mini - 3448 przepisów (strona:154/230)

TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 384

dekoracje. Na koniec mięta i truskaweczki i gotowe! Jak już widzicie zostało mi po jednym blacie każdego z biszkoptów, więc możemy poskładać z nich małe ciasto, albo zrobić takie mini deserki z resztek jakie ja zrobiłam :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sałatka majowa 320

zmuszony byłem wybierać tylko z tego co zostało na regałach,  normalnie jakby miał dziś być koniec świata :) Składniki : opakowanie sałaty roszponki ser mozzarella mini opakowanie pomidorków papryczkowych 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody sos sałatkowy francuski szczypiorek Przygotowanie : Zacząłem od przygotowania w szklance sosu zgodnie z opisem na opakowaniu.  Sałatę rozdrobniłem odrywając łączący listki kawałeczek łodygi, pomidorki pokroiłem

Mechanik w kuchni
Babka na białkach 213

uzbierało się tyle zamrożonych białek. Dlatego ten tydzień u mnie był białkowy. Na pierwszy ogień poszła babka z dodatkiem skórki pomarańczowej i kakao. Zrobiłam też tort dacquoise oraz mini pavlove. Jeśli macie nadmiar białek to polecam je wykorzystać na upieczenie tej babki, bo jest pyszna. Składniki: 200 ml białek 150 g cukru 120 g masła 150 ml mleka

Ala piecze i gotuje
Pralinki kawowe z pudrem Cappuccino 200

stronicach KP. Te domowe różnią się smakiem i aromatem, nie mają ulepszaczy i E- dopełniaczy smaku, a do tego są po prostu eleganckie i pięknie prezentują się jako mini dodatek do filiżanki wspaniałej Latte Macchiato. Robi się je ekspresowo, więc wieczorkiem po pracy, nie musicie stać godzinami przy garach, Zostawiamy je na noc, bądź na kilka godzinek w lodówce

KreatywnePiny
Pizzerinki z mięsem mielonym. 170

Pizzerinki czyli mini pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk

Symfonia smakowa
Zrazy wołowe z ogórkiem 184

Uczta dla mięsożerców, czyli  plastry wołowiny nadziewane cebulą i ogórkiem. Efektowne i bardzo smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka  1-2 cebule musztarda chrzanowa  ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy  wykałaczki  1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze

Apetyczna babeczka
Kotleciki z piersi kurczaka i botwinki 125

botwinka. Zainspirowana burgerami z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować podobne na obiad. Obiad lekki i wiosenny. Kotleciki można podać w taki sposób jak zaprezentowałam, ale również wykorzystać do mini burgerów na piknik. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
urocze pingwinki dekoracją nie tylko stołu komunijnego 185

składniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których wycinamy dzióbki a pozostałe części posłużą za stópki. Kuleczki mozzarelli kroimy na ćwiartki. Do naciętych oliwek wkładamy mozzarellę (tak powstał brzuszek) a do nienaciętych oliwek wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z makrelą. 236

ugotowane na twardo 4 łodyżki drobnego szczypiorku ulubione zioła do sałatek Ogórka kroimy w cienkie plasterki, jajko na łódeczki, a pomidora na 10 części, również w łódeczki, ale takie mini. Do półmiska wykładamy sałatę, na nią kładziemy plasterki ogórka, następnie łódeczki z pomidora. Dookoła układamy ćwiartki z jajek. Filety z makreli odcedzamy z oleju, jeśli nie chcecie wersji fit, można

MamaOskarka
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 245

Zostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze

BaRepas
szparagi 151

szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem   jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami   placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów z jakami przepiórczymi i sosem

królestwo garów
Kakaowe ciasto z kokosową pierzynką w wersji mini 344

zasadzie przepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku

kuchcikownia
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 172

dostępem do wspólnej kuchni bez wygód. Wręcz przeciwnie - dom miał jasną, dużą kuchnię, dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka jak na polskie, nadmorskie standardy. Jeszcze tylko gdybyśmy mieli bliżej do plaży i do centrum to byłoby idealnie. Ale nie o tym miało być. Nadmorska dieta

Kuchnia po mojemu
A to Flądra! Od rybaka prosto na grilla, czyli świeża morska rybka na ruszcie 194

obżarstwo): 6 małych, świeżych fląderek 1 cebula sól, pieprz pieprz cytrynowy czosnek granulowany kilka plastrów cytryny masło i bułka tarta folia aluminiowa Przygotowanie: Ryby dokładnie umyłam. Na szczęście na mini-targu rybnym Pan je oczyścił z wnętrzności. Każdą rybkę z osobna zsypałam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz odrobiną czosnku granulowanego. Ryby układałam warstwami w misce oddzielając każdą warstwę plastrem

Kuchnia po mojemu
A jednak wizyta w porcie. Świeża rybka moimi oczami 128

zaobserwować skąd wyłaniają się ludzie z torbami pełnymi ryb ;) Port okazał się równie malutki co sama miejscowość. Kilka małych, kolorowych kutrów na brzegu i krótki ciąg "garaży" zagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez

Kuchnia po mojemu