Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli 12 łyżeczek oleju rzepakowego Do blaszanej (najlepiej) lub silikonowej formy na muffiny z 12 wgłębieniami wlewamy 12 pełnych łyżeczek oleju – po jednej łyżeczce do każdego wgłębienia – dobrze, aby dno każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika
Poezja smakuKruszonka, którą zaproponowałam do dzisiejszego crumble jest moją ulubioną. Wychodzi zawsze rewelacyjnie chrupiąca, a do tego przygotowuje się ją w niecałe 5 min. Używam jej zarówno do drożdżówek, muffinów, jak i szarlotki. Jest świetna, a cały sekret tkwi w proporcjach. Mąki ma być dwa razy tyle co cukru. Natomiast masła ma być dokładnie tyle, ile cukru. Prawda, że proste
Ratunku obiadrodzynkami i suszonymi morelami, a wytrawne z serem pleśniowym i łososiem... Pyszne wyszły i choć może dekoracje nie były przez nas zbytnio przemyślane :p to bawiłyśmy się doskonale. Przygotowane muffiny zabrałyśmy do domu... Takie szkolenie to bardzo fajny pomysł na spędzenie wolnego czasu. Z przyjaciółmi lub jak mówiła pani Joanna z dziećmi - mój Bąbelek jest jeszcze za mały
Miksturownikmasła orzechowego i wykorzystałam przepis z "kursu muffinkowego". Ponieważ miałam problem jak zakwalifikować masło orzechowe - jako składnik suchy czy mokry - poszperałam trochę w internecie i na Moje Wypieki znalazłam muffiny ze snikersami, w skład których wchodzi masło orzechowe. Dorota masło orzechowe dodała do suchych i stworzyła coś w rodzaju kruszonki - i ja tak też postąpiłam :) Babeczki orzechowe.Składniki: 2 szklanki
Miksturownikdlaczego ? A no dlatego, ze robi się je ekspresowo. Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ... Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie. Składniki ( na 12 sztuk ):1 szk. mąki pszennej1 szkl. mąki pełnoziarnistej, np Lubella3/4 szkl. cukru trzcinowego1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1/4
kolorowotorcikowomieszamy składniki suche, a w drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką, do połączenia składników. 3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 2/3 ich wysokości. 4. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Pasja Smakunieprzyjemnie, ale pora roku jak najbardziej letnia. W końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre owoce już dojrzały i postanowiłam zrobić letnie muffiny. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/śmietany 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki porzeczek czarnych
Pasja Smakukukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) 6 plastrów szynki kroimy na pół, każdą połówkę wkładamy do silikonowej formy na muffiny, zakładając oba boki jeden na drugi, środek zostawiamy pusty. Pozostały plaster szynki kroimy w drobną kostkę. Na dno kładziemy natkę pietruszki. Szynkę i warzywa naprzemiennie wkładamy do foremek. Przygotowujemy bulion
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką. Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami, czy musli. To krem, który daje mnóstwo możliwości
Symfonia Smakówzałączoną do opakowania połączyć z dwoma jajkami, olejem i wodą. Miksować przez około dwie minuty, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dołączone do opakowania papilotki ułożyć w foremce na muffiny i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek, czyli około jednej łyżki. Piec ok. 16-18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:150ml zimnego mleka, krem jagodowy dołączony
Z miłości do słodkościznakomicie.Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem
Przysmaki Karolkiprzepis, z którego jestem bardzo dumna :D Muffinki są wilgotne i pyszne, a kruszonka chrupiąca :) A i owszem muffinki są miniaturowe - oto skutek mojego ostatniego zakupu - foremki na mini muffiny :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść