mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:65/774)

Włoska robota – mój przepis na idealny wieczór … 268

względu na mojego męża. Jako włoski smak postanowiłam przygotować nie typowe spaghetti z użyciem sosu Tandoori Curry firmy Pataks.   Spaghetti Tandoori Curry Składniki: makaron spaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki ostrej jajko bułka tarta olej(...)Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki do golfa. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej

Projekty ze smakiem
Pieczeń z indyka 220

blogu znajdziecie między innymi pieczeń z papryką i serem żółtym oraz  pieczeń z jajkiem . Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje. składniki: 1,4 kg  mięsa z udźca indyka(...)skórą bez kości 600 g piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki sól ziołowa do smaku 2 łyżki kaszy manny Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki. Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę

Monia miesza i gotuje
Kurczak z rożna 184

żywot. Pierwszego doświadczają jako świeże mięso, drugiego jako mięso zepsute i trzeciego jako danie z rożna. Przyznaję, że trochę mnie to stresuje. Zawsze boję się kupować mięso z takich miejsc. Mimo, że kurczaka z rożna ubóstwiam. Jest na to sposób? Jasne! Zrobić go w domowym zaciszu. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)nabierał smaku do obiadu. Łyżkę cukru rozpuszczamy w połowie szklanki wody.  Kurczaka nadziewamy na rożen, ściśle związując nogi i dbając o przyleganie do całości skrzydełek. Smarujemy mięso wodą z cukrem. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Pozwalamy mu chwilę odpocząć, by pozostał soczysty i porcjujemy. Voila

Życie zamknięte w smaku
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami na grilla 177

kurczaka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 średnia cukinia ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych przyprawa do kurczaka np. gyros pieprz sól patyczki na szaszłyki Wykonanie: Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy przyprawą i odstawiamy na bok. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z cukinii usuwamy również środek z nasionami i również kroimy(...)kostkę. doprawiamy warzywa nieco solą i pieprzem. Na patyczki nakłuwamy na przemian różne kawałki warzyw i kurczaka.  Gotowe szaszłyki smażymy na grillu czy nawet patelni. Smażymy tak długo aż mięso i warzywa nie będą surowe. Fajna przekąska przed głównym daniem. Polecam

W Moim Magicznym Domu
Pasztet light 181

gotujemy na małym ogniu , tak aby mięso delikatnie odchodziło od kości . Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole z kurczaka . Jak mamy zmielone mięso drobiowe , zabieramy się za wątróbkę , oczyszczamy wątróbkę z żółtych zanieczyszczeń i także mielimy w maszynce

Mój Smak
Grillowany filet z jarmużem 270

dymkiem :) ale również sprawdzi się patelnia grillowa. Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)podać z gorącą jarzynką. Smacznego :) Rada: W okresie zimowym, kiedy pomidory nie są takie smaczne, można użyć pomidorów z puszki. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , jarmuż , marynata , pomidory

https:KKuchniaMniam
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 16345

czubata łyżka posiekanego koperku 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko. Sos śmietanowo-koperkowy: Odmierzamy(...)pomału wlewamy do gotującego się wywaru, energicznie mieszając. Ustawiamy malutki ogień, dodajemy kremówkę, łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane piersi z kurczaka przekładamy do sosu i podgrzewamy (nie gotujemy!). Smacznego

Oryginalny smak
Kotlety z selera z żółtym serem 275

uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety to jego kwintesencja. Seler(...)stron, do zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo z tradycyjną surówką z białej kapusty , albo jako dodatek do mięsa – świetnie pasują do białego mięsa drobiowego – kurczaka czy indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże, po 700-900g (te ze zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej o okrągłym przekroju

Karo in the Kitchen
Gulasz drobiowy z kurkami 191

Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu

Smakołyki Asi
Kurczak z warzywami i makaronem z zupy instant 216

marką OYAKATA i do jego przygotowania użyłam zupy instant Kurczak po japońsku . Wybrałam ją, ponieważ z zamyśle miałam danie z kurczakiem, więc miałam pewność, że przyprawy w dołączonych saszetkach będą odpowiednio skomponowane pod względem dopasowania do rodzaju mięsa. Nie pomyliłam się. W torebce z zupą znajduje się makaron oraz przyprawy i saszetka z olejem - do dania wykorzystałam całość. Przyprawy(...)piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 150 g kiełków na patelnię stir-fry 100 g mini pieczarek 5 suszonych pomidorów 4-5 łyżek tartego parmezanu Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Paprykę kroimy w drobne kawałki, mini pieczarki na pół (jak nie masz tych mini to zwykłe pokrój na 4 lub 6 części

Kolorowy Przepisownik
Krem z dyni 128

części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać ze skórki, np. za pomocą łyżki (pestki i skórki nie będą nam potrzebne!). Z wywaru wyjąć mięso(...)następnie dodać miąższ z dyni. Za pomocą blendera całość ze sobą zmiksować. Posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz suszonym imbirem. Przygotowaną zupę ponownie delikatnie zagotować. Ugotowane mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Poniższą zupę podawać z pokrojonym mięsem i ewentualnie przyozdobić kleksem z jogurtu greckiego/śmietany. Zupa przed zmiksowaniem

Ugotować
KURCZAK DUSZONY Z CEBULKĄ I PIECZARKĄ 238

odparowania wody i zdejmujemy z patelni. 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy 3. Cebulkę w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. 4. Dodajemy kurczaka, pieczarki i zaczynamy duszenie, co jakiś czas mieszamy. Gdy mięso już będzie dosmażone dolewamy wodę, zakrywamy i dusimy jeszcze ok 7 min. Podajemy z kaszą i sałatką z pomidora i sałaty. Wartości odżywcze: z dodatkami

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sałatka Cezar 172

Składniki (na 1 porcję) - liście sałaty (ok. 40 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - bułka graham (ok. 50 g), - 2 ząbki czosnku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - 2 łyżki jogurtu greckiego(...)łyżka kiełek rzodkiewki (ok. 15 g), - przyprawy: sól, pieprz Cayenne. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, soli, ostrych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej. 2. Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 181

całość. Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt * dynia hakkaido – ok. 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * mleko kokosowe(...)dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach. Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II) 205

świeżo zmielonym pieprzem, obłożyłam listkami tymianku i polałam sosem wytworzonym z pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. W połowie pieczenia mięso obróciłam na drugą stronę i wszystko polałam wytworzonym sosem.   Po upieczeniu sprawdziłam czy kurczak jest upieczony(...)Jeśli po wbiciu noża w najgrubsze miejsce kurczaka wycieka przeźroczysty sok to znak, że kurczak jest upieczony, jeśli sok jest różowy, koniecznie trzeba włożyć kurczaka do dopieczenia, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka przełożyłam na deskę, wyjęłam z niego cytrynę i wyrzuciłam, a kurczaka   podzieliłam na porcje. Ułożyłam na półmisku i obłożyłam warzywami, które się z nim piekły

Kuchnia u Krysi