mini - 3448 przepisów (strona:143/230)

Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 237

przygotowywaniem ciast postanowiłam, że spróbuję zebrać kilka porad, o których warto pamiętać podczas domowych wypieków. Całość spróbuję omówić oddzielnie dla różnych rodzajów ciast, i w ten sposób powstanie mini-cykl z poradami. Brzmi ambitnie, prawda? Zatem miejmy nadzieję, że skoro już o tym napisałam to uda mi się tą obietnicę spełnić jeszcze przed świętami (w razie czego - czekam na motywacyjne

psgotujemy
PS. Biszkopt - porady 245

najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc zrobić, by przygotowany przez nas placek był pozbawiony zakalca, będąc jednocześnie puszysty, mięciutki i wyrośnięty? Spróbuję przybliżyć to w tej części mojego mini-poradnika. Musimy pamiętać, że na biszkopt, jak samo jak na wiele innych potraw czy deserów, istnieje wiele przepisów. Zazwyczaj możemy przygotowywać go ubijając całe jajka, a następnie dodając resztę składników

psgotujemy
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 214

zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek

psgotujemy
Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 210

czasów „przedwege” pamięta że kawałkiem sernika można było u mnie dużo zdziałać Dziś upiekłam ciasteczka które naprawdę nieźle imitują smak sernika i do tego są mini- także wiecie- po jednym . Składniki na około 25 szt.: 180 g mąki pszennej szczypta soli 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka sojowego (waniliowe będzie idealne, jeżeli inne roślinne to dodać łyżeczkę

greenscarf
Jabłka zapiekane na szybko 173

Szybki deser w kilka chwil :) Składniki: 1 opakowanie mini sucharków, 5 jabłek, 2 łyżki skórek kandyzowanych, sok z cytryny, 1 szklanka cukru, 2 łyżki masła, ½ łyżeczki cynamonu, tłuszcz do posmarowania foremek. Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i skórki kandyzowane. W pojemniczkach żaroodpornych wysmarowanych tłuszczem, układać warstwami połamane sucharki i plastry jabłek, wierzch

Tradycyjna Kuchnia
Rogaliki 210

Niedawno był wpis z mini rogalikami wytrawnymi a dziś też rogaliki, ale większe i na słodko..Robiłam je w sumie jakiś czas temu..pyszne były.. 125 g masła  50 dag mąki  4 łyżki śmietany  3 jaja  5 łyżek cukru  2 łyżki mleka  50 g drożdży dowolne nadzienie W letnim mleku rozpuścić drożdże

Moje domowe kucharzenie
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 180

płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku

Moniki Smakołyki
Kwiecista tarta z cukinią 196

niej też wybudować dom i wybrukować ścieżkę. Dziś przyniosłam do domu 5 kilo- co w perspektywie jutrzejszego wyjazdu jest bardzo onieśmielające. Wciąż też pojawiają się kwiaty- te żeńskie, z mini cukiniami też. I to właśnie ich użyłam do przygotowania tej potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie

les mirabelles
Beza z owocami i czekoladą 216

każdy miłośnik słodkości. Chociaż ja za bezami nie przepadałam to od zeszłego roku bardzo przypadły mi do gustu. Świetnie komponują się z lekkim twarożkiem i domową konfiturą. To taka mini Pavlova rozłożona na części pierwsze ;) Polecam! Przepis bierze udział w konkursie Kulinarne dzieła sztuki —>KLIK Na 6 porcji: 1 białko 50 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta

Mienta blog
Jak odczarować lato porzeczką 189

fanką kwaśnych rzeczy. Ale już przerobione mogłabym jeść i jeść. Kilka lat temu zrobiliśmy przepyszną konfiturę z gałką muszkatołową, którą później pożarliśmy jako dodatek do serów. Jak tylko nasz mini krzaczek wyprodukuje wystarczającą ilość owoców, zrobię powtórkę z rozrywki. A ta niewielka ilość, która udała się w tym roku nawiązała niezwykłą współpracę z bezową pianką. Takie kwaskowe owoce idealnie przełamują

les mirabelles
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 232

sezamem Dziękujemy Akademii Smaku Bosch za zaproszenie na Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą”, które były bardzo ciekawe i inspirujące, oraz za zdjęcia, które wykorzystałam do przygotowania tej mini relacji.     The post Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 182

soczewicy 1 marchew pół selera 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1ząbek  czosnku sól świeże listki tymianku lub suszonych ziół 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek Mini calzone z  soczewicą Przygotowanie: 1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw na pół godziny niech urośnie. 2. Ugotuj soczewicę do miękkości.Odcedź i wystudź

AZgotuj!
Pierogi z soczewicą i pesto 190

Składniki: Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłej wody mąka do  posypywania Farsz :  z przepisu na mini calzone z soczewicą Pierogi z soczewicą Przygotowanie: 1. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. 2. Wytnij kółka. P ołóż farsz. Zlep brzegi. 4. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów

AZgotuj!
Dla nieoczekiwanych gości "Mini szarlotki" 167

Kiedy słyszysz dzwonek do drzwi,  patrzysz przez wizjer " Goście!!!" A tu nie ma nic słodkiego. Ratunku!  Masz wyjście Mini szarlotki z ciasta francuskiego. Dobrze wiemy, że można kupić ciasto francuskie i przechowywać w lodówce ok. miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł

AZgotuj!
Insalata con prosciutto crudo z brzoskwinią 190

Składniki: opakowanie rukoli kilka listków radicchio 3- 4 plastry prosciutto crudo mini mozarelki brzoskwinia grzanki z pesto oset oliwa sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie  składniki rozłóż jak tylko ci się podoba:) Zmieszaj tylko ocet z oliwą. A grzanki posmaruj pesto i upiecz krótko pod grillem Czyż nie proste

AZgotuj!