Testuję z Maliną czyli Recenzja: Balsam na zmęczone nogi TOŁPA - Malinowe Rozdanie nr 8 176jednym, które przedstawia brzuszek. Na opakowaniu sporo informacji podanych w taki sposób, ze chce się to czytać. Otwieramy pudełeczko (zabezpieczone nalepką) i widzimy na wieczku od środka napis: mini poradnik, poznaj skórę od środka i strzałeczka skierowana w dół. Wyjęłam tubkę z balsamem i dostrzegłam, ze trzy wewnętrzne ścianki pudełka są zadrukowane. Po rozłożeniu kartonika mogłam przeczytać
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiosenne kolorowe ziemniaczki, czyli młode ziemniaki z twarożkiem 253być zbyt rzadki, gdyż będzie spływał z ziemniaków. Dodać posiekany szczypiorem i pokrojoną dowolnie rzodkiewkę. Wszystko razem wymieszać - nie solić. Na upieczone ziemniaki nakładać twarożek. Można zajadać jak mini-kanapki, na gorąco i na zimno. Przygotowane z małych ziemniaków mogą być podane jako imprezowa przekąska. No to witaj wiosno! :) Smacznego! Powyższy wpis bierze udział w konkursie organizowanym przez
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 221pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!< Składniki ciasta: pół kostki masła , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli , szczypta
Codzienna kuchnia niecodzienna
Food Boutique czyli pierwszy targ kulinarny w centrum Łodzi 189Boquerii w Barcelonie czy Mercado de San Miguel w Madrycie. Targ ten to miejsce mające na celu zebranie całej najlepszych firm gastronomicznych w jednym miejscu. Mają tu być zarówno mini-restauracje (40 lokali) podające ekologiczną, zdrową żywność lokalną i kuchni narodowych, sklepy z potrawami i produktami z całego świata. Będzie więc można zarówno skosztować smakołyków na miejscu, jak i zakupić
WojnaNaSmaki.pl
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 237ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć. Ale to, co wyróżnia tę książkę od innych, to końcowy spis potraw w postaci mini-zdjęć, na których umieszczono informacje o ilości składników: tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów i kalorii . Jest to przydatne dla tych, którzy bardzo skrupulatnie dbają o to, co jedzą lub prowadzą
WojnaNaSmaki.pl
Mini tortille kukurydziane z awokado 170celiakię i o tym, że jego nadmiar może doprowadzić nawet do niedożywienia, bo ten kleisty gluten obklejając nasze jelita prowadzi do niewchłanialności związków odżywczych. Przerażona wizją glutenu obklejającą... Mini tortille kukurydziane z awokado is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekło
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 218międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu farfalle marki om nom nom* 2 cukinie 1 bakłażan 1 brokuł 3 czerwone cebule 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 200 g mini marchewek 200 g czarnych oliwek bez pestki 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego) 4 ząbki czosnku
Food Square
Wielkanocne babeczki 225Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek o ⌀ 5 cm ): 125 g jogurtu naturalnego 2 jajka 75 g masła skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Food Square
Sałatka z kurczakiem 349ostatnią, wierzchnią warstwą był sos. Wierzch ozdabiamy, np. ketchupem i odstawiamy do lodówki. Możemy też przygotować kilka małych salaterek i wykonać w nich warstwy w wersji mini. Smacznego
Maminek kulinarny
Gratin Dauphinois 209Zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon
Smakowity Blog Kulinarny
Mus Świąteczny 4601niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana. Składniki:6 pomarańczy 80 g posiekanych migdałów6 łyżeczek żelatyny500 g białej czekolady400 ml śmietany 30%1 torebka cukru wanilinowego20 g płatków migdałów30
Niezły Młynek
Rozpieszczam się oliwkami 180lepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość znika, formowanie placuszków to już sama przyjemność. Polecam - niewielkim nakładem sił i środków można przygotować naprawdę znakomite pieczywko. Mini focaccie z oliwkami i czerwoną cebulą Składniki: (na 4 sztuki) 350 g mąki pszennej 8 g suszonych drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy truflowej 1 łyżeczka cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożegnanie z truskawkami 205szału nie robią już, niestety. I wtedy pomyślałam o galaretkach - widziałam takie na kilku blogach, poza tym któż nie zna galaretek owocowych? Żeby było ciekawiej, przygotowałam je w wersji mini, z czekoladą na wierzchu. Ekstrakt z limonki nadaje ciekawej nuty, ale myślę, że z wanilią będą równie pyszne. Albo zupełnie bez niczego. Mniamniuśne wyszły. Ostatni smak lata? Galaretki truskawkowe Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
A jednak smażyłam... 234jeden to inny. Nie przeszkadzało nam to jednak delektować się ich wspaniałym smakiem wczoraj wieczorem, i z trudem uchowałam kilka na dzisiaj - w końcu po to je upiekłam! Mini pączki z Nutellą i posypką z mlekiem w proszku Składniki: (na 20-25 sztuk) 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 65 ml letniego mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 231niebo lepszy po pierwszym kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...? Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się
Pożeraczka, czyli raz adobrze