Zbliża się, a raczej już się zaczął okres jesienno-zimowy gdzie na pierwszy plan wychodzą HERBATY. Malinowa, zielona, czarna, czerwona, biała, miętowa... dla każdego coś dobrego. Moja propozycja to herbata MOCNO ROZGRZEWAJĄCA z ogromną ilością imbiru, soku z cytryny oraz miodu. Doskonale z nią komponują się również naturalne soki z pigwy oraz sok malinowy z lipą. Co ważne - soki
Czarnawisienkabiszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą wersją jest masa orzechowa z użyciem pralin z nadzieniem z orzechów laskowych. Tort ten jest ekskluzywny, smakuje przepysznie, ale jest też pracochłonny, dlatego dedykowany jest
Kuchnia MagdaLenyOpis mojito: Mojito to kubański drink alkoholowy. Powstaje na bazie białego rumu z dodatkiem cukru trzcinowego, mięty oraz limonek. Drink ma orzeźwiający słodko-miętowy-kwaśny smak. Napój mojito równie często występuje pod nazwą mohito i jest jednym z najpopularniejszych barowych koktajli alkoholowych. Spotkamy go w każdym dobrym barze. Dlaczego więc nie zrobić go samemu w domu? Zapraszam na prosty
CookMagMój nowy przepis to doskonałe połączenie kuskusu, mini kuleczek mozzarelli, soczystej brzoskwini w gillowanej wersji, chrupiącej szynki szwarcwaldzkiej oraz miętowego dressingu- a wszystko to pod postacią sałatki. Kuskus został przygotowany na esencjonalnym koncentracie bulionu drobiowego firmy Krakus, który- oprócz tego, że pozbawiony jest konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków- przede wszystkim dodaje kaszy smaku i aromatu
Kraina Miodem Płynącajednak nie jest to konieczne) i dodajemy kawałek masła. Zapiekamy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym , tzatzikami lub raitą miętową . U mnie w towarzystwie tzatzików po polsku. Smacznego Artykuł Chaczapuri adżarskie pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujecytryny, posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placki, smażyć z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym. Źródło: Tesco Smacznego
Zielona KuchniaPierogi z bryndzą i miętą są wspomnieniem z ostatnich wakacji. Na blogu obowiązywało wówczas hasło miętowe . Pierwszego dnia pobytu w Ustroniu trafiliśmy do tamtejszej karczmy na obiad. Kiedy przeglądając kartę dań, trafiłam na taką perełkę ;), wiedziałam, że to propozycja dla mnie. Nie wiedziałam natomiast, czego się spodziewać po takim oryginalnym połączeniu, ale test wypadł bardzo dobrze. Na tyle dobrze
zadanie-gotowanieładnego słoiczka, podpisz i masz prezent jak znalazł :) Pamiętajcie, że te zrobione przez siebie mają dużo większą wartość i mnie osobiście chyba bardziej cieszą niż gotowce :) Właściwości miętowej herbaty jest sporo, ale mnie zaintrygowała jedna... ponoć hamuje apetyt i wypita po obiedzie sprawi, że nie sięgniemy po słodycze... u mnie żeby to było "nie w tej ilości", co zwykle
Kuchnia w czekoladziepłatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Mrożony jogurt jeżynowy Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pieczony grapefrut z jogurtem, miodem i kokosem Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Pudding chia z musem malinowym Pudding
Moja smaczna kuchniaProsty przepis na smaczny cytrynowo-miętowy dżem na zimę. Skład: 3 kg cukinii bez skóry i pestek, 3 sparzone cytryny, gałązka mięty, 1 kg cukru żelującego i 1 kg cukru białego- można też zastosować np. trzcinowy lub inny. Cukinię kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce, cytrynową skórkę ścieramy na tarce, liście mięty kroimy, wszystko wkładamy
chleba naszegoGriwech to algierskie ciastka cenione podczas religijnych uroczystości, wesel, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze faworki i są bardzo chrupiące. Przygotowane są z cienko rozwałkowanego ciasta, pokrojone w różne kształty, smażone w gorącym tłuszczu i glazurowane w syropie. Najczęściej posypane dodatkowo sezamem ja jednak z niego zrezygnowałam. Dość długo
Pieguskowa Kuchniasię już na OIOMie. Co zatem pić i co jeść, aby nie doprowadzić do odwodnienia? : – woda (mineralna lub źródlana) – herbata bez cukru – napary ziołowe, np. herbatka miętowa – zielona herbata – kwas chlebowy – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu – fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody
Kate's Kitchenktórym z największą liczbą polubień wyróżniona została Pani Monika Rojek. Z mojej strony wyróżnienie otrzymała Pani Marta Ra dtke, która urzekła mnie swoim przepisem na pyszną mrożoną herbatkę miętową ze stewią, korzeniem lukrecji, kwiatem lawendy, pomarańczą i cytryną (z djęcie poniżej
ChilliJemykurkami. Jeśli chodzi o dania główne, to osobiście już wymiękłam, ale w karcie są owoce morza i steki. Na deser polecono mi czekoladowe nemesis podawane z domowymi lodami miętowymi i obsypane kakao jak tiramisu. Największym plusem Superiore jest zdecydowanie lokalizacja – 2 kroki od pl. Konstytucji i bezpretensjonalny wystrój – butelki wina i duże lampy to dekoracja sama w sobie
Ugotowane pozamiataneradości pod sufit, że za nami już czas, kiedy stawaliśmy przed ladą z 40 smakami, zawsze kończyło się na wyborze smerfowych. Franek najchętniej teraz je czekoladowe, truskawkowe albo miętowe. Hania uwielbia sorbet cytrynowy (skręca mnie nawet jak to piszę) i marcepanowe. Moim faworytem jest solony karmel, ale jak zobaczę ciekawy smak to zawsze chętnie spróbuję. Ostatnio banan z curry, awokado
bistro mama