. Posypać świeżym, posiekanym koprem oraz (opcjonalnie) startym serem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaidealnie przygotowanego risotto. Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy(...)wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy. Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i masło. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Danie należy podawać od razu po zrobieniu
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki: 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, paczka liściastego szpinaku mrożonego, 250 g krewetek dowolnego rozmiaru (wiadomo, im większe tym lepsze), sól, pieprz, olej słonecznikowy, natka pietruszki (może być także suszona). Przygotowanie: Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)następnie wrzucamy szpinak. Polecam mrożony w brykietach. W sezonie oczywiście lepiej użyć świeżego. Na koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ostatnim etapem jest dodanie krewetek. Jeśli mamy mrożone, to można je dodać bez rozmrażania. Ważne jest by nie smażyć ich zbyt długo. Surowe, świeże krewetki to dosłownie 2-3 minuty. Jak za długo będą
Karczma Honoriettytylko za śniadanie, ale również obiad ;) OMLET PO CHIŃSKU Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM I SŁODKIM SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej jasnego, ja dałam grzybowy, bo akurat ten miałam pod ręką) - 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Przygotowanie: Jajka(...)ubijamy w dużej misce - do tego przepisu nie rozdzielałam białek i żółtek, od razu ubiłam całość. Do jajek dorzucamy posiekanego kurczaka oraz krewetki. Mieszamy. Dodajemy szczypiorek sos sojowy oraz sos chilli. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam masło) i gdy jest już gorący wylewamy mieszankę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu. Tutaj pojawiają się dwie opcje - mieszamy środek
Życie zamknięte w smakuDYNIOWA Z KREWETKAMI, PĘDAMI BAMBUSA I MLEKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 3 litry wody (lub dowolnego bulionu) - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 ziemniaki - 200 g krewetek koktajlowych mrożonych - pędy bambusa - 200 ml mleczka kokosowego - sól - pieprz czarny - pieprz cayenne Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy w wodzie lub dowolnym bulionie. Dodajemy pozostałe warzywa(...)marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki, pokrojone w słupki pędy bambusa (można takie kupić w gotowej formie w słoiku) oraz 200 mililitrów mleka kokosowego. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne - z tym ostatnim uważamy, bo jest bardzo ostry i intensywny w smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut
Życie zamknięte w smakuskórka z limonki. Całość tworzy wyjątkowy smak, nadający niezwykłości kromce chleba! Propozycja fantastyczna jako imprezowa, oryginalna przekąska, obowiązkowo podana z zimnym piwem np. typu Witbier o ziołowo-cytrusowym smaku :))) * krewetki- 225 g (wykorzystałam koktajlowe w zalewie) * jajko- 1 szt. * mąka kukurydziana- 1 łyżka * sos sojowy jasny- 1 łyżeczka * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * świeża natka pietruszki- 1 łyżeczka(...)skórka z limonki- 1/4 łyżeczki * chleb- kilka kromek (zależny od wielkości) * olej- 1/2 litra * kiełki- do ozdoby * piwo tybu Witbier- dodatkowo ;) Krewetki ugotować, ostudzić, a następnie zmiksować razem z jajkiem, sosem sojowym oraz czosnkiem na gładką pastę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, startą skórkę z limonki, sezam, mąkę kukurydzianą i całość wymieszać. Wierzch chleba posmarować pastą krewetkową (lekko
Kraina Miodem Płynącazupa tajska z kurczakiem i krewetkami Niewiele jest dań które robi(...)się w tak szybki sposób i które tak wybornie smakują, skąd zapewne bierze się też popularność tej zupy Składniki dla czterech osób 350 g piersi z kurczaka 250 g krewetek 0,5 l wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli 1 łodyga trawy cytrynowej
Miód i pieprzKrewetki z sałatą, pomidorem i pieczarkami Lekka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako smaczna przystawka, chociaż podana z dodatkiem chrupiącego pieczywa może stać się samodzielnym daniem. składniki dla czterech osób 150 g pieczarek 250 g krewetek 1/2 główki sałaty 4 jajka 2 pomidory 50 g kukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy(...)łączymy ze sobą składniki emulsji. Wlewamy emulsję do warzyw, mieszając je delikatnie drewnianymi łyżkami. Na koniec dodajemy pokrojony w kawałki camebert, obrane i pokrojone w kostkę jajka oraz krewetki. Sałatkę jeszcze raz mieszamy i podajemy
Miód i pieprzSzaszłyki z krewetkami Przygotowanie szaszłyków trwa dosłownie chwile i jest niesłychanie proste, ale końcowy efekt zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza Składniki dla dwóch osób 18 szt sporych krewetek 12 szt pieczarek oliwa czosnkowa sól pieprz sok z połowy cytryny Sposób przygotowania Pieczarkę nabijamy na szaszłykowy patyk, następnie na patyk nabijamy trzy krewetki i na koniec
Miód i pieprzascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 250 g krewetek 50 g masła 2 duże ząbki czosnku(...)sztuk suszonych pomidorów pieprz, sól Krewetki opłukać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Podsmażyć mieszając. Po 2-3 minutach dodać krewetki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki opakowanie makaronu ryżowego 250 gr 8 krewetek tygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych 3 łyżki sosu sojowego jasnego łyżeczka sosu rybnego papryczka chili czerwona świeża dymka 150 ml mleka kokosowego 3 pieczarki Przygotowanie Zupa krewetkowa Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody(...)chili. Całość zagotuj aby trawa uwolniła swój aromat (ok 5-10 minut) Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min w zależności czy krewetki są świeże czy mrożone Teraz pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki lub pomidora w kostkę oraz pieczarki . Dodaj do garnka. Gotuj 3 min Wyciśnij sok z limonki
AZgotuj!Jajecznica z krewetkami na muszlach Składniki: 2 osoby 3 jajka szczypta pieprzu cytrynowego sól 1 łyżka masła Lurpak lekko solone dymka kilka krewetek baby plaster wędzonego łososia koperek połówka pomidora Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię wrzuć krewetki i pokrojoną w plasterki dymkę, podsmaż na maśle, dodaj pomidora. 2. Wbij jajka, dopraw solą
AZgotuj!Składniki: opakowanie krewetek, 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor 150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę(...)trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli. Zagotuj. 2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe. 3. Ugotuj ryż lub makaron. 4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową
AZgotuj!ogórki gruntowe * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy(...)soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Krewetki podsmażamy na oliwie. Ok. 3 min. z dodatkiem sosu chili, i czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem
Bon Appetit MałgorzatyMakaron ryżowy podany z koktajlowymi krewetkami i świeżym, zielonym groszkiem, doprawiony czosnkiem, chili oraz sosem rybnym- proste danie z delikatnie pikantno-słodkim (sos rybny nadaje lekkiej słodyczy) i orientalnym akcentem :) Jeżeli nie jesteście w posiadaniu sosu rybnego, to można użyć worcestershire czy sojowego- fakt, smak dania będzie się inny, ale zapewniam Was, że równie smaczny! Propozycja bez glutenu(...)papryczka chili- wg uznania * natka pietruszki- do posypania * pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Przygotować makaron ryżowy. Na rozgrzanym maśle zeszklić poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek, kolejno dodać krewetki, wyłuskany groszek, pokrojoną papryczkę chili oraz podlać sosem rybnym i podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać makaron, popieprzyć, skropić sokiem z limonki i całość dokładnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki
Kraina Miodem Płynącauśmiech Kurt taki podstępny :) A teraz pochwalę się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej. Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem. Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi(...)sobą, gdybym nie znalazła choćby małego minusa. Dotyczy on organizacji kursu. Wszystkie dania przygotowywane były od pierwszego składnika, jednak nie wszyscy uczestniczyli w przygotowaniu wszystkich propozycji. O ile pierożki, krewetki i rybę robiłam samodzielnie, o tyle w przygotowaniu kremu brulee i matni nie do końca uczestniczyłam. Podczas gdy my np. patroszyliśmy ryby, Kurt gotował śmietankę i przygotowywał krem. Wszyscy
Mój Smak na Życiejest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone. Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka zimnej wody żółtko jajka kilka kostek lodu sól ,pieprz Do smażenia użyliśmy: brokuł krewetki black tiger Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia sos słodko-kwaśny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mąkę ,wodę ,sól ,pieprz i żółtko mieszamy ,dodajemy kilka kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i krewetki zanurzamy
R'n'G KitchenTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupa idealna dla wielbicieli krewetek. Delikatna w smaku <3 Składniki 200 g krewetek tygrysich mała kapusta pekińska 2 marchewki por (biała część) szalotka łyżeczka masła 1 l bulionu krewetkowego trawa cytrynowa (1 szt) 4 łyżki ryżu jaśminowego natka pietruszki sól ,pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew kroimy w słupki ,szalotkę siekamy ,pora w piórka. Podsmażamy na łyżeczce masła ,dodajemy krewetki (wcześniej na sitku zalewamy ciepłą wodą ,by rozmrozić) i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową i posiekaną kapustę. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i wrzucamy ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu
R'n'G KitchenIdealna przekąska dla amatorów krewetek. Składniki 125 ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną(...)natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy je przez kilka minut (najlepiej na tackach aluminiowych ,żeby się nie spaliły). Przekładamy na talerze ,polewamy wcześniej przygotowanym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenKrewetki możecie podawać na wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie(...)smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację we dwoje - krewetki są uważane za afrodyzjak
Milion Smakówłodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych 2 łyżki natki pietruszki Duża patelnia lub garnek który będziemy mogli wstawić po smażeniu na kuchence do piekarnika. 1. Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Ryż płuczemy na sitku(...)Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Patenie lub garnek w którym mamy danie szczelnie zakrywamy (może być folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki i 0,5 szklanki bulionu, mieszamy i ponownie przykrywamy, dalej wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryż będzie miękki a bulion wchłonięty. 4. Jeżeli podczas pieczenia ryż wydaje się
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dodatkami i tworząc nowe zestawy smakowe za każdym razem mamy inną potrawę. Bazując na podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek i białe wino, a pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%. Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa(...)prowadzonym przez Wietnamczyków. Polecam, zwłaszcza wszystkim zabieganym, cierpiącym na notoryczny brak czasu ;) Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g azjatyckiego makaronu jajecznego, 500 g obranych krewetek, 100 ml wytrawnego białego wina, 4 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku. Pesto: 1/2 pęczka tajskiej bazylii, 1/2 pęczka
SzczyptaSmaQgranatem na chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta(...)halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami
królestwo garówchorizo pikantnego, 10 surowych ogonów krewetek, 1 ząbek czosnku, 200 g pomidorków koktajlowych, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, kolendra, Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Smażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając, około(...)minut, powinno się przyrumienić. Dodać posiekany czosnek, pomidorki koktajlowe i wędzoną paprykę. Smażyć około 1 minutę. Dodać krewetki i smażyć około 5 minut. Posypać kolendrą. Podawać z tostem. Krewetki, szynka serrano, wędzona papryka z oferty Złoto Hiszpanii . Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii
królestwo garówośmiorniczek baby, 200 g kalmarów baby, 12 krewetek, 250 g tagliatelle, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 cm imbiru świeżego, 1 chili, 5 cm trawy cytrynowej, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, oliwa, 2 dymki ze szczypiorem, 50 ml białego wytrawnego wina, sól kolendra Ośmiorniczki i kalmary oczyścić. Ośmiorniczki zblanszować we wrzącej wodzie, wyjąć, przełożyć do zimnej wody, osuszyć(...)skórki i zetrzeć. Czosnek rozetrzeć. Trawę cytrynową, imbir, chili, czosnek włożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę – wymieszać. Marynatę podzielić. Ośmiorniczki wymieszać z marynatą. Kalmary i ogony krewetek wymieszać z marynatą. Odstawić na 20 minut. Cebulki dymki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Ugotować makaron. Pomidorki przekroić na pół. Na oliwie przesmażyć cebulę, włożyć ośmiorniczki, kalmary krewetki, smażyć
królestwo garówbieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści. Dusić przez 5 minut na masełku, z czosnkiem , solą i pieprzem. Gdy szpinak ostygnie dodać oba sery, śmietanę i jajko. Wymieszać. Mrożone krewetki sparzyć gorącą wodą. Zalać białym winem , trochę posolić. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Rozwałkować do rozmiaru foremki. Foremkę wysmarować masłem. Ułożyć ciasto,następnie podziurkować widelcem. Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika(...)przykryte np. szklaną pokrywką- by nie urosło. Piec ok 20 min. Gdy ciasto się delikatnie zarumieni, wyciągnąć z piekarnika, poczekać chwilę by ostygło. Nałożyć masę farszu.Na wierzchu rozłożyć krewetki, delikatnie wciskając w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po 30 min uzyskujemy taki efekt: Tarte podawać delikatnie ostygniętą SMACZNEGO
MarciochaKucharzyobiadek przegląd lodówki :D tzn. Makaron z wędzonym łososiem, krewetkami i groszkiem w sosie śmietanowo- serowym SKŁADNIKI: 250g makaronu - typu Pappardelle 50 g wędzonego łososia 10-15 krewetek Tiger zielony groszek z puszki śmietana 12% serek topiony pół cebuli sól, pieprz, kapary, czosnek, suszona pietruszka, odrobina białego wina Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Mój gotuje się(...)minutach należy dorzucić do wody pół puszki odcedzonego groszku. W tym czasie zeszklić na patelni cebulę pokrojoną w kostkę. Zmniejszyć gaz na minimum, dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dołożyć krewetki i zalać białym winem, dusić ok 2 minut. Dodać 4 duże łyżki śmietany i podgrzewać, ale uważać by się nie ścięła, dodać ser topiony. Doprawić solą, pieprzem. Pokroić łososia
MarciochaKucharzyOstatnia tegoroczna dostawa szparagów od Sadzików zużyta:D Szparagowa zupa krem ze smażonymi krewetkami SKŁADNIKI: 2 pęczki szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić(...)chwilę by przestygły, dodać śmietanę i dokładnie zblenderować. Doprawić gałką muszkatołową, koperkiem i pieprzem. Podawać z szaszłykami z smażonych krewetek w pieprzu cayenne Można dodać prażoną cebulkę :) S macznego
MarciochaKucharzyŚwiąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze(...)serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę, przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć ser a na niego kawałki ryby, krewetki i połówki pomidorków. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut. Ahhhhhh te Święta
MarciochaKucharzyMoje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie(...)wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu dołożyć warzywa. Doprawić do smaku sosem sojowym i innymi przyprawami. Na ostatnie 2 minuty dorzucić krewetki, rybę i pokrojone w paseczki glony. Zupkę podawać oprószoną szczypiorkiem. Smacznego
MarciochaKucharzyTakie smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI: 200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie(...)pokrojone w plasterki, zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna zupka Smacznego
MarciochaKucharzyKuchnie świata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie. 5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 2 minuty. 6. Podawać z brązowym ryżem przyozdobione posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
KreatywnePiny