Kopytka 237Kluchy, kto ich nie lubi....U mnie w domu głównym ich odbiorcą jest Tato, który w sumie mógłby być wegetarianinem, bo prawie nie jada mięsa. Kluchy zresztą też woli z bułką tarta i masłem niż skwarkami. O gustach się nie dyskutuje i ja polecam wersję ze skwareczkami i sałatą ...polecam
Gosia gotuje
Tradycyjna marchewka z groszkiem 179Tradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem schabowym marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki 350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę
Gosia gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 254pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle
Gosia gotuje
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 232Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom
Gosia gotuje
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 244łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania:, Wątróbkę, umyć, oczyścić i drobniutko pokroić. Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką oraz podsmażoną na maśle cebulką. Dodać do wątróbki. Wbić jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. 2 prostokątne foremki wysmarować masłem i obsypać
Gosia gotuje
Boczek peklowany gotowany 417pół łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy i zagotować. Ostudzić i tak przygotowamą marynatą zalać zrolowane uprzednio mięso. Peklować minimum 72 godziny. Po tym czasie przełozyć do rękawa i gotować przez 80 minut na średnim ogniu.Ostudzić i podawać z pieczywem. Smacznego
Gosia gotuje
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 201Kolejne po tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki
Gosia gotuje
Surówka z kiszonej kapusty 244Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz
Gosia gotuje
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 221obiad, to koniecznie mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków. Składniki: 500 g ryżu 3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry
Gosia gotuje
Surówka z marchewki i jabłka 171wyobrażam sobie obiadu bez solidnej porcji pysznej surówki. Ziemniaki w małej ilości i kawałek jakiegoś mięsa przy takim dodatku smakują wybornie. Ponadto to zawsze porcja potrzebnych witamin podana na talerzu...polecam. Składniki na 3 osoby: 2 duże marchewki 2 duże soczyste jabłka 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku szczypta cukru ( opcjonalnie) Sposób
Gosia gotuje
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 202wymieszać) Sposób przygotowania : Kurczaka kroimy w sporą kostkę, cebulę i paprykę w plasterkii. Na zwilżone patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.Wszystko smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pieczemy przez 25 minut na grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze
Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z sokiem pomarańczowym i cebulą 157Wątróbka potrzebuje szybkiej obróbki cieplnej zatem jest idealna dla zapracowanych. Można też ją wcześniej pokroić, rozbić i zamarynować w soku, bardzo zyskuje na smaku. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym połączenia mięsa czy podrobów z owocami. Składniki: 0,7 kg wątróbki wieprzowej 1 szklanka soku z pomarańczy 3 średnie cebule sól i pieprz do smaku mąka do panierowania olej do smażenia Sposób
Gosia gotuje
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 254moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki z sosem wielowarzywnym
Gosia gotuje
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 207piątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko podczas wielkiego postu, ale przez okrągły rok.Tak więc mintaj , morszczuk, soja, kargulena czy łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała
Gosia gotuje
Tuszonka z kurczaka i ziemniaków 193słodkiej smietany 12 lub 18% 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę.W garnku ułożyć mięso , a na nim obrane ziemniaki. Pokroić marchewkę, szczypiorek, koperek i pietruszkę, posypać całość zieleniną. Do garnka wlać wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać sporą łyżkę
Gosia gotuje