Botwinka wegetariańska 118warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie co? Wcale tak źle nie jest, choć tęsknię za słoniną konserwową i boczusiem, i golonką, i…no dobra. Kiedyś w ograniczonych ilościach
R'n'G Kitchen
Filety pieczone z serem camembert i papryką 110filety z kurczaka 100g sera camembert 1 papryka, u mnie szpiczasta sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Filety przekrawamy wzdłuż na pół by uzyskać cieńsze plastry mięsa. Obsypujemy solą, pieprzem i przyprawami. 2. Ser i paprykę kroimy w plastry. Układamy na filetach. 3. Filety pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchni
Kluski śląskie z podagrycznikiem 151250g mąki ziemniaczanej 2 garście drobniutko posiekanych liści podagrycznika Jak zrobić kluski śląskie z podagrycznikiem: Najpierw ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną. Potem dodajemy drobniutko posiekany podagrycznik. Zaraz potem wyrabiamy zwarte ciasto. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy
Dorota Smakuje
Karkówka w sosie własnym z cebulą i pieczarkami 1504wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plastry. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 60 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby
Lekcje w kuchni
FASOLA Z CUKINIĄ I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 128Fasola z cukinią i warzywami w sosie pomidorowym doskonale pasuje jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca potrawa bez grama mięsa. Rewelacyjna z pajdą chleba albo bułką. To coś w stylu leczo z białą fasolą albo fasolki po bretońsku z cukinią zamiast kiełbasy ;) Przyznam, że fasola z cukinią to taki spontan, znalazłam w szafie fasolę
Zrób to smacznie
Mizeria z ogórków 148smaczna jeszcze następnego dnia. Pozostawienie zbyt dużej ilości soku ogórkowego może powodować, że zbyt szybko zrobi się wodnista. Mizeria z ogórków najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, gotowanymi ziemniakami oraz mięsem duszonym bądź pieczonym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków przez Paulina 2021-05-22 Szaszłyki z grilla przez Paulina 2021-05-15 Pstrąg z piekarnika przez Paulina
To Musisz Wiedzieć
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I HALLOUMI 139Kiedy zachodzimy w głowę, czym nakarmić przyjaciół niejedzących mięsa na grillu, halloumi przychodzi nam z pomocą. Ten pochodzący z Cypru ser do pieczenia jest pyszny na kanapkach, w szaszłykach i sałatkach! SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I HALLOUMI, pomidorkami cherry, mixem sałatkowym i cebulą to danie-wytrych, które zasmakuje wszystkim gościom - nie tylko wegetarianom! Artykuł SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I HALLOUMI
COOKMAGAZINE
Szaszłyki drobiowe z camembertem i gruszką 109imprezę. 10 szaszłyków około 1 kg filetów z kurczaka około 400 gramów wędzonego boczku 2 serki camembert 2-3 gruszki 1 papryka czerwona Przyprawa do kurczaka olej Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę marynujemy minimum 1 godzinę w oleju i przyprawie do kurczaka. Ser camembert kroimy na 8 części (trójkąciki) i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Boczek kroimy
Andzia Pichci
Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem 118drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, a następnie dodać czosnek, krótko smażyć i zalać całość bulionem, tak by w połowie zakrywał składniki. Dusić całość na małym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania płynu. Dodać sok z cytryny do smaku i koperek. Doprawić, zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie lub bulionie. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil
Lekcje w kuchni
Makaron z pomidorowo-serowym sosem i rukolą 121Proste i szybkie danie bezmięsne. Do klasycznego sosu pomidorowego dodałam ser gorgonzola, który pozostał mi z poprzedniego obiadu. Słodko-słony smak sosu, makaron i obowiązkowo rukola
Smaki Na Talerzu
Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken 160Dzisiaj proponuję pomysł na smaczny i łatwy obiad dla całej rodziny. Kurczak duszony w mleku kokoswym, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową z pewnością posmakuje nawet najwybredniejszym
karmelowy
Błyskawiczny kurczak z serem camembert + film 108czarnym pieprzem. Jasną część pora kroimy w półplasterki. Ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu szklimy pokrojonego pora często mieszając, następnie dodajemy pokrojone mięso i wszystko podsmażamy około 5 minut, od czasu do czasu mieszamy. Zawartość patelni łączymy ze śmietaną oraz pokrojonym serem camembert, wszystko razem mieszamy i dusimy do momentu aż ser się
Smakowite Dania
Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 155pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny smak i doskonale pasuje do polędwiczek. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami – można je robić równocześnie z mięsem, pamiętając aby wcześniej podgotować i wstawić jako pierwsze ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dkg) 2 ząbki
Poezja smaku
Światowy Dzień Pieczenia i 3 książki kucharskie 131chleb, Fasola i rośliny strączkowe, Jajka, Kiszonki i fermentacje; Przyprawy i dodatki; Zioła i aromaty; Codzienne okazu. Z Część druga: okazu, słodycze i napoje: śniadania; warzywa i zboża; ryby; mięso; pierożki, makarony i wytrawne naleśniki; Słodycze; Napoje. Wydawnictwo Znak, twarda okładka, data wydania 2021, 300 stron Artykuł Światowy Dzień Pieczenia i 3 książki kucharskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Chlebek pita 125tworzy się charakterystyczna kieszonka, idealna na farsz mięsny, warzywny, ulubiony sos lub pastę. Pita jest świetna na ciepło i zimno. Możesz zajadać się płaskimi chlebkami z dodatkami różnych sosów, mięs lub warzyw. Ja najczęściej podaję chlebek pita do gulaszu z kurczaka i sałaty z winegretem. Są świetne jako dodatek do ciepłego śniadania lub kolacji. Chlebek pita SKŁADNIKI: 350 g mąki
Zasmakuj Kuchni