muffiny - 9030 przepisów (strona:76/602)

Kajmakowe muffinki 218

Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny(...)pieczenie i już można się nimi cieszyć. Polecam. Kajmakowe muffinki Składniki: 230 g masy krówkowej 125 g masła lub margaryny 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki mleka 150 g cukru 2 jajka szczypta soli Przepis: W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jajka i mleko. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Do sypkich

Gotowanie-uk
Muffiny z mango i cytrynowym lukrem 127

Muffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią humor każdemu. To przepis na smuteczki małe… i te duże Składniki (na około 14 muffin): Muffiny: 1 dojrzałe mango 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru około 3-4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: maczek o smaku mango „Delecta” maczek o smaku tutti frutti „Delecta” Przygotowanie: Muffiny: Mango umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia

Oryginalny smak
Słodkie środy - Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką 217

robi się dla swoich pociech? Przed wyjściem do pracy udało mi się spełnić jej prośbę i o to powstały pyszne domowe waniliowe muffiny z malinami i z nutą kawy. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser.   Waniliowe muffiny(...)Masło roztapiamy, przestudzamy, przelewamy do drugiej miski dodając jajko,   kefir i mleko - mieszamy.  Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia.    Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą.  Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki z masą kajmakową 179

razem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra. Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić jej w wersjach mini, z dodatkiem pysznego kajmaku i niespodzianką w środku? Myślę, że będzie nadawać się do święconki 40 min 15 muffinek składniki: 100 g masła 2/5 szklanki mąki(...)garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Na spodzie foremki do muffinki umieszczamy kostkę czekolady, następnie uzupełniamy foremkę do około połowy ciastem Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. I wkładamy muffinki, pieczemy około 20 minut Gdy babeczki wystygną smarujemy je masą kajmakową

Ania i Marcin gotują
Muffinki śniadaniowe z szynką, serem i warzywami 1622

Pyszne, mocno nadziane śniadaniowe muffiny.  Faszerowane szynką, serem i warzywami - świetny pomysł na śniadanie. Te małe pieczone omlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) - 1 szt. około 90 kcal 60 g szynki 150 g tartej mozzarelli 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku 5 jajek 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka świeżego tymianku sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Foremkę do muffinów (na 12 sztuk) smarujemy oliwą. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do zagłębień foremki. Jajka ubijamy 2-3 minuty, po czym dodajemy mleko, proszek i tymianek. Doprawiamy solą

Moje Kuchenne Rewelacje
Małe szarlotki (muffinki) 199

przebiera nóżkami z niecierpliwością, aż mama wyciągnie wypiek z piekarnika. Słodki i niezapomniany widok :) Dziś mamy dla Was , bo współautorką tego przepisu jest też moja córeczka, pyszne mini szarlotki (muffinki). Babeczki są delikatne dzięki zastosowaniu jogurtu i wybornie smakują, a do tego mus jabłkowy... No cóż nasze muffinki znikły niezwykle szybko. Zajadali się nimi i duzi i mali. Następnym razem(...)składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy

Słodkie okruszki
Muffiny czekoladowe 133

MUFFINY CZEKOLADOWE WG NIGELLI LAWSON Te muffiny są po prostu genialne! Są wyraziste, smaczne, wilgotne i mocno czekoladowe, tak jak lubię :) W dodatku są szybkie do wykonania, zrobisz je w zaledwie 15 - 20 minut. Bardzo polecam te pyszne muffinki. SKŁADNIKI:  Składniki na 12 szt. 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko i je łączymy. Następnie przelewamy płynne składniki do suchych i delikatnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate. Następnie wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy groszkami czekoladowymi

Calzonella.com
Babeczki marchewkowe z aromatycznym lukrem pomarańczowym 226

cukru pudru • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy Proporcje lukru można zmniejszyć, dla mnie było go za dużo, na taką ilość muffinów. Aby zrobić babeczki, przygotuj sobie od razu blaszkę do muffinów z wgłębieniami wyłożona 12 papilotkami lub jednorazowy zestaw papierowych foremek do pieczenia muffinów (2 x po 6 papilotek) Przygotowanie: Piekarnik(...)oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszaj (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Najlepiej zrób to ręcznie i delikatnie, wtedy muffiny będą bardziej puszyste. Następnie wymieszaj za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłóż do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustaw na kratce w piekarniku i piecz

Calzonella.com
"Pajęczaki" - muffinki bananowo-czekoladowe na Halloween 147

okazji Halloween zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie(...)chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo). Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy je przez 25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika oraz z formy. Studzimy je w papilotkach na kratce. Po całkowitym wystudzeniu maczamy wierzch muffinek w roztopionej w kąpieli wodnej wraz z masłem białej czekoladzie, a następnie robimy

MyCookBook.pl
Przepyszne muffinki z daktylami i bananem 125

Przepyszne muffinki, lekko wilgotne w środku z pysznym bananem i sosem toffi. Wykonanie w thermomix na dole.   Do foremek do muffinek wlać syrop cukrowy i wsypać trochę cukru brązowego. Syropu cukrowego około 1/2 łyżeczki. Odstawić. Usunąć pestki z daktyli i pokroić je drobno. Do garnuszka wlać wodę i dodać daktyle, zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. odstawić(...)wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Wyjąć i przestudzić, delikatnie wyjąć z foremek. Podawać z gałką lodów waniliowych lub bez. Muffinki są rewelacyjne. Można to ciasto upiec na blaszce o wymiarach 20 x 20 cm. Wszystko robimy w ten sam sposób, tylko blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia wysmarowanym lekko masłem

Kuchnia Pokoleń
ogniste muffiny 165

składniki na muffiny: 80 g mąki 20 g migdałów, zmielonych 100 g masła 80 g czekolady, gorzkiej 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne wykonanie: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, zestawiamy z ognia i pozostawiamy na ok. 2 min., a następnie mieszamy. Mąkę mieszamy(...)miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy przy pomocy np. szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 170 g masła, miękkiego

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny bananowe z masłem orzechowym 162

Sporo muffin na moim blogu, ale jeszcze wiele Wam ich"podam"   Dzisiaj kuszę przepysznymi, muffinami z bananami, z nadzieniem z masła orzechowego.  Smaki doskonale ze sobą współgrają.  Polecam do popołudniowej kawy, lub na drugie śniadanie.  1 i ½ szklanki mąki ½ szklanki cukru pełna łyżeczka proszku do pieczenia pełna łyżeczka  przyprawy Deluxe z imbirem(...)KLIK ) 2 banany szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 10 dag roztopionej margaryny lub olej masło orzechowe  czekolada  mleczna lub gorzka kolorowa posypka na 14-16 muffin Do miski przesiewam sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem. Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany

Takie tam pichcenie
jagodowe muffiny 161

jagodowe muffiny  z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki  na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód(...)trzecich. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia (koniec patyczka nie może być oklejony ciastem). Po upieczeniu muffiny zostawiamy jeszcze na pięć minut w piekarniku(uchylając nieco drzwiczki). Po włożeniu muffinek do piekarnika mamy czas by zając się kremem. 30 gram jagód wkładamy do garnka, zasypujemy 30 gramami

Miód i pieprz
.1115. herbaciana zebra 124

muffiny bananowe z kakao i herbatą matcha~ Żeby dobrze rozpocząć tydzień - muffiny na poniedziałek ;) Herbata matcha i kakao to super połączenie, nie myślałam, że to będzie tak dobre! I delikatny aromat banana... Polecam :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~duży, dojrzały banan (ok. 120g po obraniu) ~50ml mleka sojowego ~czubata łyżeczka kakao ~płaska łyżeczka herbaty matcha ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku(...)pieczenia. Z masy odkładamy do oddzielnej miski ok. 2-3 łyżki i dodajemy do niej herbatę matcha. Do pozostałej, większej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych) nakładamy kolejno masę kakaową, następnie herbacianą i znów kakaową. Postępujemy tak do wykończenia masy. Muffiny pieczemy 25-30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu

breakfast of dreams
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 115

słodkiego? U mnie niestety w okresie jesienno-zimowym zdarza się nie mieć takiej ochoty ;) Wczoraj chyba wyczułam spadek temperatury, bo po zjedzeniu obiadokolacji zakasałam rękawy, by przygotować słodko-kwaskowate muffiny. Składniki (na 24 muffiny): 200 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej czubata łyżeczka (lub dwie) cynamonu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kostka (250 g) masła(...)dolać maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania