muffiny - 9033 przepisów (strona:82/603)

Muffinki cytrynowe 160

Muffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny, lekko kwaskowate i pysznie żółte 45 min ok. 10 sztuk składniki: 2 jajka szklanka mąki 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)Kiedy masa będzie już gładka dodajemy kolejno po jednym jajku i sok z cytryny. Łączymy zawartość obu misek i powstaje niesamowita, pulchna masa, którą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki. Nie urosną zbytnio, więc śmiało można wypełnić je do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku, przez ok. 25-30 min. Sprawdzamy wykałaczką, czy patyczek jest suchy. Kiedy

Ania i Marcin gotują
Muffiny z truskawkami i kruszonką cynamonową 168

Składniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów

Pychotkaaa
Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili 170

Pyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go nie znałam :)  takie muffinki to obok tradycyjnych pierników i pierniczków ciekawa alternatywa - podzielne, takie w sam raz na jeden raz :) Jak każde muffinki w przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby tak wziąć(...)można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną czekoladę. Masę nakładamy łyżką do wysokości 3/4 foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 190-200 stopni, pieczemy 20-25 minut, w zależności od wielkości foremek i potrzeby (do tzw. suchego patyczka

Kolorowy Przepisownik
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 201

wylądowała w naszym koszyku. W zeszłym roku mieliście okazję podziwiać jak się prezentowała po wydrążeniu, a także co też udało mi się z niej przyrządzić. Do dzisiaj uważam, że muffiny dyniowo-jabłkowe są jednymi z lepszych jakie jadłam, a naleśniki dyniowe wysadziły mojej kubki smakowe w kosmos. Co prawda tarta dyniowa wyszła fatalnie i rzeczywiście bardzo mdło, ale przypuszczam(...)się znaleźć. Wydrążyłam ją znaczne lepiej niż tą zeszłoroczną, dzięki czemu zamiast dwóch słoików, uzyskałam pięć. Zamroziłam je i co tydzień wyjmowałam jeden, by wypróbować nowy przepis. Powstały zatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi kropelkami, które niestety nie wyszły tak, jak powinny, sernik dyniowo-fistaszkowy oraz babka czekoladowo-dyniowa. Wszystko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Maślankowe muffiny z borówkami amerykańskimi 149

Jakiś czas temu koleżanka w pracy powiedziała mi, że korzysta z mojego przepisu na czekoladowe muffiny i że najfajniejsze w nich jest to, że tak szybko je się przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na czekoladowe babeczki(...)połączą dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią  i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego

Taste Therapy
Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orzechami nerkowca 213

Obok  brownie muffin z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi  są to drugie, niezwykle przepyszne, ale i nieszczególnie dietetyczne muffiny. Nie próbujcie jednak z nimi walczyć, bo to walka z góry przegrana. Wystarczy wyobrazić sobie unoszący się podczas pieczenia zapach białej czekolady, wanilii, masła i orzechów. A potem pierwszy kęs, jeszcze ciepłej muffiny - kęs chrupki, ale delikatny jednocześnie. Podtrzymuję(...)swoją opinię - pójdę do piekła. BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: - 200 gram mąki - 150 gram masła - 4 jajka - 2 tabliczki białej czekolady - 80 gram migdałów - 75 gram nerkowców - 150 gram cukru brązowego - 200 gram białego cukru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

Życie zamknięte w smaku
Muffiny kawowo - waniliowe z czereśniami 161

bloger będzie taki sam. Nie będą go cieszyły własne sukcesy, bo więcej czasu poświęci (i zmarnuje) na zawiść wobec innych. Cieszę się, że poznałam Magdę, a Wam chcę pokazać muffinki, które piekłam jakiś czas temu z jej przepisu. U Magdy znajdziecie je tam klik  (Ja zmodyfikowałam troszkę przepis.) Możecie użyć dowolnych owoców, my piekłyśmy z czereśniami. Zgadnijcie, jak wyszły(...)wody) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po sporej łyżeczce jasnego ciasta. W ciasto wcisnąć czereśnie. Następnie nałożyć porcję ciasta kawowego i znowu włożyć czereśnie. Muffinki piec  w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny (do suchego patyczka). Celowo nie podaję ilości czereśni. Użyjcie tyle, ile lubicie. Ja do każdej wkładałam po 3-4 sztuki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny z Jagodami 173

słonku spędzamy. Pierwsze tygodnie spędziliśmy u mnie, na Podkarpaciu. Teraz odpoczywamy u męża, w otoczeniu mazurskich jezior. Mimo nieziemskich upałów, 40 stopni w cieniu, udało mi się upiec przepyszne muffiny z polskimi, prosto z lasu, przepysznymi jagodami. Wspaniała w smaku, pełna jagódek muffinka posypana brązowym cukrem, orzechami i cynamonem – obłędna. Warte przygotowania, nawet jeśli włączony piekarnik to ostania rzecz(...)oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Suche, wymieszane składniki wsypujemy stopniowo do utartego masła. Ucieramy. Dodajemy mleko i ucieramy do połączenia. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypka: 50 g cukru brązowego

Made By Mom And Son
Muffiny owsiane z bananami 247

Muffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:) Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak.  I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli.  Polecam gorąco :)  Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :) 4 mocno dojrzałe banany

Takie tam pichcenie
Muffiny z rabarbarem i żurawiną 174

wszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało mi go trochę po robieniu innego deseru, padło na muffiny z rabarbarem. Szybkie, proste  nie mają dużo kalorii, polecam :) Jak ktoś chce zwiększyć kaloryczność wystarczy zrobić krem na wierzch, muffiny będą wtedy ładniejsze;) Składniki(...)mokre z suchymi, zmiksować. Dodać rabarbar i żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji

Corner With Recipes
Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym 282

Mamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120 g mąki pszennej, 25 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej(...)wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut. Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia. W szklance wymieszać

Plate of Joy
Muffinki z truskawkami i rabarbarem 178

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem truskaweczek. Tym razem truskawki łączymy z rabarbarem i pieczemy pyszne muffinki. U nas znikły prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mniam!   Muffinki z truskawkami i rabarbarem    Składniki:   2 szklanki mąki, szklanka cukru,   2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 10 dag truskawek, 1 łodyga rabarbaru(...)miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować.  Płynną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masę na muffinki nalewamy do papilotek, które układamy na blaszce. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy całość. Na ciasto nakładamy rabarbar

paapilotkaa
Cytrynowe muffinki z budyniem 160

Dzisiaj kolejna próba czegoś nowego a co często robi moja małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji(...)ciasta starczyło na 9 papilotek natomiast budyniu jeszcze na kilka porcji ). Po wyłożeniu papilotek ciastem z budyniem blaszka powędrowała do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut . Kiedy muffinki się upiekły zostawiłem do wystudzenia aby móc się wziąć za „górę” Do garnuszka przelałem 200gr śmietany kremówki (ja dałem 30% a już wiem że lepiej było dać

Kuchenne Wariacje
owsiane muffiny z daktylami (bez tłuszczu) 218

Ogólnie zawsze dochodzę do wniosku, że bardzo rzadko je piekę...A przecież są takie wdzięczne ;) Niedawno upiekłam właśnie te - wyszły bardzo dobre, miękkie, słodkie, z kawałkami daktyli. Uwielbiam daktyle! ;) Muffiny nie zawierają tłuszczu, jednak nie są suche, są lekko wilgotne :) MUFFINY OWSIANE Z DAKTYLAMI przepis autorski // ok. 10 muffinów ~50g płatków owsianych ~80g  mąki owsianej BIO FRESANO ~3 jajka(...)łączymy z poprzednią masą. Przesiewamy mąkę, proszek, cynamon, dodajemy cukier i daktyle i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, tak aby piana z białek nie opadła! Ciasto nakładamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego! :) Mąka owsiana

chili & sugar
Kokosowe muffinki z orzechowym ciasteczkiem 152

poranne słońce już nie jest tak wesołe. Hmpf... a może to strach? Zwłaszcza, kiedy sny lubią się spełniać... a czasami lubią. Z kulinarnej strony dawno nie gościły u mnie muffinki, a przecież są tak szybkie i banalne w wykonaniu. Miska, parę ruchów łyżką, piekarnik i ciasto praktycznie samo gotowe. A że z muffinkami można stworzyć różnorakie historie, to moja dzisiaj(...)cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W osobnej misce wymieszać składniki mokre: jogurt, jajka, mleko i roztopione masło. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wlać po łyżce ciasta. Poukładać ciasteczka i przykryć pozostałym ciastem. Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej

My simple kitchen