Schab w galarecie 229plastry, sok jabłkowy zagotować, wymieszać ze spęczniałą żelatyną, ostudzić. Cytrynę wyszorować, opłukać, pokroić w plastry Plastry schabu na przemian z cytryną ułożyć na półmisku, udekorować według swojego uznania. Mięso zalać galaretką, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusi
Serowiec 434pomarańczowa, 3 łyżki żelatyna, 0,5 szkl cukier, 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE:Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Galaretki
Kuchnia Danusi
Kurczak z warzywami 250minut. Następnie filety z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa. Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem
Kuchnia Danusi
Roladki z kurczaka z burakiem 238burakiem SKŁADNIKI: filet z kurczaka -1 podwójny burak -2 szt sól i pieprz mąka -2 łyżki bułka -4 łyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe cienko rozbić,uważając aby nie podziurawić mięsa. Posypać filety pieprzem i solą. Na każdym filecie ułożyć grubsze plastry ugotowanego w osolonej wodzie i ostudzonego czerwonego buraka. Zwinąć filety w roladki,obtaczać w mące,jajku i tartej bułce
Kuchnia Danusi
Placuszki drobiowe 267majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe pokroić w drobną kostkę,oprószyć solą i pieprzem,odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez,mąkę,żółtka,wegetę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy mięsnej,delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz,łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki
Kuchnia Danusi
Kieszonki z fetą 256zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Filety drobiowe podzielić na 4 płaty. Piersi opłukać, osuszyć.W każdej piersi zrobić nożem nacięcie,aby powstała kieszonka,uważając przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Do środka kieszonek włożyć słupki sera feta,brzegi lekko docisnąć,oprószyć kieszonki solą i pieprzem,obtoczyć w mące. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem,zanurzać w jajku kieszonki
Kuchnia Danusi
KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ 203ziemniaki, 1 szt jajko, smalec 3 łyżki mąka ziemniaczana cebula 2 szt wegeta cienka kiełbasa- 250 g PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę , dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody
Kuchnia Danusi
Schab w kapuście kiszonej 225schab - 1,50 kg kapusta kiszona - 1 kg śmietana - 250 g cebula - 2 szt sól i pieprz bazylia oregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami. Cebulę
Kuchnia Danusi
Schab ze śliwką i morelą w galarecie 282śliwki. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła. Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudzić. Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć
Kuchnia Danusi
Gołąbki z pęczakiem i grochem 218Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną
Kuchnia Danusi
Schab w majeranku 246schab b/k - 1 kg czosnek granulowany - 1 łyżeczka sól i pieprz majeranek - 1,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie schab dobrze posypać majerankiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i odstawić do lodówki na całą noc. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 60 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusi
Roladki drobiowe z bananami z dodatkiem Oleju Rzepakowego 261kurczaka sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia jajko -1 szt mąka bułka tarta NADZIENIE banany - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka podzielić na 4 porcje. Rozbić lekko mięso uważając by go nie podziurawić. Filety oprószyć przyprawą do kurczaka. Banany obrać, pokroić na połowę. Na każdym filecie ułożyć połówkę banana, zwinąć w roladkę. Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem
Kuchnia Danusi
Kurczak faszerowany 308SKŁADNIKI: kurczak świeży 2 kg pieczarki 0,5 kg wieprzowe mięso mielone 0,5 kg ser żółty 250 g jajka 2 szt przyprawa do kurczaka 1 torebka cebula 1 szt sól do smaku pieprz czarny do smaku smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Pieczarki umyć
Kuchnia Danusi
Roladki brokułowo-kalafiorowe 223różyczekmąka do panierowaniatłuszcz do smażeniajajko 1 sztsól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić mięso na 4 porcje,lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć filety solą i pieprzem. Następnie na każdym filecie ułożyć po dwie różyczki kalafiora i brokuła, zwinąć filety w roladki. Obtaczać roladki w mące
Kuchnia Danusi
Ryba. Pomidory. Barwena smażona z pieprzem pomarańczowym i salsą pomidorową 246czasu do czasu na taką właśnie się skusić, w miarę możliwości oczywiście.Przyznam, że barwenę jedliśmy pierwszy raz. To ryba morska o pięknym ubarwieniu. Ma białe, bardzo smaczne mięso.Ponieważ barwena nie jest u nas zbyt popularna może przygotujesz w taki sam sposób inną rybę ? Zapraszam też na Pstrąga z pieca ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza