na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:133/229)

Czekoladowy sernik z pomarańczą i granatem / Chocolate cheesecake with orange and pomegranate 137

Ostatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki.SKŁADNIKICiasto:20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych1 łyżka brązowego cukru1 łyżka kakao10 dkg masłaMasa serowa:1 kg sera trzykrotnie mielonego4 żółtka200 ml śmietany 18%3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia6 czubatych łyżek cukru pudruSkórka otarta z jednej pomarańczyOwoce:6 dużych pomarańczy1 granatlistek agaruPRZYGOTOWANIEHerbatniki

Magiczna kuchnia Darii
Kremowy sernik kajmakowy 362

kajmakuMasa serowa:1150 g sera twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego)200 ml śmietanki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z laski wanilii150 g cukru4 jajka2 żółtkaSposób przygotowania:Do malaksera wrzucamy herbatniki, dodajemy kajmak i czekoladę i miksujemy na drobno do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia), całość zagniatamy, wyrównujemy i wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 345

mieszamy z masą serową.Następnie dodajemy mąką oraz skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy.Tak powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Na jej dnie możecie wysypać pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy

Taste Of My Day
Prosty deser budyniowy a'la szarlotka 178

Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę.Składniki (na 4 pucharki):  na spód- ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy)+ cynamon(...)prażone jabłka (ja użyłam domowych)Przygotowanie :Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno rozkruszyć i połączyć z mlekiem. Nałożyć po czubatej łyżeczce ciasteczkowej masy na dno pucharków i uformować spód. Rozlać ostudzoną masę budyniową, odłożyć na czas stężenia do lodówki

Kuchnia Ellie
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 265

Czas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)Składniki na tortownicę o śr. 25 cmKoszt przygotowania: 25,00 złSKŁADNIKI na kruchy spód:200 g herbatników maślanych100(...)masła1 kg świeżych truskawekSKŁADNIKI na masę sernikową:1 kg twarogu sernikowego8 łyżek cukru pudru1 łyżeczka aromatu waniliowego2 opakowania galaretki truskawkowej5 łyżeczek żelatyny100 ml mlekaPRZYGOTOWANIE kruchego spodu z truskawkami:Maślane herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Dociskamy palcami i wyrównujemy powierzchnię. Na spodzie układamy umyte, oczyszczone i osuszone

kulinarnyJa
Pralinki migdałowe z białą czekoladą 171

trzepaczki intensywnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Do mlecznej masy partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę i pokruszone orzechy.Masę odstawiamy do ostygnięcia - po około 30 minutach dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki.Za pomocą łyżeczki tworzymy jednakowe kuleczki, które następnie formujemy w dłoniach i wrzucamy do rozpuszczonej białej/gorzkiej czekolady, wyjmujemy. Odstawiamy do zastygnięcia

Słodkie Przyjemności
Blok prawdziwie czekoladowy 215

czekoladySposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.Do lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie.Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe love - owocowa miseczka 175

posypujemy jagodami. Wierzch owoców posypujemy otrębami, dodajemy plasterki suszonego banana. Migdały i orzechy miażdżymy nożem, następnie kroimy na drobne kawałki i posypujemy owoce.Całość posypujemy pokruszoną bezą – podajemy z herbatnikami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik cytrynowy 364

najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków

Słodkie Przyjemności
Krówka pod chmurką 4487

Krówka pod chmurką". Pamiętam, że miałam wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita

happycreatiff.blogspot.com
Blok kokosowo waniliowy 205

waniliowy jest. Przepis trochę zmodyfikowałam, a proporcje dopasowałam do własnych potrzeb.     Składniki: - 400g mleka pełnego w proszku- 100g cukru- 130g masła- 250ml mleka kokosowego- 200g wiórków kokosowych- 120g herbatników (petit beurre)- ekstrakt waniliowy- ½ laski wanilii   Do rondelka wkładamy masło, wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier oraz dodajemy ziarenka z ½ laski wanilii. Gotujemy na średnim ogniu mieszając, do chwili(...)mieszając, aby się nie przypaliły, mają się tylko zezłocić. Gorace przesypujemy do pojemnika, aby ostygły (na patelni nie polecam zostawiać). Do dużej miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy pokruszone herbatniki (wkładam do woreczka i rozbijam je tłuczkiem – mają być kawałki, nie proszek) oraz przestudzone wiórki kokosowe. Wlewamy letnią masę maślaną z dodatkiem ekstraktu wanilowego. Dokładnie mieszamy do połączenia składników

mojewypiekiinietylko
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 331

pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50 g roztopionego masła5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego½ szklanka wiórek kokosowych3 łyżki kakao3 łyżki kremu kokosowego(...)opcjonalnie)1/3 szklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy

Mania Gotowania
Bajaderki orzechowe z Nutellą 394

mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.Bajaderki orzechowe z NutelląSkładniki:350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek(...)posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy

Mania Gotowania
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2390

Składniki:Spód:ok. 20 herbatników (mi wystarczyło 17 sztuk - 80 g) Masa serowa:900 g sera mielonego sernikowego (tu: President)250 g cukru pudru50 g mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 żółtko280 ml śmietany 18%2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny Polewa:145 g śmietany

Malowane smakiem
Blok czekoladowy z suszoną żurawiną 220

blok, prostokątny :) cudownie zamula - ugasi każe pragnienie na słodkie :)Składniki:25 gad margarynypół szklanki wody1/5 szklanki cukru5 - 6 łyżek kakao50 dag mleka w proszku (najlepsze te w niebieskim opakowaniu)herbatniki (u mnie około 6 małych paczuszek)2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie(...)rodzynki)Wodę i cukier oraz margarynę zagotowujemy. Kakao i mleko w proszku razem mieszamy po czym ciągle mieszając wsypujemy do margaryny z cukrem. Mieszamy. Do tej masy dodajemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowaną tłuszczem formy keksowej i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Kroimy jak keks :) blok czekoladowy "Sprawdzone miejsce

Bon Appetit Małgorzaty