PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 261mieszankę wykorzystałam w dzisiejszym przepisie 100g powinno się gotować w około 250 ml wody bądź bulionu przez 20 minut. Komosa ma w sobie tyle dobroci, że śmiało może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Również dobra dla alergików, gdyż nie zawiera ani krzty glutenu. PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA /własny;/ 15 sporych pieczarek 2/3 szklanki kaszy quinoa (u mnie mieszanej
W kuchni Karmel-itki
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 274garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem
Szefowa kuchni
Pieczony jesiotr 235chyba ostatni potomek ryb przypominających potwory z epoki dinozaurów. Jesiotr. Ryba pyszna, ma delikatne białe mięso i poza grzbietem prawie nie ma ości, ale ma twardą skórę, której nie należy jeść. Do pieczenia najlepsze są sztuki powyżej 2 kilogramów. Niestety efekt wizualny jest marny, bo ryba była przeze mnie przygotowana na wigilie i to co zostało z niej zostało sfotografowane
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku 481Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron? Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki
Pyry na Gaz
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 195masło i wrzucić warzywa wymieszane z tymiankiem smażymy aż się zrumienią dodajemy do gotującego się wywaru gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso z kości i razem z boczkiem kroimy w kostkę dodajemy do zupy przelewamy połowę zupy do wysokiej miski rozdrabniamy blenderem łączymy z pozostałą zupą dodajemy imbir, przyprawiamy solą
kgwjanczewo
eliksir młodości dla kobiet 204Rozetrzeć 1 ząbek oczyszczonego czosnku .Zmiksować z 1 cytryną obraną i 1 limonką ze skórką w maszynce do mięsa lub blenderze. Wymieszac mieszankę z miodem na gladką masę. .Następnie dodać olej i mieszać wszystko ponownie . Gotową mieszankę przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w lodówce . Dawkowanie Spożywać 1 łyżka trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem . Olej lniany
w mojej kuchni
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 221część z Was lubi, bo w większości domów są robione od zawsze. My chcieliśmy trochę je zmienić dla naszych Vege wymagań. Z naszych domów niestety pamiętamy wyłącznie klasyczne z mięsem, choć zawsze uwielbialiśmy w młodości gołąbki naszych mam :) Zapewne każdy kuchnię mamy czy babci zawsze mile wspominana. Teraz jednak chcieliśmy robić je sami i zmodyfikować je w możliwie najsmaczniejszy sposób
vegetanie
Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege 308misz-maszu w garnku hehe Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim
vegetanie
Wege bigos. 192idealne danie na imprezę lub tzw. "dzień drugi" :) Wspaniały wegański bigos. Co Wy na to ? Wszyscy znamy bigos naszych mam lub babć, ale wiadomo, że jest przepełniony tłuszczami i mięsem. Nie wszystkim to odpowiada i my też wpisujemy się w ten klimat. Dlatego postanowiliśmy przygotować własną wersję wege. Przeczytajcie przepis i sami stwierdzicie czy taka wersja spełnia Wasze oczekiwania
vegetanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 249Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie
vegetanie
Kotlety schabowe z cebulą 265Składniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
Aga w kuchni
Łosoś w syropie klonowym 225Syrop klonowy jest idealnym środkiem słodzącym stosowanym do deserów. Dodaje również rewelacyjnego smaki wielu mięsom, może być również składnikiem wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów z łososia ze skórą do marynaty: 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Przygotowanie
naRuszcie
Piersi z kurczaka w otrębach owsianych 371smażenia Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Rozgrzewamy patelnie. Do trzech kolejnych miseczek wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wykładamy otręby owsiane. Na ciepłą patelnie wykładamy masło, aby się rozpuściło. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy zbędne błonki. Tniemy poprzecznie lekko po skosie. Każdy kawałek solimy i obsypujemy pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, jajku i otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni
Kolizje Smaków
Rosół z indyka 232porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala SKWORCU -szczypta Kuchmistrza SKWORCU -kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego garnka z jarzynami, zalej filtrowaną wodą. Dodaj przypraw i zamknij garnek. Nastaw na powlone gotowanie. Gdy rosół ugotuje się, odkryj pokrywkę. Zagotuj wodę i wsyp
Z Kuchni Do Kuchni
Quinoa z warzywami 227jest powszechnie stosowana w diecie wegetariańskiej.Co ciekawe pomaga w odchudzaniu, gdyż przyśpiesza metabolizm, daje uczucie sytości na długo i jest składnikiem wielu diet odchudzających.Może z powodzeniem zastąpić mięso. Jako, że dodaje energii, a tego mi potrzeba, postanowiłam ja w końcu poczynić. Myśląc o Agacie i jest spacerach brzegiem Pacyfiku , powstało to proste, ale jakże zdrowe i pełne aromatów
Z Kuchni Do Kuchni