szybki, a ciastka wychodzą po prostu bajeczne. Zapraszam na przepis. Bajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle(...)Dodatkowo: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną z czekoladę, rodzynki, aromat rumowy (lub odrobinę rumu), dżem i cukier puder (o ile w ogóle
Ratunku obiadbudyniem kokosowym). Spód: 220 g herbatników; 100 g rozpuszczonego masła; 4 łyżki wiórek kokosowych. Do przybrania: 3 łyżki masy krówkowej; 1/4 szkl. śmietanki 30%; wiórki kokosowe. Przygotowanie spodu:Herbatniki mielimy na "pył" w blenderze. Łączymy z rozpuszczonym masłem i dodajemy wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. A powstałą mieszanką wykładamy formę i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania
Miksturownikmąka; 2 jaja;łyżeczka proszku do pieczenia;25 g kakao;50 g mielonych migdałów;MASA TRUFLOWA:350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki;75 g pokruszone herbatniki;3 łyżki ciemnego rumu. CIASTOTortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas(...)ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.Smacznego
Miksturowniktrzeba dodawać coś więcej?!? Trufle rumowe. Składniki na ok. 20 szt.: 125 g gorzkiej czekolady; ok. 50 g masła; 2 łyżki rumu; 50 g wirków kokosowych; 100 g pokruszonych herbatników; 6 łyżek cukru pudru; 2 łyżki kakao. Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści.) Po zdjęciu z ognia dodajemy rum i ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Dokładnie ucieramy, jeśli masa wydaje nam się sucha dolewamy odrobinę rumu. Z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie i odstawiamy
Miksturownikowocny.Oprócz herbat, o których była mowa poniżej, dostałam jeszcze jedną przesyłkę.Były w niej ciastka od firmy PIAST, otrzymane w ramach współpracy. Otrzymałam ciasteczka:- kokosowe- herbatniki szampanki- herbatniki cynamonoweO FIRMIE:Tradycja firmy ZPC „Piast” w Głogówku sięga XVIII wieku.Wywodzi się z małego zakładu cukierniczego założonego w 1765 roku przez rodzinę Kniling pod nazwą „Kniling, Oberglogau Akomel-Honigkuchen
kolorowotorcikowocukru 1 kostka masła 400 g herbatników paczka mleka w proszku ( NIE granulowane ! ) bakalie wedle uznania 5 łyżek kakao zapach rumowy Wykonanie: Wodę, cukier i masło zagotować. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zemleć. Razem z mlekiem, bakaliami, kakao i zapachem rumowym dodać do rozpuszczonego masła i cukru. Wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy, tzw. keksówki. Wstawić
kolorowotorcikowosłupkach150 g herbatników kakaowychMasa:250 ml mleka400 ml kremówki4 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny50 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka w proszku Wykonanie:Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów.Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść.Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C.Ostudzić.Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić. Mleko zagotować
kolorowotorcikowomnie biszkoptowe ( najlepiej suchego )120 g chałwy2 łyżki cukru pudru50 ml rumuwiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczekWykonanie:Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać.Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić.Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę.Na koniec do masy dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag margaryny 25 dag cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rodzynki skórka pomarańczowa esencja pomarańczowa 2 opakowania herbatników Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota, dodać twaróg, ucierać dalej dodając po jednym(...)dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. W wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić do piekarnika podstawkę z wodą. Piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik
Pasja Smakuchoć w nieco lżejszym wydaniu - sernik na zimno ze słodkimi truskawkami :) Lekki serniczek na zimno z truskawkami Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Kruchy spód z ciasteczek: - 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych - 100g masła Środek: - 1 kg serka homogenizowanego(...)smaku waniliowym - 400 g jogurtu naturalnego - 100 g truskawek świeżych - 30g cukru pudru- cukier z laską wanilii - żelatyna Na wierzch: - 300g świeżych truskawek - 2 galaretki o smaku truskawkowym Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy młotkiem na desce tak długo, aż uzyskamy pożądaną wielkość. Ja najbardziej lubię, gdy ciasteczka jeszcze chrupią i nie są zupełnie miałkie. W garnuszku rozpuszczamy
Sajkofanka smakuprzepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g masła, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit). Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27cm. Schłodzić. Masa serowa
Z miłości do słodkościjedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników, 125g masła lub margaryny, szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić
Z miłości do słodkościwięc bardzo szybki w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny sernik. Przepis powstał na bazie tego co znalazłam w szafkach i lodówce;) Spód:200g herbatników maślanych,130g masła. Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, krótko zmiksować w blenderze. Masą wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 250 g śmietanki
Z miłości do słodkościwyszedł przepyszny! Wilgotny, ze słodką kleksową wkładką;) Chłopcy już zamówili następny sernik, tym razem taki sam:))) Składniki: 200g herbatników czekoladowych, 100g masła. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa: 750g białego sera, 5 jajek, 250g serka mascarpone
Z miłości do słodkości