Popovery (American popovers) 165Blueberry Corner by "jagodzianka" Popovery, amerykańska wersja brytyjskich ”yorkshire puddings” to zrobione z ciasta naleśnikowego, bardzo lekkie muffiny. Piecze się je w specjalnej blasze … Przeczytaj cały artykuł Post Popovery (American popovers) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami 182Masz dosyć monotonnych, kanapkowych śniadań? To propozycja idealna dla Ciebie! Muffiny na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy to doskonała opcja dla zabieganych. Robi się je w tempie ekspresowym (razem z pieczeniem to ok. 25 minut)- przez ten czas zdążysz zaledwie wypić kawkę i umyć zęby. Zanim się obejrzysz twoje śniadanko będzie już gotowe. Ja robię
Wielki apetyt
Muffiny inspirowane pizzą 184Idziesz do pracy a twoje dziecko potrzebuje coś fajnego na drugie śniadanie do szkoły? Dobrze trafiłeś! Przygotowanie muffin do dosłownie 5 minut. Upieczesz je w trakcie porannego mycia zębów. A smak?- Zadowoli każdego (nawet nastolatka). Tym razem przygotowywała je moja 6 letnia Weronika, więc uwierzcie ich przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki: 80 g masła 170 g mąki
Wielki apetyt
958. Dyniowe popovers. 193Dyniowe (popovers) yorkshire puddings; z twarożkiem i miodem Kiedy zobaczyłam dyniowy pomys ł na te "wystrzałowe" muffiny, wiedziałam, że na pewno go wypróbuję. Może typowo nie wyrosły, ale za miały cudowny pomarańczowy kolor w środku ^^ Może wczoraj pogoda zbytnio się mnie nie posłuchała, za to dzisiaj chyba coś do niej dotarło, bo jak na razie wszystko zapowiada się
More food, love and dreams
3 składnikowe muffiny z ziemniaczanym puree 193skrobia zamieni się w skrobię oporną na działanie enzymów i będzie działać podobnie jak błonnik, należy też pamiętać, że gotowane w łupinach tracą najmniej wartości odżywczych. Składniki na 11 muffin : - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 3 jajka - szklanka startego sera żółtego - do smaku szczypiorek sól, pieprz, przyprawy wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, ubić na puree
zdrowa vege kuchnia
Muffiny z bananami i płatkami owsianymi 211jajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą
Bullio
Tarta cytrynowa z bezą 258postanowiłam przygotować większą ilość lemon curd niż jest potrzebna do ciasta. Szczelnie zamknięty słoiczek z tym smakołykiem może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni, a mi zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym. Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce
W poszukiwaniu inspiracji
Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru 219Dzisiaj przepis na dietetyczne, wegańskie oraz bezglutenowe muffiny, które są tak pyszne, że myślałam, że nie zdążę zrobić zdjęć, bo tak szybko znikały ze stoły, są naprawdę wyśmienite :):) Składniki : - 150 g daktyli - 200 ml mleka ( może być roślinne) - 200 ml oleju ( kokosowy, rzepakowy) - 200 g mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych) - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie
zdrowa vege kuchnia
Barszcz Czerwony 202Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem , krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję
Mama Gotuje
Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 233już poczuł się lepiej, działałam w kuchni. Miały być babeczki i były, wg przepisu Donny Hay. U nas zamiast jagód, mieszanka jagód, borówek i czarnych porzeczek. Łatwe muffiny z porzeczkami 375 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru 125 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka, dałam pół szklanki więcej 1 łyżeczka ekstraktu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z pesto i cukinią 158miesiącach obcowania na innym kontynencie, wracam do starego blokowiska, do mojej małej kuchni, wielkich kubków na kawę i blaszek na muffiny :) Pierwsze co przygotowałam dla Was to przepis na wyborny makaron z pesto, do którego dorzuciłam sporą cukinię. Zostawiam Wam kuszące pesto i zbieram siły na ogarnięcie walizki, która ciągle czeka
Pink Envelope
Otrębowe babeczki z orzechami | proste, dietetyczne 246ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z otrębami. Dodajemy 1/4 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczkę cynamonu oraz proszek do pieczenia i stewię. Wsypujemy orzechy. Do formy na muffiny wkładamy papierowe kokilki. Nakładamy łyżką masę i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach
Czarnawisienka
Muffinki z borówkami, malinami lub jagodami 200maślanki 400 g brązowego cukru (lub cukru trzcinowego) 2 jajka 100 g roztopionego masła pół łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zasada przy muffinach jest taka: osobno mieszamy składniki suche, osobno mokre, dopiero na koniec je łączymy. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu rostrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione
Kulinarne Inspiracje
Pączki pieczone 191trochę rozpłaszczyć, ułożyć na środku łyżeczkę marmolady i zawijać jak pierogi i uformować w kulki - powinno ich wyjść 16 sztuk. Każdą kulkę włożyć do papilotki (takiej jak na muffiny) i ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Kiedy pączki
Kulinarne Inspiracje
Tostowe koszyczki – imprezowe 237Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na farsz (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem. Skórkę z chleba tostowego odcinamy. Wszystkie tosty rozwałkowujemy. Formę do muffinów lekko natłuszczamy i delikatnie wykładamy do nich kromki chleba. Do każdego koszyczka nakładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w temp
e-PrzepisyKulinarne