łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę 400g (1 puszka) krojonych pomidorów ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych
karmelowyserka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy(...)doprawiamy solą do smaku. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą
Wanilia i Kardamoncurry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkilkanaście minut. Danie jest lekkie, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowe, słodkie dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą! Składniki: 2 zielone jabłka 2 garście świeżej kolendry 2 garście świeżej mięty 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki creme fraiche lub ricotty 2 papryczki chili(...)cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: Mięso 2 kg udźca z indyka 1 podwójny filet z kurczaka Siatka do pieczenia wędlin rękaw do pieczenia Marynata 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 4 łyżki suszonej cebuli 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku(...)łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycinam kości. Filet z kurczaka drobno kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę. Nacieram dokładnie udziec z indyka. Na środek kładę mięso z kurczaka. Dokładnie zawijam i wkładam w siatkę do pieczenia mięsa. Zawiązuję. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mięso w siatce przekładam do rękawa do pieczenia. Zawiązuję
Gotowanie PatkiSałatka gyros już na blogu była. Tym razem trochę zmieniłam składniki i kurczaka usmażyłam z cebulą. Wybrałam mięso z udek kurczaka, bo bardziej mi smakuje niż z piersi. Nie dodawałam też czosnku i sos zrobiłam jogurtowo- majonezowy. Jest idealna na każdą imprezę. Składniki : * około 600g mięsa z udek kurczaka * łyżka oleju rzepakowego * przyprawa do gyrosa * cebula * kapusta(...)sól , pieprz * ewentualnie koperek Przygotowanie :Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, obsypać przyprawą gyros i odstawić minimum na dwie godziny. Pokroić kapustę w paski , cebulę, ogórki i paprykę w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekany koperek. Rozgrzać olej , przesmażyć kurczaka, dodać cebulę. Wystudzić. W misce ułożyć warstwę kurczaka
Magiczne Życie MartyMamy dzisiaj piękny słoneczny dzień, więc idealna pogoda na grilla. Dzisiaj polecam grillowane roladki z kurczaka. Uwielbiam grillować, mój małżonek również, zwłaszcza kebab na szpadach. Najczęściej jednak grillujemy mięso z kurczaka . Oczywiście najważniejszym momentem w przygotowaniu mięsa na grilla jest marynowanie. Dzisiaj polecam uniwersalną marynatą, która pasuje i do drobiu i do mięsa, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Jest(...)przez godzinę. Roladki można zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych udek. Wybrałam udka. Chociaż udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu
codojedzeniaPyszne kawałki mięsa z kurczaka w własnym sosie smakują idealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny! 5 udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 szklanki wody Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzeniekurczaka w śmietanowo-tymiankowym sosie, to moja propozycja na delikatny, pyszny posiłek. 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 szkl. śmietany 12% 2 łyżki świeżego tymianku + trochę do dekoracji 1-2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, następnie posypujemy z obu stron solą i pieprzem
Smaki Na Talerzudodam do zupy pod koniec gotowania. Przygotowanie pozostałych składników: Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Boczek również kroję w kostkę. Po ugotowaniu wywaru, ugotowanego kurczaka, obrałam z mięsa, pokroiłam na mniejsze kawałki. Końcowe przygotowanie zupy z zacierką: Do 2 litrów(...)czystego wywaru daję ziemniaki i gotuję. Cebulę z boczkiem smażę na patelni przez około 15 minut. Następne po 15 minutach smażenia boczek z cebulą dodaję do zupy, dodaję mięso z kurczaka i doprawiam solą i pieprzem – całość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości
Uwaga Babcia GotujeKurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Przepis na kurczaka duszonego z warzywami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 4 nóżki kurczaka 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół szklanki wody opakowanie mrożonych warzyw - użyłam mieszanki chińskiej pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przepis 1 Surowe(...)minut. 4 Jeżeli mięso jest wystarczająco miękkie i odchodzi od kości, oznacza to, że danie jest już gotowe. Na sam koniec przyprawiamy solą oraz pieprzem, jednak soli zapewne będziecie potrzebować niewiele, ponieważ sos sojowy nadał już daniu słonego smaku. 5 Danie możecie podawać zarówno samodzielnie, jak i z ryżem, ziemniakami czy kaszą. Artykuł Kurczak duszony z warzywami pochodzi z serwisu
Kuchnia Bazyliidrzewach ,, zrobi,, się ,, kolorowo,, jak będą fruwały liście.. Te moje danie, jest właśnie w takich kolorach , kolorach jesieni , ale zarazem proste i smaczne :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka 300g suchego makaronu świderki 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 papryka(...)łyżki koncentratu pomidorowego Szczypta tymianku Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroję w piórka i smażę na rozgrzanym oleju aż się zarumieni .Dodaję mięso z kurczaka i duszę ok 10min . Paprykę i pieczarki kroję , wrzucam do mięsa i przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość duszę do miękkości
Domowa Kuchnia u Mamyząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka) 3 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 200 g mrożonego groszku 3 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny sól pieprz ciasteczka(...)gotowały się warzywa i zeskrobać wszystko z patelni, mieszając - całość przelać do warzyw. Postawić garnek na ogniu i gotować ok 10-15 minut Patelnie przetrzeć. Kurczaka umyć, obsuszyć, piersi pokroić w kostkę, a mięso z udek zdjąć z kości i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron - przełożyć do warzyw, dodać groszek i całość
Cooking for Emilykurczakiem 2015-04-28 14:01:49 Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka (ok. 120g(...)item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-99 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-99 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Kurczaka obsmażamy Po czym gotujemy z kolejno dodawanymi warzywami Zupa ryżowo-warzywna Zupa ryżowo-warzywna Post Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaPotrawka z kurczaka to danie, które robię od czasu do czasu z mięsa rosołowego. Podawałam już kilka sposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu Kotlety , krokiety(...)zapiekanka . Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję. Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego w rosole 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny 1 duża cebula 2 średnie marchewki 200 ml śmietany słodkiej koperek
O kuchni z uczuciem