Uwielbiam owoce morza a zwłaszcza krewetki. A krewetki na maśle z dużą ilością czosnku i pietruszki są jednym z moich ulubionych dań. Krewetki takie idealnie pasują do świeżej, chrupiącej bagietki. Równie dobrze smakują z makaronem tagliatelle. Jednak polecam do nich bagietkę. Można ją maczać w maślano- czosnkowym sosie. Pycha!!! Już mi ślinka cieknie(...)Masło roztapiamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę. Podsmażamy przez kilka minut. Bardzo ważne aby nie przypalić czosnku ponieważ zrobi się bardzo gorzki. Następnie dodajemy krewetki. Solimy ewentualnie dodajemy pieprz jeżeli ktoś lubi ostrzejsze potrawy. Smażymy, aż krewetki będą miękkie. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Passion of Cookingkupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich smak poznaje się dopiero wtedy, gdy zamiast różowej, oprawionej już, mrożonej krewetki, kupimy taką , być może, mniej wizualnie zachęcającą - szarą, burą i wymagającą oczyszczenia. SMAŻONE KREWETKI Składniki: - dowolna ilość krewetek - masło klarowane - cytryna - pieprz - sól Przygotowanie: Krewetki myjemy(...)Zdejmujemy z nich pancerz, odrywamy głowy i rozcinamy w celu usunięcia przewodu pokarmowego (taka cienka, czarna nitka) - jeżeli jej nie wyciągniemy, krewetki będą gorzkie. Pozostałości można wykorzystać do przygotowania wywaru lub jego wzbogacenia. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Smażymy krewetki do czasu aż zmienią kolor na różowy i będą nieprzezroczyste (dzieje się to niezwykle szybko, więc trzeba uważać
Życie zamknięte w smakuWalentynki to na kolację afrodyzjaki - tym bardziej, że właśnie krewetki i truskawki uważane są jakie te najbardziej "romantyczne" :) Krewetki uwielbiam i mogłabym je jeść tonami, zatopione we własnym sosie, na maśle z dodatkiem czosnku - smakują mi najlepiej - odpowiednio doprawione solą - swoim smakiem podbijają moje serce :) Krewetki na pewno zrobione w mało dietetyczny sposób - na dużej ilości(...)kolejne 10 minut, podlewając wodą - musi wydobyć się spod krewetek ich właściwy smak - który w połączeniu z masłem nabierze żółto-pomarańczowego koloru. Dla mnie, żadna inna forma podania krewetek nie jest tak dobra a na dodatek tak prosta :) może to i dlatego, że jestem czosnkoholiczką i czosnek jest nieodłącznym elementem mojej kuchni .... Życzę smacznego
dlaSmaQgrillujemy. (Ja grillowałam na tym klik: grillu ). Pod sam koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie przygotowujemy krewetki z salsą; umyte i osuszone krewetki podsmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanych szalotek, dodajemy sos chili, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Długo nie smażymy krewetek, jakieś 3 minuty. Gotowe ugrillowane pieczarki(...)wypełniamy krewetkami z salsą. Dekorujemy listkami natki
Bon Appetit Małgorzatymałą kostkę. Chili posiekać (pestki raczej wyrzucić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir i chili podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Wlać sos sojowy i sos ostrygowy, wymieszać. Włożyć krewetki, wlać wino i przykryć. Dusić 5-6 minut. Ugotowane krewetki będą pomarańczowe. Krewetki ułożyć na talerzu, polać sosem. W przypadku gdyby sos był zbyt rzadki należy(...)odparować przez gotowanie. *Krewetki modliszkowe (mantis shrimp), krewetki boksujące czyli rawka błazen (Odontodactylus scyllarus) ciepłolubny skorupiak drapieżny, dysponujący bardzo silną bronią. Przednimi odnóżami, podobnymi do tych jakie mają modliszki (stąd popularna nazwa), są w stanie zabić większe od siebie zwierzęta. Jest w stanie uderzyć z prędkością 50 mil na godzinę, a wyprowadza je w przeciągu 3 milisekund
królestwo garówdlatego, że pozostawało to w zgodzie z założeniami nowej diety. Następnego dnia , kiedy grill znowu poszedł w ruch Mama postanowiła też jakoś z tego skorzystać. Na kolację zażyczyła sobie krewetki z grilla, które jako owoce morza też wchodzą w skład jej dietetycznego menu. Składniki (na jedną, dietetyczną porcję): garść krewetek (nie)koktajlowych ;) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy(...)krótkiej naradzie jaki smak im nadać pozostało je tylko porządnie przyprawić. Mama skroiła w drobną kostkę czosnek i posiekała natkę pietruszki. Wrzuciła do miseczki i zalała łyżką oliwy. Krewetki nasoliła, a ja solidnie zsypałam pieprzem prosto z młynka. Całość porządnie wymieszałyśmy i odstawiłyśmy na jakiś czas w chłodne miejsce. Kiedy grill trochę ostygł po pieczeniu mięsiwa, przygotowałam z folii
Kuchnia po mojemukontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i. Na dwie porcje sosu: 200 g krewetek 3/4 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego, z puszki raczej nie polecam 2 łyżki masła 1 mała cebula(...)pieprz Masło rozpuścić i na wolnym ogniu podsmażyć poszatkowaną cebulę do miękkości, następnie dodać krewetki, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Smażyć ok 2-3 minuty, nie dłużej gdyż krewetki zrobią się gumowe. Mąkę wymieszać ze śmietaną zalać krewetki i doprowadzić do wrzenia. Podawać z gorącym makaronem
Jadło i czytadłoznaleźć kilka przysmaków, które podbiły moje podniebienie. Na początek - moja ulubiona przystawka. Podawana była zgodnie we wszystkich restauracjach i chyba nigdy mnie nie zawiodła. Gambas al ajillo, czyli krewetki w sosie czosnkowym. Serwowane na małych patelenkach, z jeszcze skwierczącym olejem, rozpływały się w ustach. Moim pierwszym pomysłem po przyjeździe do domu było oczywiście podjęcie próby przyrządzenia(...)lodówce. Umyć i obrać, jeśli są już obrane, przepłukać. Posiekać ząbki czosnku na łezki, pokroić papryczkę i natkę pietruszki. Na większej patelni rozgrzać olej, tyle, by później dobrze przykryło krewetki. Wrzucić czosnek i papryczkę, posolić i chwilę podsmażać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by kawałki nie przywarły do dna. Wrzucamy krewetki, mieszamy i podsmażamy chwilę , dalej
Gotowanie to kochaniemakaron barwiony sepią podany z krewetkami, czosnkiem i pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3 Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina wytrawnego(...)Krewetki obieramy i oczyszczamy (zostawiamy tylko ogonek), dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy
My Culinary Artzależy od tego, co znajdę w lodówce. ;) Dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej łagodnego. Wykombinowałam więc lekki sos na bazie kremowego serka (zamiast masła), pora, czosnku i natki pietruszki. Krewetki wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża(...)letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i por, następnie smażyć przez 1-2 minuty. Włożyć krewetki i obsmażać z obu stron po 2-3 minuty. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu, aż się rozpuści. Ponownie włożyć
Kuchnia Elliegrubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam(...)świeżego rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat. Steki smażymy do momentu, aż osiągną Wasz ulubiony stopień wysmażenia . U mnie to zawsze medium rare. Na ostatnie 2 minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności im wystarczy. Steki rozkładamy na talerze, ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko posypujemy je mielonym kminkiem. Na stekach rozkładamy
Karo in the Kitchencała kuchnia wypełniła się zapachem . Słodkawo-winnym zapachem . Wprost wspaniałym zapachem . NOOO !!! kochana jak tak pachnie to czy chcesz czy nie spróbować musisz pomyślałam. Składniki Krewetki ( w przepisie są królewskie , ja wziełam zwykłe) 1/4 czerwonego wina -półsłodkiego 1/4 szklanki miodu ( ja wzięłam 1/4) 1/4 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka musztardy Wykonanie Z wina,miodu,chilli(...)musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą i pozostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie krewetki nadziewamy na patyczki i kładziemy na rozgrzany grill . Opiekać z każdej strony po 4-5 minut
Eli GotowanieKrewetki to nie jest moja mocna strona. Raczej jestem w trakcie eksperymentów i nauki . Od czasu do czasu wyjdzie mi coś o czym mogę napisać. I to jest ten czas , czyli(...)Oliwę , miód , sos sojowy i obydwie papryki wymieszać . Krok 2 Umyte i osuszone krewetki włożyć do marynaty . Dokładnie wymieszać tak aby krewetki były oklejone marynatą odstawić na 30 minut. Krok 3 Rozgrzać głęboką patelnię i podsmażyć odsączone krewetki ,po dwie
Eli GotowanieJest w niej coś niesamowitego, co odróżnia ją od zwykle używanych przeze mnie płatków chili - jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania! * SKŁADNIKI na 2 porcje Marynata i krewetki: 300 g dużych krewetek 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 3 cm kłącza imbiru 4 cebule dymki sok z 1/2 limonku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru(...)oleju kokosowego lub sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu * PRZYGOTOWANIE Krewetki Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają one smak daniu). Następnie zalej je marynatą i odstaw na 30 minut do godziny. Makaron Paprykę pokrój w małą
Food Squareodmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ryż. Podsmażamy, aż ryż stanie się lekko przezroczysty(...)znów mieszamy i podgotowujemy, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzamy, aż zużyjemy cały bulion. Ryż powinien wtedy już zmięknąć, ale być al dente i mieć lekko kremową konsystencję. Risotto z krewetkami nie jest sypkim ryżem, ale nie jest też ryżem „klejącym”. Konsystencję można określić właśnie jako kremową, lekko półpłynną. Jeśli do uzyskania takiej zabraknie nam bulionu
Pociąg Do KuchniMakaron z krewetkami - obiad gotowy w 10 minut. Najwięcej czasu zajmie chyba obranie i oczyszczenie krewetek (chyba, że skorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się makaron na patelni smażymy czosnek, papryczkę chilli i krewetki. Posypujemy natką pietruszki, mieszamy z makaronem i pyszny obiad gotowy :) Do dania użyłam czarnego makaronu, jednak ten "zwykły" również tutaj się świetnie(...)minuty). 2. Czosnek posiekać. Krewetki obrać ze skorupy, oczyścić. Mrożone rozmrozić. 3. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać papryczkę chilli (bez pestek). Smażyć niecałą minutę. Przewrócić na drugą stronę i smażyć pół minuty. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać makaron, Wymieszać. Można polać jeszcze oliwą
Moja Galeria SmakuŁatwa w przygotowaniu, oryginalna w smaku i wyglądzie, pikantna tajska zupa krewetkowa z dodatkiem grzybów shitake i pszennego makaronu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 2 kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki chili 1 duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu(...) obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito z części grzbietowej oraz część głowową (całe krewetki), tę ostatnią również zachowując. Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Z połówki papryczki chili usuwamy nasiona
Kulinarna Pokusauznania) paluszki krabowe (wedle uznania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku i smażyć chwię do momentu aż czosnek uwolni aromat. Wrzucić krewetki, dodać łyżkę sosu słodko kwaśnego i smażyć do momentu aż krewetki zmienią kolor i nie bedą surowe. Nie wolno trzymać krewetek na ogniu zbyt długo, bo będą(...)ułożyć na desc, po środku umieścić plasterek szynki serrano. Na całym plasterku szynki rozłożyć makaron. Przy jednym z węższych boków szynki ułożyć pokrojone w słupki warzywa, kiełki i/ lub krewetkę, paluszek krabowy. Im więcej napchamy do środka tym lepiej :) Zwinąć spring rollsa do 1/3 długości. Następnie boki papieru ryżowego założyć do środka ( wzdłuż dłuższych boków szynki) i zwinąć jak krokiet
DefinicjaSmakusię okazja zakupiłam i zjadłam ze smakiem. Miały być klasycznie przygotowane i podane z bagietką, ale przemawiał do mnie czarny makaron i wiedziałam, że świetnie będzie pasował do moich krewetek. Na 4 porcje użyłam: 1/2 kg krewetek 1 opakowanie makaronu Tagliolini barwionego atramentem z mątwy (LIDL ) 1 cebula 4 ząbki czosnku ćwierć papryczki chilli czerwonej ćwierć papryczki chilli(...)makaron. Do krewetek dodać masło, posiekany czosnek oraz bazylię i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron zostawiając kilka łyżek pozostałej po gotowaniu wody. Makaron dodać do krewetek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podlać delikatnie wodą z makaronu aby powstało więcej sosu. Zredukować płyn. Podawać posypane natką pietruszki chilli. Całe gotowanie nie zajęło
Jemy PijemyOmlet z krewetkami - Uwielbiam :) Składniki, na pożywne śniadanie dla 4 osób: - 6 jajek - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki - opakowanie krewetek (mogą być mrożone) - tymianek, sól, pieprz - olej lub oliwa z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek) - 3 ząbki czosnku Przygotowanie krewetek: Jeśli krewetki są zamrożone to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy. Po rozmrożeniu odsączamy mięsko na papierowym(...)ręczniku. Ja osobiście po rozmrożeniu ściągam ogonki aby się później nie babrać z nimi już na gotowym omlecie. Krewetki podsmażamy chwilę na oliwie, gdy się lekko zarumienią dodajemy wyciśnięty czosnek. W misce trzepiemy jajka, dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wlewamy jajeczną masę. W momencie ścinania się jajek układamy na górze parę krewetek
upichconaładniejsza i słońce świeci całymi dniami, chcemy czegoś lżejszego i kolorowego! Dzisiaj proponuje grillowane krewetki w parze z zielonym kuskusem! Pomysł na kuskus zaczerpnięty od Moniki . Krewetki: 3-4 łyżki oleju chilli - czosnek, świeży imbir, 1/2 limonki, krewetki Oczyszczone krewetki wrzucamy do miski, całość polewamy olejem z chilli i czosnkiem, ścieramy świeży imbir oraz(...)wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane krewetki wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. To tym czasie grillujemy krewetki na rozgrzanym grillu kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Kuskus: 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone pomidory
Plate of JoyDlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi) 200 g makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli) 100 g masła pęczek natki pietruszki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili 4 ząbki(...)czosnku 1 cytryna sól Przygotowanie: Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g krewetek i posiekany pęczek pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy
Taste Therapy