jednym, które przedstawia brzuszek. Na opakowaniu sporo informacji podanych w taki sposób, ze chce się to czytać. Otwieramy pudełeczko (zabezpieczone nalepką) i widzimy na wieczku od środka napis: mini poradnik, poznaj skórę od środka i strzałeczka skierowana w dół. Wyjęłam tubkę z balsamem i dostrzegłam, ze trzy wewnętrzne ścianki pudełka są zadrukowane. Po rozłożeniu kartonika mogłam przeczytać
Codzienna kuchnia niecodziennabyć zbyt rzadki, gdyż będzie spływał z ziemniaków. Dodać posiekany szczypiorem i pokrojoną dowolnie rzodkiewkę. Wszystko razem wymieszać - nie solić. Na upieczone ziemniaki nakładać twarożek. Można zajadać jak mini-kanapki, na gorąco i na zimno. Przygotowane z małych ziemniaków mogą być podane jako imprezowa przekąska. No to witaj wiosno! :) Smacznego! Powyższy wpis bierze udział w konkursie organizowanym przez
Codzienna kuchnia niecodziennapierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!< Składniki ciasta: pół kostki masła , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli , szczypta
Codzienna kuchnia niecodziennaBoquerii w Barcelonie czy Mercado de San Miguel w Madrycie. Targ ten to miejsce mające na celu zebranie całej najlepszych firm gastronomicznych w jednym miejscu. Mają tu być zarówno mini-restauracje (40 lokali) podające ekologiczną, zdrową żywność lokalną i kuchni narodowych, sklepy z potrawami i produktami z całego świata. Będzie więc można zarówno skosztować smakołyków na miejscu, jak i zakupić
WojnaNaSmaki.plilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć. Ale to, co wyróżnia tę książkę od innych, to końcowy spis potraw w postaci mini-zdjęć, na których umieszczono informacje o ilości składników: tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów i kalorii . Jest to przydatne dla tych, którzy bardzo skrupulatnie dbają o to, co jedzą lub prowadzą
WojnaNaSmaki.plceliakię i o tym, że jego nadmiar może doprowadzić nawet do niedożywienia, bo ten kleisty gluten obklejając nasze jelita prowadzi do niewchłanialności związków odżywczych. Przerażona wizją glutenu obklejającą... Mini tortille kukurydziane z awokado is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłomiędzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu farfalle marki om nom nom* 2 cukinie 1 bakłażan 1 brokuł 3 czerwone cebule 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 200 g mini marchewek 200 g czarnych oliwek bez pestki 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego) 4 ząbki czosnku
Food SquarePuszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek o ⌀ 5 cm ): 125 g jogurtu naturalnego 2 jajka 75 g masła skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Food Squareostatnią, wierzchnią warstwą był sos. Wierzch ozdabiamy, np. ketchupem i odstawiamy do lodówki. Możemy też przygotować kilka małych salaterek i wykonać w nich warstwy w wersji mini. Smacznego
Maminek kulinarnyZapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon
Smakowity Blog Kulinarnyniego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana. Składniki:6 pomarańczy 80 g posiekanych migdałów6 łyżeczek żelatyny500 g białej czekolady400 ml śmietany 30%1 torebka cukru wanilinowego20 g płatków migdałów30
Niezły Młyneklepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość znika, formowanie placuszków to już sama przyjemność. Polecam - niewielkim nakładem sił i środków można przygotować naprawdę znakomite pieczywko. Mini focaccie z oliwkami i czerwoną cebulą Składniki: (na 4 sztuki) 350 g mąki pszennej 8 g suszonych drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy truflowej 1 łyżeczka cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszału nie robią już, niestety. I wtedy pomyślałam o galaretkach - widziałam takie na kilku blogach, poza tym któż nie zna galaretek owocowych? Żeby było ciekawiej, przygotowałam je w wersji mini, z czekoladą na wierzchu. Ekstrakt z limonki nadaje ciekawej nuty, ale myślę, że z wanilią będą równie pyszne. Albo zupełnie bez niczego. Mniamniuśne wyszły. Ostatni smak lata? Galaretki truskawkowe Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeden to inny. Nie przeszkadzało nam to jednak delektować się ich wspaniałym smakiem wczoraj wieczorem, i z trudem uchowałam kilka na dzisiaj - w końcu po to je upiekłam! Mini pączki z Nutellą i posypką z mlekiem w proszku Składniki: (na 20-25 sztuk) 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 65 ml letniego mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniebo lepszy po pierwszym kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...? Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się
Pożeraczka, czyli raz adobrze