mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:500/774)

Domowa ogórkowa 175

sporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól przyprawa warzywna/ kostki rosołowe Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na maśle szklimy cebulę, do której następnie dorzucamy starte ogórki. Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym wywarem tak, by przykrył ogórki z nadwyżką. Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając poziom płynu. Gdy wywar

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 195

Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste.  N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia kratka folię aluminiową Marynata : około 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1łyżeczka.przypraw do gyrosa 1/2 .łyżeczki oregano,bazylii(...)Piersi kurczaka marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny . Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do osuszenia. Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na rozgrzana folię sypiemy 0,5  szklanki ryżu . Dla aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z pomarańczy , ł yżeczkę cukru

w mojej kuchni
FIT OBIAD # ZDROWE ODŻYWIANIE CZĘŚĆ II - SZPINAKOWO DROBIOWE SPAGHETTI 176

Dzisiaj przygotowałam na obiad spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym drobiowym.  Idealne danie, które dostarczy nam energii oraz nasyci.  Do takiego obiadu nie potrzeba zbyt wiele produktów. Sos opiera się na bazie jogurtu naturalnego z małym dodatkiem śmietany słodkiej 12 %.  Jak wiadomo szpinak jest bardzo zdrowy i zawiera to co najlepsze dla naszego organizmu, także wspiera(...)naszej zdrowej diecie. Dodatek stanowi chude mięsko mielone z filetów kurczaka.  A skoro to spaghetti to makaron pełnoziarnisty. I właśnie w tak prosty sposób można stworzyć coś bardzo pysznego.  Zainspirowała mnie koleżanka z kursu norweskiego- Mirela, która jest instruktorką fitness. Buziaki i pozdrowienia dla Niej :* Do rzeczy ! :D  Składniki na 3-4 porcje: szpinak mrożony 400 gram

Kuchnia Paulettes
Sosy do grilla HP 170

jakaś brytyjska firma. Zresztą mniejsza z firmą, to akurat nie ma zbyt dużego znaczenia. Akurat idealna okazja się trafiła do przetestowania sosów, bo planowaliśmy na obiad pieczonego kurczaka z frytkami. Co prawda to nie to samo co grill, ale sosów użyć można i do tego. I jak wrażenia smakowe? O tym za moment... Jeszcze kilka słów o samych sosach. Przytoczę(...)wędzonym aromatem tworzą doskonały sos nie tylko do dań grillowanych. Ten oryginalny brytyjski sos zachwyci swym smakiem wielbicieli ketchupu. Jego wszechstronne zastosowanie zostanie docenione w każdej kuchni. Wystarczy posmarować mięso sosem na 5 minut przed końcem grillowania. Jest także oryginalnym dodatkiem do dań wegetariańskich. Idealnie pasuje do kanapek, grzanej i zapiekanek. Polecany również jako dodatek do chipsów. - Bez dodatku konserwantów

Marder&Marder Manufacture
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 172

wodę, po chwili dorzucamy marchewkę, aby zmiękła. Na koniec wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy. W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na niewielkim(...)marchewką (ja akurat mam taką małą tarkę do snacków:) ale chyba kupię sobie większą - lepsiejszą;)). Rady: Przyprawy można modyfikować wg własnych upodobań. Aby sprawdzić smak, najlepiej wymieszać wszystko oprócz mięsa i spróbować - mięso dodać na końcu

Kolorowy Przepisownik
Kurczak w liściach pora lub pandanu 218

stroniącej od mięsa, ale preferującej zdrową kuchnią Luise Vindahl czy wreszcie debiutanckiej książki Samar Khanafer " Hummus, za’atar i granaty ” Nie mogłam też sobie odmówić wypróbowania przepisów kuchni tajskiej i tak do naszego księgozbioru dołączyła niezwykle ciekawa i zarazem pięknie ilustrowana publikacja " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " (autorka Julie Schwob) Na początek wypróbowałam przepis na kurczaka w liściach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 553

cukru. Gotować około 7 minut, aż będzie miękka. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone papryki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz

https:KKuchniaMniam
duszony kurczak z warzywami, na sposób włoski 257

łyżeczki przecieru pomidorowego bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną. Czosnek obrać i tylko zmiażdżyć nożem kub pięścią. Na patelni rozgrzać sporo oliwy, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać boczek, obsmażyć. Dodać rozmaryn

stajnia gołębie od kuchni
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 232

olej szybko przechodzi ich smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy

Karo in the Kitchen
Domowa pierś z kurczaka na kanapkę 195

gram żółtego sera sól pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy w drobną kostkę, za to ser w grubą kostkę. Wszystko razem mieszamy do idealnego połączenia składników. W miedzy czasie doprawiając solą i pieprzem.  Wyrobione mięso przekładamy do specjalnego worka odpornego na temperaturę a następnie zamykamy

Życie zaczyna się w kuchni
Boeuf Strogonow 310

Miałam smak na wołowinę. Najczęściej na stole króluje schab, mielone, kurczak.... Tak, więc miałam dziś ochotę na zmianę :) Składniki na Boeuf Strogonow (4 porcje): wołowina bez kości 800 g cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki sól pieprz oregano kostka warzywna 1/2 szklanki śmietany 12% mąka Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące. Pokroić drobno

Karola gotuje
Zupa ogórkowa 180

ponieważ moje ogórki kiszone były z dodatkiem cukru) Żeberka i kurczaka umyć i zalać około 3 litrami wody. Doprawić solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować 30 minut. Obrać warzywa i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie należy przecedzić wywar, wyciągnąć przyprawy oraz warzywa. Wyłowić i brać mięso do oddzielnego naczynia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić

Karola gotuje
WARKOCZ FRANCUSKI Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 169

pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. 2.  Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przyrumienić na oleju ze szczyptą soli. Dodać pieczarki, wlać trochę wody i dusić na małym ogniu, aż zmiękną i woda odparuje. Do pieczarek dodać przyprawione mięso. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso się ugotuje

Kuchnia Paulettes
Pierogi z serowym farszem z suszonymi pomidorami i kurczakiem wędzonym. 226

farszu :) Składniki(na ok 40 pierogów): - 2 wędzone udka z kurczaka - słoiczek pomidorów suszonych - pęczek natki pietruszki - trójkącik sera Lazur - 1 topiony serek Hochland (prostokątny: Gouda, lub Emmentaler)  - 3 ząbki czosnku - łyżeczka masła - sól, pieprz Posiekany drobno czosnek krótko podsmażam na maśle, tak aby nie zdążył się zarumienić. Mięso z udek oddzielam od kości i kroję w bardzo drobną

Cook&Love
Drobiowy kotlet po parysku 263

zależności czego używamy, może też   być przyprawa do kurczaka duża szczypta granulowanego czosnku U mnie dodatkowo płaska łyżeczka kurkumy dla ładnego kolorku Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Każdy filet przekroić   wzdłuż na pół, lekko rozbić ( nie tak mocno jak na tradycyjne kotlety), każdy kawałek mięsa dość dobrze przyprawić.   Przygotować mąkę oraz w osobnym naczyniu jajka

W garach u Gosi