ochłodę polecam pyszne domowe lody truskawkowo-jogurtowe. Moje są z nutą mięty ponieważ truskawki osłodziłam syropem miętowym. Zamiast syropu można dodać miód lub cukier. Lody te mają wyczuwalne kryształki lodu ponieważ mrożone są w małych foremkach i mogą przeszkadzać osobom, które lubią się wgryźć w loda. Tym co przeszkadzają kryształki lodu polecam bardziej kremową wersje truskawkowo-bananową . składniki(...)truskawek 1 duży gęsty jogurt naturalny (400 g) ok 10 łyżek syropu miętowego Truskawki zmiksować na mus. Do miski przełożyć jogurt i dodać zmiksowane truskawki. Całość zmiksować. Do smaku dosłodzić syropem miętowym, ja dałam 10 łyżek. Całość ponownie zmiksować. Masę przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, czas mrożenia zależy od wielkości foremek. Jeśli
Monia miesza i gotujeWilgotne czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód, po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki(...)torebka cukru z prawdziwą wanilią Masa serowa: 1/2 kg twarogu zmielonego 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut. Zdejmujemy
Wanilia i KardamonGroszek gotujemy chwilę (około 3 minuty), studzimy i blendujemy z mlekiem kokosowym, jedną łyżką soku z cytryny i 4 łyżeczkami erytrolu na gładką masę. W drugiej części naparu miętowego rozpuszczamy pozostałą żelatynę (3 i pół łyżeczki), gdy się rozpuści łączymy z masą z groszku i mleka kokosowego. Odstawiamy na chwilę do schłodzenia, ale gdy tylko zacznie gęstnieć wylewamy(...)większych półkulistych foremek silikonowych, a w środku masy umieszczamy gotowe już półkuliste miętowe galaretki. Wkładamy deser do lodówki, żeby dobrze zgęstniał. Z pozostałego naparu miętowego przygotowujemy "kawior". Dodajemy do niego 2 łyżki soku z cytryny i 1 gram agaru. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, możemy jeszcze parę minut pogotować, następnie zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany
Quinoa Raz!prostu w Indiach mówią na wszelkiego rodzaju dipy, które powstały na bazie jogurtu naturalnego. Najczęściej są one z dodatkiem przypraw (głównie ziół) podawany jako część dania głównego. Dip miętowy: 5-6 łyżek jogurtu greckiego (lub naturalnego gęstego) duża garść posiekanej mięty sól i pieprz Miętę siekamy na drobno, jeśli mamy kilka rodzajów mięty to wymieszajmy je w różnych proporcjach(...)smaku. I gotowe, banalnie prosty i rewelacyjny w smaku. Dip jest świetnym dodatkiem do chlebków drożdżowych, czy surowych warzyw. Na zdjęciu razem z chlebkiem naan. Smacznego:) Artykuł Dip miętowy – raita miętowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeEkspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany(...)łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek Na lukier: 2 szklanki cukru 4 łyżki ciepłej wody 1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty lub kilka kropli miętowych (aptecznych) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko
Smak mojej kuchniGęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! 🙂 SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 […] Artykuł Krem miętowy pochodzi
Domowe Tortyweekend i drożdże cierpliwie czekały za swoją kolej. Dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta na pizzę bułeczki z czarnuszką i ostrą papryką , ale to nie wszystko. Słoiczek domowego pesto bazyliowo - miętowego zainspirował mnie do przygotowania ślimaczków. Proste, efektowne i bardzo smaczne, najlepsze gorące! Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Składniki: ciasto na pizzę, przepis znajdziesz tutaj 1/2 szklanki(...)domowego pesto, u mnie bazyliowo - miętowe, ale możesz użyć pesto rosso lub genovese 4 łyżki czarnuszki oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przygotowanie: Naczynia żaroodporne, okragłe, smarujemy oliwą z oliwek. Jeśli chcemy większe ślimaczki rozwałkowujemy całe ciasto na prostokąt. Jeśli wolimy mniejsze, dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto i posypujemy czarnuszką
Moja smaczna kuchniakakao - masło kakaowe, kakao w proszku (60%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * olejek z mięty pieprzowej (1%) * karob * cynamon * sól himalajska Prawdopodobnie najbardziej aromatyczna czekolada spośród wszystkich. Miętowy zapach unosił się jeszcze przed otwarciem opakowania, a później było jeszcze bardziej miętowo :) Czekolada jest bardzo miękka, nie słychać charakterystycznego trzasku. Konsystencja przypomina jakby puch, niebiańską chmurkę. Przyjemnie rozpuszcza się(...)ustach. Jest na prawdę intensywnie miętowa, a raczej pieprzowo miętowa, bo czuć tą delikatną ostrość. Idealnie słodka. Połączenie czekolady i mięty to jedno z najlepszych i ten produkt to w 100% potwierdza! Genialna! GORZKA kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (80%) * ciemny syrop z agawy Czekolada o zawartości 80% kakao - najwięcej kakao spośród wszystkich. Pachnie naturalnie czekoladowo. Jest
Zdrowie na języku :Powoców, zdecydowanie lepiej smakowałaby przygotowana wytrawnie. Mimo to zjadłam ją ze smakiem. Była bardzo smaczna, aromatyczna. Zielona soczewica stanowiąca jedynie 5% była dobrze zauważalna. Całość dostarcza 260 kcal. Miętowa sałatka z kuskusem, quinoą, zieloną pszenicą i młodą soją kuskus (36%) * bulgur, zielona pszenica (11%) * quiona (11%) * miętowa przyprawa tabouleh (pomidory, mąka ryżowa, cukier, sól, zioła - pietruszka i mięta(...)podchodziłam najbardziej sceptycznie. A to wszystko ze względu na obecność mięty, którą mimo wszystko lubię, ale jakoś nie przekonuje mnie jej obecność w daniach wytrawnych. Spodziewałam się mocnego aromatu miętowego, ale tak na prawdę nie poczułam jej tutaj nawet w najmniejszym stopniu. Mieszankę musiałam zalać podwójną porcją wody niż tak jak zalecano, ponieważ ziarna nadal były twarde. Kasze i zboża
Zdrowie na języku :Ppomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę(...)marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa
Kuchnia Bazyliipomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę(...)marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa
Kuchnia BazyliiUwielbiam jej zapach i smak, dlatego mam jej kilka odmian i używam na bieżąco do różnych potraw. Tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoiku na zimę i przygotowałam cukier miętowy. Będzie smacznym, i aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, dań na słodko i herbaty. Cukier miętowy Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia Składniki: 1 pęczek mięty 2-3 łyżki(...)brązowego cukru Wykonanie: Mięte płuczemy, dokładnie osuszamy, odrywamy listki. Listki wkładamy do moździerza, wsypujemy cukier i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Miętowy cukier wykładamy na papier i suszymy, aż będzie całkiem miałki. W trakcie suszenia mieszamy go i rozdzielamy grudki palcami. Cukier przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku
Kulinarne przygody GatityNalewka z cukierków miętowych jest banalna do przygotowania. Wystarczą zaledwie dwa składniki, dzięki którym przygotujecie ciekawą i intensywnie zieloną nalewkę. A jeśli wolicie bardziej tradycyjne smaki to TU znajdziecie przepis na nalewkę ze świeżej mięty. Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia) Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu(...)rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką. Słoik Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z cukierków miętowych pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuDeser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce. Składniki: Warstwa truskawkowa: 40 dag świeżych truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Warstwa waniliowa: 330 ml śmietanki(...)mleka 3,2% 1 laska wanilii ½ szklanki cukru 3 krople miętowe 4 listki żelatyny Truskawki do dekoracji Mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Warstwa truskawkowa: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wspujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy, zimne ale płynne rozlewamy
Wanilia i KardamonSkładniki : 1 kg truskawek 35 dag cukru Konfitur-fix na 1 kg owoców krople miętowe Przygotowanie : Umyte, osączone owoce pokroiłam drobno Zasypałam je odmierzonym cukrem i Konfitur-fix, wymieszałam dokładnie - owoce puściły sok Gotowałam około 3-5 min. tak jak napisano na opakowaniu Konfitur- fix Gorące konfitury przelałam do czystych słoiczków prawie po brzeg, zakryłam dekielkami Do 2 słoiczków dodałam(...)eksperymentalnie kilka kropel miętowych. Konfitura z miętą ma fajny, orzeźwiający smak. Mam nadzieję, że przetrzyma się w słoiczkach bez kłopotów. Krople miętowe najlepiej dodawać do odmierzonej porcji konfitur (i mieszać ), robić to ostrożnie, by nie "przedobrzyć" smaku. Konfitura będzie do przekładania ciast
Proste Potrawy