Muszle z mięsem mielonym 196dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i garam masala; wymieszać. Makaron gotować krótko, al’dente. Na dno formy do zapiekania wylać passatę. Posypać oregano, solą i częścią sera. Muszle nadziewać mięsem, układać na passacie. Posypać resztą sera. Zapiekać ok. 30-40 minut
Kucharzyca
Sylwestrowe menu – 10 najlepszych blogowych przepisów 329różyczki z ciasta francuskiego z cukinią. W święta nie było okazji więc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk :) Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim – idealna przekąska na ciepło także dla wegetariańskich gości. Rolada szpinakowa z łososiem – już dawno za mną chodzi – może wreszcie dojdzie
Mama z miasta
Zapiekane omułki z ziemniakami 241pudełka i okazał się bardzo dobry. To spora porcja dla dwóch osób. Ilość papryczki chili zależy od naszych upodobań. Bardzo polecam. składniki (2 porcje) 250 g omułków bez muszli, wstępnie podgotowanych (rozmrożonych) 500 g ziemniaków 200 g pomidorów 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 - 1 papryczka chili drobno posiekana 1 - 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej 150 g sera owczego - użyłam
Stare Gary
Mule po marynarsku FIT 143małży – 1 cebula – 100ml białego wytrawnego wina – 40g masła – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 1 ząbek czosnku Małże dokładnie szorujemy, zeskrobujemy narośla z muszli i odrywamy włókniste nitki (bisiory). Dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy (nie moczymy ich w wodzie, bo się otworzą). Natkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. W większym garnku roztapiamy
Be Fit Be Strong
Podsumowanie roku 2019 185roku przepisów znalazł się jeszcze Kapsalon z 2018 roku, oraz zapiekanka makaronowa Gyros z 2017 Z przepisów wartych uwagi, takich moich osobistych ulubieńców roku 2019, dorzuciłabym jeszcze: Lazania Makaronowe muszle nadziewane kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porem Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem Pizza balls Sałatka z makaronem orzo i kiełbasą krakowską Szakszuka z papryką
Smaki Na Talerzu
Pasta z paluszkami krabowymi 204przygotowaniu – jest świetna do kanapek! W sam raz do pieczywa… do bułeczek …do krakersów …do wafli ryżowych lub kukurydzianych. Może być też wykorzystana do faszerowania muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek lub zrobienia zawijanych ruloników z szynki. Do obiadu polecam… ** Pomidory w śmietanie ** Kalafior duszony w śmietanie ** Buraczki zasmażane Składniki: 100 g paluszków krabowych
Kulinarny S.O.S.
Pasta z paluszkami krabowymi 204przygotowaniu – jest świetna do kanapek! W sam raz do pieczywa… do bułeczek …do krakersów …do wafli ryżowych lub kukurydzianych. Może być też wykorzystana do faszerowania muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek lub zrobienia zawijanych ruloników z szynki. Do obiadu polecam… ** Pomidory w śmietanie ** Kalafior duszony w śmietanie ** Buraczki zasmażane Składniki: 100 g paluszków krabowych
Kulinarne S.O.S.
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 193forno con zucca) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin
La grande e la piccola cuoca
10 zapiekanek makaronowych (10 ricette per pasta al forno) 228Lasagne "parmigiana" z bakłażanem (Lasagne con melanzane) Lasagne z porem, wędzonym łososiem i serem brie (Lasagne con porri, salmone affumicato e brie) Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) Muszle makaronowe zapiekane w sosie pomidorowym z tuńczykiem i czarnymi oliwkami (Conchiglioni ripieni di sugo al pomodoro con tonno e olive nere) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato
La grande e la piccola cuoca
Faszerowane muszle makaronowe 171Obiad dla wnuka i babci. Postanowiłam zrobić coś ciekawego i kolorowego. Bardzo nam smakowało. Przygotowanie makaronu – do dużego garnka wlać wodę, lekko osolić. Do wrzącej
Kuchnia Pokoleń
Pierwsze wrażenie zapisane w smaku. 155Opinie słyszałem różne; niektórzy uważają je za afrodyzjak, a niektórzy nie przepadają za nimi, ponieważ są surowe. Zatem… kilka kropel cytryny, aby przełamać smak morza, wymieszanie mięsa, zbliżenie muszli do ust i… zawartość skorupki jest pusta. Szczerze mówiąc, po tym jednym razie nie wyrobiłem sobie opinii, dlatego czuję, że niebawem będzie kolejne podejście, już bardziej nastawione na moją subiektywną
Gotuj po hiszpańsku
Makaron z sosem z zielonego groszku 378bardzo sycące i kojące w nieco chłodniejsze dni. Idealne na powitanie jesieni. Makaron z sosem z zielonego groszku: 450 g mrożonego groszku 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu 15 cm kawałek pora 1 cebula szalotka
Poezja smaku
Mule w białym sosie 172można trochę wlać mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodać mule i przykryć przykrywką. Gotować co jakiś czas potrząsać patelnią. Smażyć około 2-3 minut. Jak muszle już są otwarte obsypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Podawać w miseczkach polane sosikiem z kawałkiem chlebka. Oczywiście wino obowiązkowo
Kuchnia Pokoleń
Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą (lasagne agli spinaci, ricotta e gorgonzola) 155push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Cannelloni ze szpinakiem i ricottą → Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą
Oryginalny smak
Zapiekanka z makaronem, boczkiem, pieczarkami, kukurydzą i pomidorami 200zapiekanka :-) U nas tym razem z boczkiem, pieczarkami, kukurydzą, makaronem, pomidorkami i natką pietruszki :-) Wyszła pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 400 g makaronu (u mnie kolorowe muszle) 250 g mini pieczarek 10 plasterków boczku kukurydza pomidorki koktajlowe starta mozzarella natka pietruszki sól masło klarowane 1. Pieczarki myjemy, małe zostawiamy całe, te większe kroimy na pół
kruche babeczki