mietowe - 983 przepisów (strona:12/66)

Miętowe Bezy z Bitą Śmietaną i Malinami w Syropie 204

mnie. Kupnych nie lubimy!  Ostatnio mamy fazę na bezy, więc zrobiłam ponownie. To, że nie lubię ich robić, nie znaczy, że nie potrafię, he he. Czy te miętowe mi się podobają? Smakują. Z podobaniem to już inna bajka. Ja to bym chciała takie równiutkie jak od linijki. Tak tam głęboko we mnie siedzi taka wredna perfekcjonistka, która krytykuje wszystko(...)Perfekcjonistka znowu ją podnosi...... Echh! Bezy jak widać, trochę takie na "odwal się", bo koszyczki nie równe, ale smak świetnie zrównoważony za to:) A co, napiszę o tym. Słodkie miętowe bezy, ubitą nieposłodzoną kremówką, rolę tak zwanej wisienki na torcie pełni malina w syropie :) Bosko, po prostu bosko smakują. Zjadłam w sumie dwie i dużo mnie kosztowało aby nie zjeść

Blondynka Gotuje
Ryżowe wafelki z nadzieniem serowym. 168

smaku mięty i kolendry. Składniki: 1 opakowanie wafli ryżowych (jak na zdjęciu) 2 serki twarogowe 1/2 serka w stylu bałkańskim mały pęczek świeżej kolendry 1/2 łyżeczki angielskiego sosu miętowego pieprz sos sojowy Twarożki i ser bałkański mieszamy dobrze ze sobą na jednolitą pastę. Dodajemy pieprz i skrapiamy delikatnie sosem sojowym, ale nie za dużo, ponieważ serek bałkański jest słony. Następnie(...)siekamy drobno kolendrę i dodajemy do masy serowej, na koniec dodajemy ok. połowy łyżeczki sosu miętowego. Wszystko dobrze mieszamy. Jeśli nie macie sosu miętowego możecie użyć świeżej mięty i dodać nieco soku z cytryny, aby uzyskać podobny smak jak z użyciem sosu miętowego. Podajemy z waflami ryżowymi. Nasza rada to podawać osobno fafle i osobno masę serową. Nakładać przed samym

vegetanie
Miętowe pesto 194

mięta, bo akurat tego smaku potrzebowałam do dania, o którym więcej napiszę innym razem. Aby jednak zaspokoić Waszą ciekawość uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że będzie to jagnięcina. Przygotowując miętowe pesto skorzystałam z rad i przepisu u Doradcy Smaku .         Składniki: - świeża mięta - garść orzechów pistacji (bez skorupek) - 5 łyżek oliwy - 2-3 ząbki czosnku (dałam wędzony(...)ponownie miksując. Gęstość pesto regulujemy właśnie dodatkiem oliwy – im więcej – tym będzie rzadsze, więc dopasujmy jej ilość do własnego gustu. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto to sos, który spełnił swoje zadanie. Idealnie sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe

mojewypiekiinietylko
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 152

nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach, nic więc dziwnego, że w oryginale noszą nazwę Melting Moments.  /przepis cytuję za Dorotus / TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej miętowej 1/2 filiżanki śmietany kremówki likier miętowy 4 łyżki masła cukier puder do  obtoczenia Czekoladę razem ze śmietaną i masłem stopić(...)kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły (ja ubijam lekko malutką trzepaczką, dzięki temu masa nabiera powietrza i staje się bardziej lekka). Dodać likier miętowy (ilość zależy od Waszych preferencji smakowych) i ponownie zamieszać.    Wstawić do lodówki, by masa zgęstniała. Łyżeczką nabierać małe porcje i formować trufelki. Gotowe obtoczyć cukrem pudrem. Możecie też oblać je czekoladą

KUCHARNIA
Muffinki kokosowo miętowe 174

jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru miętowego - kilkanaście listków mięty - 1 opakowanie śmietan-fix Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę(...)krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dorzucamy serek mascarpone razem z posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu tylko warto pamiętać, że nawet niewielka ilość likieru miętowego może

Kuchenne Wariacje
Miętowe lody 174

Lubicie lody miętowe z czekoladą? Bo ja bardzo, to moje ulubione:) Takie jak pamiętam z dzieciństwa a może i lepsze:) Myślę, że długo nie trzeba ich zachwalać, polecam jak najbardziej:)Dla mnie dodatkowy plus za to, że do ich przygotowania nie potrzebne są jajka;D Spróbujcie a na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 3 szklanki kremówki 30% 1 1/2 szklanki(...)mleka 3,2 % 16 gram cukru waniliowego 1 1/4 szklanki cukru kryształu 100 gram gorzkiej czekolady syrop miętowy około 10 łyżek garść świeżej mięty pieprzowej (opcjonalnie odrobina spożywczego zielonego barwnika, u mnie obyło się bez) Wykonanie: Mleko zagotować i zaparzyć w nim mięte. Kremówkę podgrzewać z cukrem na małym ogniu aż do jego rozpuszczenia się. Następnie kremówkę wymieszać z mlekiem

Krakowskie smaki Ani
Miętowo-czekoladowy torcik ( walentynkowy ) 232

mnie torcik to miętowo-czekoladowe połączenie. Ciekawi ?  Składniki:SPÓD:250 g kruchych ciastek100 g czekolady gorzkiej 70%1 łyżka masła200 ml jogurtu naturalnego250 g serka ricotta10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana2 łyżki cukru pudru1 łyżka siekanej świeżej mięty2 łyżki żelatyny150 ml zimnej wodyponadto:galaretka truskawkowatruskawki, czekoladowe literkiWykonanie:Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.Ciastka pokruszyć(...)masą wyłożyć, dokładnie dociskając do brzegów formę serduszko ( u mnie jest to wkładka do tortownicy średnicy 26 cm).Tak przygotowany spód, wstawić do lodówki.Żelatynę zalać zimną wodą - odstawić.Miętowe pastylki pokroić drobno.Na palniku postawić garnek z wodą - zagotować. Zmniejszyć płomień do minimum, na garnku postawić naczynie do ubijania. Do naczynia wlać jogurt i dodać pokruszone czekoladki. Przy pomocy

kolorowotorcikowo
Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 220

smaku jeśli są marynowane w jogurcie. Są kruche i soczyste. Nie przesadzę, że rozpływają się w ustach. Zazwyczaj szaszłyki z kurczaka, które oczywiście grilluję podaję z szafranowym ryżem i miętowym jogurtem. Dzisiaj jednak zaproponowałam moim milusińskim (zdradzę, że tylko części, bo reszta i tak chciała dodatkowo ryż) brokułowe tabbouleh. Uwielbiam tabbouleh, a że miałam za mało kaszy bulgur zaś(...)ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i zioła z kaszą, pestkami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z brokułowym tabbouleh i miętowym jogurtem. P.S. Miętowy jogurt to jogurt wymieszany z suszoną miętą pieprzową i lekko doprawiony solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego mięsa.       Spara Spara Spara Spara The post

codojedzenia
PIECZONY ROSTBEF NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE Z AWOKADO I WARZYWAMI 161

wołowinę! Upiekłam najlepszej jakości Rostbef zamarynowany wcześniej w musztardzie z rozmarynem i podałam go na świeżo upieczonym, pszennym chlebie z niesamowicie chrupiącą skórą. Idealnym dodatkiem okazało się awokado, cytrynowo-miętowy majonez i mikro zioła oraz kiełki. Dzięki tym dodatkom najbardziej proste danie zyskuje niesamowity charakter! Danie jest świetnym pomysłem zarówno na podwieczorek, jak i romantyczną kolację na ciepło lub imprezowe(...)ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz MAJONEZ CYTRYNOWO-MIĘTOWY: * żółtko – 2 szt * musztarda stołowa – 2 łyżki * sok + skórka z cytryny * świeża mięta * cukier – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * awokado * świeże pieczywo * mikro kiełki, świeże zioła SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rostbeef myjemy

Ostra na Słodko
Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) 326

Dziś zapraszam was na ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami . Idealne, gdy mają nas odwiedzić niespodziewani goście, na spotkania z przyjaciółmi przy filiżance ulubionej kawy czy herbaty lub od tak, gdy my lub nasi bliscy mamy ochotę na domowy wypiek Ciasto przygotowuje się bez użycia miksera. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i… do piekarnika . A potem można się już(...)cieszyć pysznym ciastem. Kto się skusi? Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) Składniki: 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g Do odmierzania reszty składników używamy umytego kubeczka po jogurcie. Składniki sypiemy/nalewamy do tej samej wysokości do której był jogurt 3 kubeczki mąki pszennej 1 kubeczek oleju 1 i 1/2 kubeczka cukru (można dać więcej) 3 jajka

Słodkie okruszki
Przepis #88 Miętowa kawa 183

chłodne dni.   Dlatego przygotowałam coś pysznego dla miłośników kawy... zbożowej! Dzisiejsza propozycja może nie należy do FIT deserów ale jako cheat meal pasuje idealnie. Domowa kawa o smaku miętowym na bazie mleczka kokosowego - raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić - uwierzcie, że warto:) Składniki (4 porcje) - puszka mleczka kokosowego - szklanka napoju/mleka kokosowego lub zwykłego - 3 kostki gorzkiej(...)czekolady - 3 pastylki miętowe - 3 łyżeczki kawy zbożowej - 2 kostki czekolady gorzkiej do dekoracji - 2 łyżeczki cukru pudru/słodzika     Mleczko kokosowe dzień wcześniej wkładamy do lodówki dnem do góry. Następnego dnia otwieramy puszę i zlewamy płynną część do rondelka a stałą przekładamy do miseczki (później zrobimy z niej bitą śmietanę). Do rondelka wlewamy też szklankę mleka kokosowego. Kiedy

Health-Fit-Life
Filet z łososia na parze z zielonymi plackami szpinakowymi i miętowym sosem 193

białą, można uzyskać bardziej intensywny i czysty zielony kolor placuszków, ale kosztem wyższego indeksu glikemicznego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Miętowy sos: mały jogurt naturalny gałązka mięty (ok. 10 listków) mała łyżeczka płynnego miodu szczypta soli Łososia pokroić na porcje, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub pojemnika parowara. Posolić do smaku gruboziarnistą(...)nadmiar tłuszczu. Jogurt wymieszać z miodem, dodać posiekane listki mięty i doprawić szczyptą soli. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Łososia podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z placuszkami i miętowym sosem jogurtowym, udekorować małymi listkami mięty. 1 porcja to ok. 540 kcal , węglowodany: 46g, białko: 35g, tłuszcz: 24g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,6WW i 3,5WBT

Dietolog
Śniadanie do szkoły 321

zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z cytrusów Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem(...)bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami

Moja smaczna kuchnia
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 182

Tort łatwy, lekki, orzeźwiający i mocno alkoholowy.  Do nasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego.  Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony(...)minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części.   Mus miętowo cytrynowy 600  ml śmietany kremówki 2 galaretki cytrynowe 200 ml wody spora garść listków mięty  2-3 łyżki cukru Miętowe listki utrzyjcie z cukrem na gęstą, jednolitą papkę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 172

kurczaka lub indyka  oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki  marchewka  sól i pieprz do smaku  opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę(...)pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki. Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak verrine. Smacznego ;)  Ps. Sos miętowy, sos z mango i tamaryndowca, komosa ryżowa są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata