Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem. Składniki 1 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy(...)przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka). Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz. Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku
R'n'G KitchenPulpeciki jaglane z batatem i botwinką polecam na obiad wszystkim wielbicielom tytułowych składników, osobom na diecie odchudzającej lub bezglutenowej i rodzicom gotującym dla swoich dzieci. Propozycja jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Batat i botwinka nadają całości słodyczy, dlatego szczególnie upodobały sobie to danie moje dziewczynki (i polecam wszystkim dzieciom), ale ja - jako jaglany kaszożerca ;) i wielbiciel zarówno batata(...)botwinki także zjadłam z apetytem. Bardzo udany eksperyment, który przyszedł do głowy spontanicznie na hasło Zuzi "ugotuj pulpeciki", a mięsa nie było... (tzn. była pierś z kurczaka, ale zamrożona, a dzieci głodne na już). Do sosu możesz dodać siekany koperek - ja nim oprószyłam już na talerzach, bo Zuzia ubóstwia koperek i do wszystkiego by go dała ;) a tu akurat rzeczywiście
Kolorowy PrzepisownikOstatnio publikowałam przepisy na bezmięsne różności, więc dziś podaję Wam propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i długiego czasu przygotowania. Składniki : polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego(...)kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek mięsa roztłuc delikatnie młotkiem z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach. Wyjąć na mięso na talerzyk. Na patelnię (nie mytą po mięsie!) przerzucić pieczarki. Trzymać je na palniku o średniej
Weekendy w domu i ogrodziezazwyczaj bywa u mnie obiady wymyślam z wieczora aby potem mieć czas na zorganizowanie smaków. Składniki: łopatka 1200 g marchew 4 szt majeranek 2-3 łyżki czosnek granulowany Kłos- Pol do obsypania łopatki pomidor z ziołami Kłos-Pol do natarcia łopatki woda sól i pieprz ziele angielskie 3 szt listek laurowy(...)Krok 1 Wieczorem przygotowuję mięsko czyli myje,osuszam ręcznikiem papierowym.Nacinam wierzch co 2 cm tak na oko głębokość 1 cm Krok 2 Nacieram mięso czosnkiem granulowanym, pieprzem majerankiem i suszonymi pomidorkami,zawijam natartą łopatkę w folie spożywczą i wkładam do lodówki na noc. Krok 3 Następnego dnia zapiekam, czyli do okrągłego naczynia żaroodpornego wlewam wodę dodaje ziele angielskie
Różowa kuchniajest bardzo łatwe i szybkie , jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na ciepło , jak i na zimno . Świetnie nadaje się zarówno na obiad , jak i na kolację . Sama nazwa potrawy wywodzi się z Grecji. W samej Grecji podaje się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy narodem niezwykle kreatywnym(...)grecku, ani też nikt w Izraelu nie słyszał o karpiu po żydowsku ;) Ale Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros
Kuchnia smakównajchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem w ramach urozmaicenia wybieram kaszę lub makaron. Zazwyczaj są to pozostałości po poprzednim obiedzie. W taki sposób nic nie marnuję i oszczędzam czas. :) 2. Po drugie - białko Podstawowy element budulcowy organizmu. To właśnie proteiny odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Ich niedostateczna(...)kłopotów z trawieniem. Produkty zawierające białko dzielimy na dwie grupy - pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja, mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś
Kuchnia EllieSzaszłyki to sposób na ekspresowy obiad lub kolację. Możemy nadziać wszystko co lubimy i co akurat mamy pod ręką. Ja zrobiłam je w klasycznej wersji z papryką, kiełbasą i pieczarkami i upiekłam w piekarniku. W sezonie letnim można je upiec na grillu, będą także pyszne. Składniki: duży filet z kurczaka 2 kiełbaski czerwona papryka żółta papryka 150 g pieczarek(...)łyżki oleju sól pieprz przyprawa do kurczaka ząbek czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć mieszanką przypraw, odstawić do lodówki na pół godziny. Kiełbaski pokroić na grube plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować w osolonym wrzątku (można także nadziewać surowe, ja takich nie lubię). Na patyczki do szaszłyków nadziewać wszystkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawłaśnie buraczków z dodatkiem czerwonej papryki, których w żadnym wypadku nie może zabraknąć zimą w naszej spiżarni. Są pyszne i jak dla nas to idealne buraczki do obiadu:) Na 15 słoiczków (średnio 500 ml) 6 kg buraków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1,5 szklanki(...)obrać. Zetrzeć na małe wiórki. Składniki zalewy zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i umyć. Razem z papryką zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do zalewy i zagotować. Połączyć wszystko ze startymi buraczkami, zagotować i trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać
Maślane ciasteczkoobiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie. Gulasz z kluskam podałam na talerzu z kolekcji Scania - Porcelana Bogucice Kluski śląskie z gulaszem Składniki: gulasz łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie kluski śląskie : ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko(...)mąka ziemniaczana 1/4 części sól Sposób przygotowania: gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla, zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać
Kuchnia Danusiaromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku(...)łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem
kgwjanczewoaurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie zdążyłem w ogóle odpocząć, ani nacieszyć się tym czasem. Mówi się trudno, a i obiad trzeba zrobić. Czego potrzebujemy? -200 gram ryżu naturalnego -10 pieczarek -pół papryki -pół cukini -świeży tymianek -łyżka oliwy -pierś z kurczaka -jogurt naturalny -dżem porzeczkowy -ząbek czosnku -majonez -sól, pieprz(...)podsmażamy pieczarki posiekane, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy tymianek. Gdy pieczarki i papryka będą na ząb dorzucamy cukinie. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy sporą ilością papryki, wrzucamy na dwie minuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy. Ryż gotujemy z łyżką oliwy
BaRepaswpisało się już do Naszego menu na stałe. Ja nazywam to danie gulaszem, choć wiadomo, że prawdziwy gulasz z kurczakiem niewiele ma wspólnego więc nazwijmy potrawką. Polecam na szybki obiad i to w wersji "fit". Potrawka z kurczaka SKŁADNIKI: 1 kg filetu z kurczaka 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy(...)podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy uniwersalną przyprawą. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do kurczaka. Mięso przekładamy na patelnię i podsmażamy mieszając, aż nie będzie surowe. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy ok 15 minut pod przykryciem. Dodajemy pietruszkę oraz jogurt, mieszamy i zagotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznowu kasza jaglana w roli głównej. :-) Bardzo pasuje do meksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych(...)oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone
Szefowa kuchniIdealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie(...)połowy cytrynyzioła prowansalskiekoperek cukier do smakusólPonadto: sznurek do związania mięsarękaw do pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną
Bon Appetit MałgorzatyZamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg ziemniaków1 jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor(...)oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie
Walijskie Pichcenieświeżej sałaty często kupuję główkę kruchej sałaty lodowej. No i kupiłam jedną główkę z myślą, że powstanie z niej jakaś pyszna sałatka czy surówka do obiadu. Dołożyłam kilka smacznych składników oraz grillowanego kurczaka i wyszła przepyszna sycąca sałatka dla całej naszej rodzinki.składniki:1 nieduża główka sałaty lodowej1 nieduża podwójna pierś z kurczaka1 duży długi ogórek1 duże awokado(...)mniejsze1/2 szklanki ziaren słonecznika200 g sera sałatkowego a`la fetasól ziołowasłodka paprykaolej sezamowysól/pieprzPierś kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Każdą pojedyńczą pierś rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso oprószyć solą ziołową i słodką papryką, skropić olejem sezamowym. Rozgrzać patelnię grillową i ugrillować mięsko. Ugrillowaną pierś odstawić. Przygotować pozostałe składniki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać
Monia miesza i gotujeZupy gotuję rzadko, gdyż nie uznaję ich za bardzo za obiad. Natomiast, gdy mam już na nią ochotę to przeważnie jest to wersja odmienna od tych, które serwują nasze mamy. Nie powiem, że ich nie lubię, bo w dzieciństwie rządziła pomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w zakresie zup. Ta dzisiejsza jest niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają(...)bardzo ważną rolę. Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake You Bake Składniki na 4 porcje:1 większe podudzie z kurczaka lub 30 dag mięsa dowolnego mięsa mielonego2 ząbki czosnku1 cebula300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki½ łyżeczki imbiruopcjonalnie łyżeczka kuminu1 płaska łyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka słodkiej papryki
Fabryka pomysłówrestauracji "Kolory wina", Jarosław Bieńkowski. W sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody ananasowe z szampanem(...)temu wszystkiemu towarzyszyło śmiechu! Dawno się tak nie uśmiałam :] Atmosfera była niesamowicie przyjazna i luźna, każdy żartował, a co chwila przez salę przetaczały się salwy śmiechu. Po pokazie, obiad. Z prawdziwego zdarzenia! I chyba pierwszy raz nie musiały blogerki najpierw sobie same czegoś upichcić - ugoszczono nas na najwyższym poziomie, a do tego nakarmiono! Kolejną część stanowiła retoryka. Czyli krótki wykład
W kuchni Karmel-itkiDolać wodę i wstawić na ogień. Gotować ok 1godz, aż fasola będzie miękka. Najlepiej próbując. W połowie gotowania posolić. Ugotowaną fasolę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy. Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn(...)Zamykać w ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasola , szpinak , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamLasagne z ricottą i dynią to idealny pomysł na obiad gdy za oknem zimno. W takie dni powinniśmy pamiętać by jedną posiłek w dniu był ciepły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Z kilku składników można przygotować naprawdę dobre danie. Taką obiadokolację zrobiłam dzisiaj. Moje ulubione klimaty, czyli warzywa, sporo czosnku, oregano i oliwa z oliwek koniecznie.
Moja smaczna kuchniaTaco to cudowny wynalazek. Jednocześnie kruche, elastyczne i chrupiące muszle można nadziać i podać na milion sposobów. Każdy może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników
Karo in the KitchenJeśli masz w domu pastę curry albo niedaleko Twojego domu jest sklep w stylu "kuchnie świata" to przygotowanie dobrego curry nie powinno dla Ciebie stanowić
Mango PapajaŚwięta, święta..i po świętach kłopot: co zrobić z pozostałościami ze świątecznego stołu? U mnie na przykład został kawałek pieczonego indyka. W tym roku wzięłam się
WiszniówkaKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenDzisiaj pomysł na proste, szybkie danie. Przygotowałam szaszłyki z kurczaka i warzyw, które akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku
zadanie-gotowanieJednym z ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady
Mango PapajaAtrakcyjne, mięsne danie z czerwoną papryką, któż nie lubi szaszłyków, można je podać z frytkami, do tego surówkę i danie gotowe! Składniki: 1 kg karkówki 2
kgwjanczewoSkładniki: 12 sztuk skrzydełek drobiowych 3 łyżki mielonej papryki ostrej 3 łyżki mielonej papryki słodkiej 2 łyżki curry 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól olej
Qchnia po prostuMam sporo przepisów z grzybami - część z nich zakurzona na przenośnym dysku w zapomnieniu siedzi. Postanowiłam je odkurzyć i powoli uzupełniać blog również starymi przepisami. Tymi
Nie tylko w kuchniKoniec lata, wrzesień to niestety już chłodne dni i noce w naszej strefie klimatycznej. Potrzebujemy wtedy dania, które nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa, gęsta zupa w sam raz na wiosnę. Trochę przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty
Rozpustne gotowanieTradycyjne gołąbki robi się z kaszą, ja zrobiłam z ryżem. Zawinięte w liście młodej kapusty. Są pyszne i mięciutki, uwielbiamy je wszyscy:) Sos pomidorowy
Takie tam pichceniePrzyznam szczerze, że to był mój pierwszy raz z ciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam
Kuchnia EllieDziś mam totalny kryzys w przeziębieniu, miniona noc była katastrofą, na uczelni mój mózg w ogóle nie funkcjonował, teraz jest lepiej dlatego postanowiłam zrobić, sałatkę, która
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSKŁADNIKI: 800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża
ClauditteMissCookingOstatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie
ClauditteMissCookingOstatnio dowiedziałam się z hejterskiego komentarza, że wpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętam, że kiedyś pierogami można mnie było wygonić z domu. Dziś jednak wściekam się za nimi, i gdyby nie to, że są dość pracochłonne w przygotowaniu
W mojej holenderskiej kuchniCodziennie myślę o tym, co przygotować na następny dzień do pracy. Stawiam na szybkie do przygotowania posiłki, które jednocześnie są w miarę zdrowe. Tym razem przedstawiam
Pasja Smaku