Grillowany kurczak z warzywami. 212nami majówka, pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju(...)łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla. GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny
Powiedz dietom nie
Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym 2313Miałam ochotę na kalafiora chociaż teraz nie pora na nie. Ale widząc w sklepie nieduże, bielutkie kwiaty nie mogłam się powstrzymać i kupiłam. Sam kalafior jednak
Smaczna Pyza
Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) 412pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać
Di gotuje
Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym 169farszem roladki. Ja troszkę pokombinowałam i stworzyłam sos orzechowy gdzie orzechy maja formę pudru. Sos ma piękny karmelowy kolor. Mięso ma delikatny posmak słodkości dzięki gruszce, ale przewagę ma wyrazisty ser gorgonzola. Roladki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego(...)Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Ser gorgonzola kroimy w plastry. Na każdym płacie mięsa układamy startą gruszkę i ser. Bardzo ciasno zwijamy w rulon. Roladki obsmażamy na rumiano
VioletoweKucharzenie
Sałatka z indykiem, selerem naciowym i żurawiną 329wysuszona). Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 8 Składniki: 500 g fileta z indyka lub kurczaka 400 g selera naciowego 200 g żurawiny 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Doprawić kurkumą i odrobiną
KuchniaWeDwoje.pl
Tortilla z kurczakiem i guacamole 396pomidorami, czosnkiem i bazylią ½ pęczka kolendry sok z ½ limonki sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około 20 ml) i smażymy pokrojone piersi kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy pokrojoną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wlewamy olej (około(...)ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i przykrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera
Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po węgiersku 189Kurczak po węgiersku to tradycyjne piersi kurczaka podane z dużą ilością cebuli – idealne na obiad. Przygotowanie zajęło mi niespełna godzinę – mięso i sos musiało się poddusić. Przepis wyciągnęłam z jednej z książek kucharskich mojej mamy. Z poniżej wymienionych składników przygotowałam 4 porcje: dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci i została dokładka 🙂 Składniki na: Kurczak... Read More The post
Magiczny Garnek
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry 227kurczaka, 1 cebula 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka curry, 50g masła, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, szczypiorek. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w grubszą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso podlewam wodą. Wsypuję przyprawę curry. Duszę na małym ogniu około 15 minut. 2. Do mięsa wlewam śmietanę. Duszę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Galareta drobiowa 1619było jej już bardzo dawno to postanowiłam ją zrobić. Mi osobiście najbardziej smakuje galareta drobiowa ale można także dodać mięsa wieprzowego. A Wy robicie w domu galaretę ? Serdecznie polecam ;) Składniki: 3 nogi z kurczaka 3 średnie marchewki 2 pietruszki 9 ziarenek ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 opalona cebula kawałek pora 3 listki lubczyku(...)pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, liście selera, ziele angielskie, liście laurowe,lubczyk oraz sól. Całość zalać wodą i gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby doprawić do smaku. Następnie bulion odcedzić. Mięso oddzielić od kości, ziele angielskie, liście laurowe, por, oraz zieleninę odłożyć na bok. Marchew, pietruszkę pokroić
Krakowskie smaki Ani
sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 179użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet gusta osób najbardziej wybrednych składniki dla czterech osób 800 g filetów drobiowych ( ja użyłem piersi z kurczaka) 200 ml naturalnego jogurtu sól, pieprz dobry olej do smażenia panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych(...)nadmiarowi jogurtu. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie smażymy krótko sznycelki ( ważne by olej był dostatecznie gorący, ok 170 stopni) z obu stron na złoty kolor, przekładając je w trakcie smażenia tylko raz . Następnie kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni
Miód i pieprz
Pierś kurczaka na fasolce szparagowej 203Dzisiaj przeprowadziłam eksperyment . Pierś kurczaka dusiłam w mleku. Powszechne jest duszenie w mleku schabu ale z drobiem nie spotkałam się. Pomyślałam ,że jeśli schab wychodzi wilgotny i dobry , to dlaczego z inny mięsem ma być inaczej. Musze powiedzieć że wynik był zaskakujący . Wyszła naprawdę smaczna . Do tego fasolka i wspaniała przekąska gotowa. Składniki na 4 porcje 2 pojedyńcze piersi(...)kurczaka 1/2 kg fasoli szparagowej ( kolor obojętny lub może być wymieszany) 1 łyżka masła 1/2 litra mleka 1 szklanka wody 1 cebula przyprawy( sól,pieprz,liść laurowy, kilka ziaren kolendry) 1 łyżka oliwy (do obsmażenia mięsa) Sposób wykonania Do malego garnyszka wlewam wodę i połowe mleka , dodaje przyprawy i zagotowuje. Na patelni rozgrzewam oliwe i obsmażam mięso . Przekładam
Eli Gotowanie
Paella z kurczakiem i warzywami 4223powoduje, że ziarenka ryżu zachowują swoją sypkość. Możecie użyć również ryżu parboiled, ugotować go w tradycyjny sposób i podsmażyć na patelni. Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy
Mania Gotowania
Pasztet z kurczaka z żurawinami 216przy nich dużo pracy a efekt... Pasztety można zrobić różne. Każdy w innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki(...)filetów z udek kurczaka 200 g wątróbek z kurczaka 250 g boczku wędzonego 3 średnie cebule 2 duże marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 150 g suszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej 1 łyżka oliwy (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso i boczek umyłam i włożyłam do dużego
Kuchnia u Krysi
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 210kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać rozgnieciony czosnek i szpinak(...)podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości. Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę
Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak z brokułami i makaronem razowym 316kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka różyczek brokuła 1/2 cebuli (lub 1 mała) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól i pieprz świeża pietruszka do posypania (ja, niestety, nie miałam) 1 szklanka makaronu razowego Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek pokrojony w plasterki Pierś oczyścić, umyć i pokroić w paseczki Dodać mięso do cebuli(...)ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Po tym czasie wyłączyć ogień W osolonym wrzątku przez 2 minuty zblanszować różyczki brokuła i dodać do mięsa Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na talerz, a następnie wyłożyć na niego kurczaka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 268cytryna, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, świeża bazylia, gałązka rozmarynu, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy(...)mięsa i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy. Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę
Moniki Smakołyki