Ciecierzyca ze szpinakiem i fetą 225Ciecierzyca należy do (niestety zapomnianych) roślin strączkowych. Jest świetnym źródłem białka, dzięki czemu bardzo dobrze służy jako zamiennik mięsa. Zawiera także znaczne ilości błonnika, który m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Obniża również poziom glukozy oraz poprawia gospodarkę lipidową, co pomaga w leczeniu cukrzycy. Warto zatem włączyć ją do swojego menu, szczególnie że odpowiednio doprawiona może być naprawdę
Powiedz dietom nie
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 271przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rucolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i kiełki lucerny i przykrywam
Mango Papaja
Naleśniki z soczewicą zieloną 235moim życiu na moim widelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często
Życie na widelcu
Puszyste naleśniki 263dosypać mąkę Obie masy delikatnie połączyć. Smażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Smacznego. P. S Mleko można zastąpić wodą, bądź gazowaną woda mineralną do wersji "na ostro" np. z mięsem mielonym lub kurczakiem- piwem
Luźna Kuchnia
Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 264beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu, dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli
Luźna Kuchnia
Roladki pomidorowe 399pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z oliwek 0,5 szkl bulionu drobiowego bazylia oregano papryka słodka Przygotowanie: mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Rozbijamy. Smarujemy pesto. mozzarellę odsączamy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z suszonymi pomidorkami, doprawiamy szczyptą soli, bazylii i oregano. Układamy na filetach, zwijamy
Luźna Kuchnia
Sałatka z makaronem ryżowym 256orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego
Luźna Kuchnia
Indyk z brzoskwiniowo- pieprzowym sosem 195ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut. po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy na sos. podajemy z puree i sosem brzoskwiniowym
Luźna Kuchnia
Zielony krem 268tartego żółtego sera garść ziół prowansalskich 1 op makarony typu Chow Mein Przygotowanie: Porcję gotujemy ok 45 minut, dorzucamy kostki rosołowe, po czym wyjmujemy mięso. Brokuły myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Blendujemy. Wrzucamy starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i papryką, Do śmietany dolewamy
Luźna Kuchnia
Makaron z twarogiem i prażonymi jabłkami- banalnie proste i obłędnie pyszne 361wykonaniu, a mimo to bardzo smaczna, często gości na polskich stołach. Zazwyczaj można zetknąć się z nią w wersji wytrawnej z dodatkiem skwareczków o wątpliwych właściwościach zdrowotnych czy mięsa. Ja stawiam na coś zdecydowanie lżejszego i słodszego. Jabłko z cynamonem, czyli absolutnie genialne połączenie znane między innymi z szarlotki ( KLIK ), doskonale sprawdza się i w tym przypadku
peanutbuttermonster
Kurczak pieczony z kaszottem jaglanym w pomidorach z zielonym groszkiem. 265kurczaka i oklepujemy po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na 3h. Duży rondel nacieramy oliwą, wkładamy doń kurczaka i polewamy go marynatą, która ociekła na dno miski, w której mięso się marynowało. Wkładamy do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Przypominam, że pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Mój ma 2,19kg, więc piekę go 2 godziny
BaRepas
ciasto na naleśniki 327plaski talerz. Dzięki temu zrobi nam się male wgłębienie, dla naszego farszu. Naleśniki możemy podawać na słodko np. z owocami, serem czy dżemem, oraz na ostro np z mięsem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresach
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 240pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około
Szefowa kuchni
Schabowe z serem i pieczerkami 220łyżki mleka sól pieprz 2 łyżki startego sera cheddar 2-3 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem
Amatorka kuchenna
Pierogi ruskie smażone 286pewnie dla Was żadna nowość, ale dla mnie tak. Dlaczego? bo w naszej rodzinie się ruskich nigdy nie jadło. Pierogi były tylko z mięsem i takie uwielbiamy do dzisiaj. Jednak jakiś czas temu siostra poprosiła mamę o zrobienie właśnie ruskich i mi przy okazji dostało się kilka sztuk. Okazało się o dziwo, że połączenie ziemniaków i sera w pierogu może
Bernika - moj kulinarny pamietnik