muffiny - 9033 przepisów (strona:99/603)

Muffinki marchewkowe z orzechami i otrębami 175

Pyszne muffinki zrobione dzisiaj po południu. Z jesiennym akcentem w postaci marchewki i orzechów ze zdrowymi dodatkami jak mąka owsiana i otręby. Doprawione aromatycznym cynamonem. Ktoś się skusi? Gorąco polecam :) Składniki na 12 sztuk 1 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 - 3/4 szklanki brązowego cukru (w zależności kto jak słodkie preferuje) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)sobą jajko, kefir oraz olej. Mokre składniki wlewamy do tych suchych i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy garść orzechów oraz marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na muffinki wyłożonej uprzednio papilotkami. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi orzechami oraz otrębami. Muffinki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. A z samego rana kuszą mnie takie widoki z balkonu

My simple kitchen
Czekoladowo – migdałowe muffiny z cukinią 176

muffin idealny! Po prostu spełnienie moich muffinowych marzeń Są idealnie miękkie, wilgotne w środku, czekolada w środku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową 227

dostatecznie dużo tych przepysznych, nietuczących i super zdrowych owoców niech biegnie na najbliższy targ i kupuje ile się da bo już za kilka dni znikną na kolejny cały rok. Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100 g miękkiego(...)Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy aż masa będzie gładka - ciasto jest bardzo gęste. Dodajemy pokrojone na pół truskawki - delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Kruszonka: W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i orzechy po czym dodajemy zimne masło - rozcieramy palcami aż powstanie drobna posypka. Posypujemy ciasto posypka delikatnie ja dociskając. Muffiny pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Muffinki czekoladowe na Halloween 139

Już za kilka dni Halloween :) Jeżeli chcecie sprawić radość swoim dzieciom to przygotujcie czekoladowe muffinki. Warto ozdobić je piankami marshmallow i czekoladą, ponieważ w ten sposób stworzycie "straszne" duszki. Pianki na pewno nie odkleją się od muffinek, ponieważ pod wpływem ciepła przywierają do ciasta.  Składniki na 18 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru brązowego(...)ostudzone masło i mleko. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wlać 2 łyżki ciasta i włożyć połowę kostki czekolady. Muffinki piec około 20 minut w 195°C.  Po 17 minutach pieczenia - na muffinkach ułożyć pianki marshmallow. Wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Upieczone muffiki ostudzić. Przed podaniem ozdobić

Ugotować
Muffinki z likierem wiśniowym 165

Czekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)  SKŁADNIKI: 1 jajko  1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą ale nie jest to konieczne) oraz rodzynki i połączyć wszystko ze sobą (ręcznie lub mikserem). 3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do ok 3/4 wysokości). Piec do suchego patyczka ok 20 min w 180*C. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać dokładnie z serkiem, nakładac szprycą na wystudzone

Kto ugości moich gości?
Czekoladowe muffinki z wiśniami 208

Kawałki czekolady połączone z wiśniami i pysznym ciastem- zapraszam na rewelacyjne muffinki! ;-) Smak tych muffinek jest fantastyczny! Mocno czekoladowe ciasto i wiśnie to połączenie, wobec którego nie można przejść obojętnie. Pieczemy? Pieczemy! ;-) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki pszennej - 125 gram roztopionej margaryny do pieczenia - ok. 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego(...)margarynę, a następnie kakao, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na samym końcu dodaję połamaną na kawałki czekoladę i miksuję całość jeszcze przez chwilę. Wlewam ciasto do foremek na muffinki i do każdej foremki wrzucam kilka wisienek. Piekę w piekarniku w temp. ok. 170'C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Muffinki są rewelacyjne! Zatem, do dzieła! :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Jaglane muffinki z jabłkiem i toffi 182

Mini słodkości w jesiennym klimacie czyli... ... muffinki z jabłkiem i cynamonem (o tak, baaardzo pachną cynamonem!). I jeszcze z małą niespodzianką ukrytą w środku - cukierkiem toffi! ;) Upiekłam je wczoraj z myślą o podarowaniu czegoś słodkiego tacie i młodszemu bratu. Przypomniałam sobie wtedy przepis na ciasto z kaszy jaglanej i ten na pełnoziarnistą szarlotkę... Wyszły wspaniałe! Nawet braciszek był zadowolony, chociaż(...)owocami nie przepada. To najlepsze muffinki jakie do tej pory jadłam - wilgotne i słodkie, a na dodatek powstały z połączenia moich ulubionych smaków! Poza tym, prócz toffi i znikomej ilości cukru, zawierają w sobie same zdrowe rzeczy - rodzynki, kaszę jaglaną, mąkę pełnoziarnistą, jabłko... nic, tylko zajadać. Naprawdę polecam ;)! Z podanych  poniżej składników wyszło mi 12 muffinek. Składniki

Kuchnia Ellie
Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) - zdrowa słodycz 153

Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) to zdrowa słodycz na spacer lub piknik. Muffinki na bazie kaszy jaglanej są bardzo smaczne - lekko wilgotne, słodkie (z powodu marchewki i żurawiny) oraz bardzo aromatyczne. Jeżeli dbacie o swoją sylwetkę, szukacie słodkich przekąsek idealnych do transportowania bądź nie możecie jeść glutenu - to poniższe muffinki przypadną Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy

Ugotować
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 181

szacunek dla chleba. Choć czasy się zmieniły, ja też staram się go nie marnować. Tym razem kilka kromek czerstwego chleba wykorzystałam do pasztetu chlebowo-mięsnego zapieczonego w formie muffinów. Takie porcje łatwo serwować domownikom, a każdy sam decyduje, czy chce je rozsmarować na chlebie, czy może zjeść widelcem. Tak naprawdę ten specyficzny pasztet podany z sosem doskonale sprawdziłby się również(...)mocniej wyczuwalne. Najbardziej wyczuwalne w pasztecie jest pesto, suszone pomidory, cebulka i bazylia. Odpowiadają mi takie smaki i jestem bardzo zadowolona z końcowego efektu :) Podane proporcje wystarczyły na 14 muffinów (a ściślej na 12 muffinów i 1 kokilkę :)) Składniki: 6 kromek czerstwego chleba, namoczonych w mleku lub w wodzi i lekko odciśniętych 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe

Trzeci talerz
Muffinki budyniowe 193

Muffinki budyniowe Muffinki to dla mnie coś na szybko do kawy, robi się je szybciutko i są bardzo smaczne... Składniki: 100 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku) 100 ml oleju 2 jajka 4 łyżki mleka 140 g cukru 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier: pół szklanki cukru pudru 3 łyżki wody Proszek(...)mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę do ostudzenia, następnie polewamy je lukrem i posypujemy kolorową posypką

Pelusiowa Kuchnia
Muffinki pełnoziarniste na serku wiejskim z borówkami i cynamonem (Zdrowe słodycze #2) 146

Miałam w lodówce dwa serki wiejskie a jakoś nie miałam ochoty jeść ich solo - wymyśliłam sobie, że zrobie z nich muffinki. Ciężko mi było znaleźć odpowiedni przepis, więc postanowiłam przerobić "pod siebie" ten, który był najbardziej zbliżony do mojej wizji :) Oczywiście chciałam muffinki z samej mąki pełnoziarnistej, ale bałam się, że wyjdą zbyt ciężkie. Postanowiłam zaryzykować  i do pełnoziarnistej(...)przeczytałam kiedyś, że można nią zastępować nawet mąkę tortową) i dodałam trochę mleka (bo jak wiadomo mąka pełnoziarnista potrzebuje więcej "wilgoci" niż biała. I to był strzał w 10! Muffinki wyszły cudowne - mięciutkie, niesamowicie wilgotne, cudownie pachnące cynamonem i miodem, z dodatkiem soczystych owoców, długo utrzymujące świeżość. Z powodzeniem mogą stanowić deser, ale i drugie śniadanie do pracy czy szkoły

Kto ugości moich gości?
Muffinkowe powroty 198

tylko nad moimi garnkami. W następnym poście postaram się zapoznać wszystkich z metodą rozszerzania diety mojej córki, a później będę szaleć z przepisami. Także ludzie, strzeżcie się! Na początek muffiny, na które przepis opracowałam sama. Muffiny jabłkowo-bananowe Składniki suche: ¾ szklanki mąki orkiszowej + 1/3 szklanki mąki pszennej bądź amarantusowej (może być też tylko pszenna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)poszczególnych grup mieszamy w osobnych miskach. Jabłko ścieram na tarce, banana rozgniatam, a daktyle kroję na drobno. Mieszam wszystko razem i nakładam do papilotek w formie do pieczenia muffinów albo do silikonowych foremek (łatwiej wyjdą, bo do papilotek mocno się przyklejają ). Piekę w 190 stopniach około 25-30 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym 171

namawia do jej konkursu, że nie sposób się oprzeć, w sumie nie tyle jej, co porcelanie, którą można wygrać. To głównie ona skradła moje serce i dla niej te muffinki. Lśniąco biała, o nietypowych kształtach... Jak je zdobędę, zaproszę Was na kawę, hihi :) Tymczasem polecam marchewkowe muffinki ze śmietankowym kremem. Na jednej nie skończycie :) A jeśli choć troszkę mnie lubicie(...)pozostawiamy do ostudzenia.   2. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem pudrem oraz dodawanym stopniowo serkiem śmietankowym. Przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze przestudzone muffinki. Całość posypujemy suszoną żurawiną.  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowe muffinki kokosowe z malinami 182

Dzisiaj kolejna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. To mała słodka przekąska, którą można wykonać w półgodziny (czas liczymy już z pieczeniem). Muffinki kokosowe z dodatkiem świeżych malin powinny przypaść Wam do gustu pomimo, że ich smak jest nieco inny – taki bardziej piaskowy – niż tych pszennych, które standardowo robiliśmy Składniki: - 100g świeżych malin - 100g mąki ziemniaczanej - 100g mąki(...)cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i całość łączymy w jednolitą masę, a następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Kiedy już masa na muffinki będzie w papilotkach to na wierzch nakładamy po kilka sztuk malin. Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki już

Kuchenne Wariacje
Muffinki z morelami i Prince Polo 127

dzisiejszy deser polecam muffinki z morelami i wafelkiem Prince Polo. Przygotowanie muffinek zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2  jajka 100 ml oleju 200 ml szklanki  mleka 2,5 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki  mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 wafelek Prince Polo duży 6  moreli PRZYGOTOWANIE(...)małą kostkę. Z moreli usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Wafelki i morele dodaję do ciasta. Mieszam. 4.  Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Muffinki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi