mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.Bajaderki orzechowe z NutelląSkładniki:350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek(...)posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy
Mania GotowaniaSkładniki:Spód:ok. 20 herbatników (mi wystarczyło 17 sztuk - 80 g) Masa serowa:900 g sera mielonego sernikowego (tu: President)250 g cukru pudru50 g mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 żółtko280 ml śmietany 18%2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny Polewa:145 g śmietany
Malowane smakiemblok, prostokątny :) cudownie zamula - ugasi każe pragnienie na słodkie :)Składniki:25 gad margarynypół szklanki wody1/5 szklanki cukru5 - 6 łyżek kakao50 dag mleka w proszku (najlepsze te w niebieskim opakowaniu)herbatniki (u mnie około 6 małych paczuszek)2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie(...)rodzynki)Wodę i cukier oraz margarynę zagotowujemy. Kakao i mleko w proszku razem mieszamy po czym ciągle mieszając wsypujemy do margaryny z cukrem. Mieszamy. Do tej masy dodajemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowaną tłuszczem formy keksowej i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Kroimy jak keks :) blok czekoladowy "Sprawdzone miejsce
Bon Appetit Małgorzatydodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, mieszamy aż kasza zgęstnieje.2. Truskawki i odrobinę cukru pudru do smaku miksujemy. W osobnym naczyniu miksujemy banany z sokiem z cytryny.3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szklaneczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, potem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą.4. Deser stawaimy do schłodzenia
Kuchnia domowa Aniherbatników (typu petitki)Sposób przygotowania:1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.Smacznego!!!A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej
Kuchnia domowa Anipowinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki lub biszkopty
Stare Garyserca mascarpone400g gotowego sera na sernik4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)1 opakowanie cukru wanilinowegoWierzch:6 podłużnych biszkoptów2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód:1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem(...)wylać na wierzch sernika i deser z powrotem odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje (najlepiej na noc). 9. Sernik ostrożnie wyjąć z formy. Papier do pieczenia delikatnie usunąć. Herbatniki zemleć i ozdobić nimi brzeg sernika. Smacznego
Mała Cukierenkaoszczędny we wszelkich komplementach na temat moich wypieków, stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE ją zrobić!:))) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:200 g herbatników (ja użyłam Petitki)100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej(...)miękkiego masłaSKŁADNIKI NA KREM:250 g mascarpone200 g białej czekoladyDODATKOWO:250-300 g świeżych malincukier puder do oprószeniaWYKONANIE:SPÓD:Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do malaksera włóż herbatniki, przelej czekoladę i dodaj masło. Zmiksuj wszystko na gładko.Dno i boki formy do tarty wyłóż przygotowaną masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i wsadź do lodówki na czas
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki żelatyny1/3 szklanki wody4 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki wodySKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:200 g herbatników (użyłam Petitki)150 g masłaDODATKOWO:50 g białej czekolady WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie.Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na spód: 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera 250 g miękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek(...)ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynekMasa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowychW misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno naszej formy (fot.1). Pieczemy przez
Świat CiastaSkładniki na około 70 sztuk:20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 100 g herbatników Petit Beurre 50 sztuk migdałówMasło utrzeć na puszystą masę. W trakcie ucierania dosypywać partiami cukier puder. Następnie dodać(...)jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórków odsypać, będą nam potrzebne do obtoczenia) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatniki drobno pokruszyć (ja wykorzystuje z powodzeniem do tego celu sito do przecierania owoców), dodać do masy i wymieszać (fot.1). Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Świat CiastaSkładniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7 łyżek posiekanych migdałów Dodatkowo do obtoczenia(...)posiekane migdałyŚmietanę podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać masło i białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia (fot.1). Herbatniki drobno pokruszyć a następnie zalać 4 łyżkami rumu Amaretto. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dosypać migdały i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie z masy formować
Świat Ciastabudynie śmietankowe - 1 szklanka cukru - opakowanie cukru waniliowego - 6 jajek -2 małe śmietany 36%- pół szklanki śmietany 18% - 300 g rodzynek - herbatniki na wyłożenie blachySposób przygotowania:1.Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy twaróg i wszystkie pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko na sztywną pianę(...)2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Rodzynki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy rodzynki łyżką i dodajemy do masy.3.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.1 godzinę.Smacznego ;)Piosenka na dziś ;) Raissa, Raissa, Raissa .... Pozdrowionka Michał
Gotuj Z Muzykąnią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki(...)andrut – 1 szt.- masło – 1 czubata łyżka- mascarpone – 125 g- biała czekolada – 100 g- śmietana 36% – 100ml- cukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy
Ostra na Słodkoformę keksową ) - jogurt naturalny – 400 g- żelatyna – 2 łyżki- cukier puder – ok. 80 g- galaretka malinowa – 1 op- galaretka niebieska ( Wodzisław ) – 1 op- herbatniki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki rozrabiamy osobno w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu( czyli ok. 250 ml ) Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę(...)przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy.Zastygnięte!( muszą byc twarde ) galaretki kroimy w kosteczki. Delikatnie wkładamy do jogurtowej masy( zostawiając kilka do ozdoby góry ). Wylewamy do formy keksowej wyłożonej herbatnikami. Wkładamy do lodówki. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny
Ostra na Słodko