Sałatka z pora i kukurydzy 222Lubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego
Salonik smaków
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 234znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki. Nie cool. Moda na weganizm zachowuje się jak majty prostytutki. Wznosi się
ladykitchen
Sos z wołowiną, śliwkami węgierkami i rydzami z wolnowaru 197wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego urządzenia). Jest aromatyczny i jesienny, śliwki węgierki dają mu fajną słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty sos, który otacza delikatne mięso. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Domowa vegeta 610glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 302sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie
Tajskie smaki
Pieczarki faszerowane kaszanką 278przygotowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Wystarczy ok 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Polecam też:Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Monia miesza i gotuje
Sałatka z roszponki z dyniowymi gwiazdkami 193naturalnego gęstego, 2 łyżki ziarenek kapary, pieprz świeżo zmielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka płuczemy, z dwóch stron musztardą smarujemy, na patelni lub grillu grillujemy, szczyptę soli i pieprzu dodajemy. Mięso studzimy, następnie na paski kroimy. Z dyni gwiazdki wycinamy, łyżkę oleju podgrzewamy i na nim je podsmażamy, aż piękny złotawy kolor uzyskamy. Do wydrążonej dyni roszponkę wkładamy, pomidorki
Moniki Smakołyki
Nowa jakość grillowania we własnej kuchni! 220kurczaka grilluje się na suchej patelni. Nic nie przywiera, smaży się bardzo ładnie i czysto :) A tu już dodałam ocet balsamiczny z syropem klonowym. Rozmiar patelni umożliwia nam ułożenie mięsa z boku na patelni i możemy zająć się karmelizowaniem śliwek. Widać nawet, że płyn nie przypala się. Zero tłuszczu i patelnia grillowa? Tu widzicie, że jeśli posiadamy tą patelnię grillową
Blondynka Gotuje
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 233rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 60 min. Po tym czasie przecedzamy bulion, mięso wołowe odkładamy na bok, resztę składników wyrzucamy. 2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzamy i rozdzielamy na 4 głębokie talerze. Na makaronie układamy kawałki wołowiny, zalewamy bulionem
Tajskie smaki
Knedle ze śliwkami 223pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Można użyć ziemniaków pozostałych z dnia wczorajszego.Ziemniaki połączyć z jajami oraz mąką - zagnieść ciasto. Ilość mąki jest uśredniona, być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy
kolorowotorcikowo
Pierś z kurczaka w sosie 292pokrojoną pierś.Odstawić do lodówki .Obsmażyć na oliwie .Zdjąć z patelni, na pozostałej oliwie usmażyć pokrojoną cebulkę i marchewkę.Przełożyć podsmażone kawałki piersi ,dolać wody. Dusić kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę, i dusić aż sosik trochę zgęstnieje
Moje domowe kucharzenie
Konfitura z czerwonych borówek 238Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3 papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa pasztetowa 292potem studzimy.Kaszę zaparzamy w 1 litrze wywaru z parzenia. Ja zaczynam zawsze o zaparzania mniejszą ilością płynu, gdyby było za rzadkie, zawsze można go dolać.Wszystkie mięsa kroimy i mielimy w maszynce do mielenia przez sitko o numerze 2.5 lub 3, łącznie z cebulą. Dodajemy przyprawy i porządnie mieszamy, możemy też dodatkowo zblendować, żeby powstała idealnie
Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z jajek 289powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile . Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo
Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna galaretka z kurczakiem 318naczynia, w których będzie tężeć galaretka, Mogą to być salaterki lub szklanki. Ja swego czasu kupiłam takie fajne foremki z przykrywkami. Wspaniale zdają egzamin !Po kolei układamy marchewkę, mięso, jajka, potem następna warstwa. Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Delikatnie wlewamy wywar do salaterek i odstawiamy do stężenia
Kulinarne przygody Gatity