Szczawiowa zupa krem 246kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, dorzucamy marchew, ziemniaki i seler pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze płuczemy
Kulinarne przygody Gatity
Kiełbaski na grilla 196praskę ząbki czosnku sól i pieprz do smaku patyczki do szaszłyków Składniki czerwonej greckiej przyprawy: 2 miarki suszonego oregano 1 miarka suszonego tymianku 1 miarka płatów chilli Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej
Kulinarne przygody Gatity
Tzatziki, grecki sos czosnkowy 239bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek EV sól Wykonanie: Ogórka
Kulinarne przygody Gatity
Pesto z natki pietruszki i orzeszków 218lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale też smakują grillowane warzywa czy mięsa posmarowane pesto. Przygotowanie pesto w domu to dosłownie chwila, a satysfakcja gwarantowana ! A najważniejsze jest to, że pesto możemy sobie komponować według naszego gustu i smaku. Co do niego dodamy
Kulinarne przygody Gatity
Sos z pieczonych pomidorów 248pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki:500 g pieczonych pomidorów2 cebule3
Kulinarne przygody Gatity
Mielona skórka pomarańczowa 199Zima to sezon na cytrusy, często pojawiają się na naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego
Kulinarne przygody Gatity
Zupa wiosenna 260nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do zupy
Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna sałatka z groszkiem 227Dziś pierwszy Dzień Wiosny, więc wpis obowiązkowi musi być wiosenny i zielony ! A skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem ryżu i kawałka mięsa będzie jak znalazł na lekki obiad, lunch czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Natomiast, jeśli chcielibyście zjeść coś konkretniejszego, a nie będzie się Wam chciało
Kulinarne przygody Gatity
Szynka pieczona w ziołach 305łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez 1,5 godziny. Po wyjęciu
Kulinarne przygody Gatity
Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami 380ziemniaczaną. Pojawia się na naszym stole wraz z pojawieniem się na straganach młodych ziemniaków. Jest niezastąpiona jak dodatek do grillowanego mięsa. W przepisie podana jest wersja z wystudzonymi ziemniakami, ale równie smaczna będzie gdy sos wymieszamy z letnimi ziemniakami. Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie
Kulinarne przygody Gatity
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 214kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek ( z bazyliowym bulgurem i mozzarellą , z zielonym kuskus i mozzarellą , z pęczakiem , tabbouleh ) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić
Kulinarne przygody Gatity
Sos awokado z jogurtem 239dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem świeżo zmielonym. Całość wymieszać z jogurtem, koperkiem i oliwą. Sos idealnie pasuje do paluszków z ciasta półfrancuskiego oraz mięsa grillowanego. Smacznego
Moniki Smakołyki
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 289sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek* prażony makaron Vermicelli** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy
Tajskie smaki
Pikantne polędwiczki z kurczaka z pieczarkami w panierce serowo - kuskusowej 229ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej. Do mięsa dodajemy serek i całość mieszamy, aż serek uzyska gładką kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kuskus i podgrzewamy 2 min. delikatnie obtaczając w nim polędwiczki. Całość posypujemy koperkiem. Polędwiczki podajemy
Moniki Smakołyki
Smaki Indii: Kurczak Tandoori 247przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane w specjalnym glinianym piecu tandoor. Przed włożeniem do pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach. Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka
Tajskie smaki