W mojej kuchni ostatnio zapachniało przyprawami korzennymi, a to za sprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział
Ana Mari's worldMięciutkie małe fileciki z kurczaka w wyrazistym sosem ze szczypiorkiem ciągnącym serem są świetną propozycją na szybki obiad. Do tego dodatek warzyw i kaszy i w kilka minut mamy syty posiłek. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Natka pietruszki Liść lubczyku 1 pęczek szczypiorku 200 g żółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki(...)Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki. Dusimy na wolnym ogniu
VioletoweKucharzenieSkładniki 400g wołowiny 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz, sos sojowy łyżeczka miodu 250 g mąki 115 g zimnego
Gaździnka warzyTakie chipsy z wołowiny sprawdzą się na Waszej imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej
Niezły MłynekSkładniki: 2 jaja ugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra
Fiolka w kuchniSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, puszka pokrojonych pomidorów ( 400g ), porządna garść posiekanej natki pietruszki, mąka, olej, sól, pieprz, zioła do drobiu, łyżeczka cukru. Przygotowanie: Piersi
W kuchni u MonikiWielu ludziom słowo curry kojarzy się z żółto-pomarańczową przyprawą o intensywnym, korzennym zapachu i smaku. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry
W kuchni KatiePrzedstawiam kolejny przepis dla dbających o linię- lasagne! Uwielbiam lasagne ale ze względu na jej kaloryczność robiłam ją rzadko. Wersja z naleśnikami zamiast makaronu jest znacznie
paapilotkaakwaśnego , słonego i pikantnego , prawie w orientalnym stylu . To niezwykle proste danie jest świetną propozycją na ekspresowe przygotowanie smacznego , pożywnego obiadu . Kurczak curry jest jednym z moich ulubionych dań . Przygotowuję go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........ Składniki /2 porcje/ 2 filety(...)pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/ świeży szpinak sos sałatkowy Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem , przyprawą curry /1 łyżeczka/ i obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej plastry mięsa, skropić sokiem
Zakamarki mojej kuchnijednogarnkowe są bardzo wygodne przede wszystkim ze względu na ilość naczyń po obiedzie. Lubie eksperymenty w kuchni, moi domownicy może trochę mniej, ale nie powiedziałam wcześniej co będzie na obiad. Gdy zaczęłam gotować i zapach uniósł się po domu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem, nie ma za wiele(...)Składniki: -0,5 kg szynki wieprzowej; - 2 łyżki pasty curry; - 1 szklanka bulionu drobiowego; - 200 ml mleka kokosowego; - 1 marchewka; - 1 czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut. W tym czasie
dom-agi.plDzisiaj połączyłam indyka z pomarańczą, brokułami i brązowym ryżem. Kolorowy posiłek na zimową chandrę:) Nie jest to jednak danie dla każdego, ponieważ cytrusy są niezalecane
Powiedz dietom nieSKŁADNIKI: 900- 1000 g schabu- mi wyszło 15 plastrów 250 g suszonych śliwek 250 g suszonych daktyli pomidory koktajlowe czerwone i żółte 4 łyżki musztardy francuskiej
ClauditteMissCookingSkładniki: pół piersi kurczaka mała cebula czosnek 5 pieczarek 1-2 łodygi selera naciowego pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki tymianku sól, pieprz, kilka kropel sosu
Gaździnka warzyŚwietny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bazowałam na tym przepisie (KLIK), ale pominęłam inne warzywa. Podana porcja to dwie porcje jako dodatek do obiadu.Składniki:4 łyżki sypkiego ryżu2 duże cebuleok 1,5 szklanki osolonej wody1 łyżka masłapieprz do smakuSposób przygotowania:1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i chwilę dusimy (nie można(...)ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy wodę z solą, tak aby ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości.4. Gotowy ryż podawać wedle uznania, np. z sosem, mięsem, potrawką czy warzywami.Smacznego
Kuchnia domowa AniZupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy obiad zdrowy, smaczny i niskokaloryczny. Ja gotuję jej zazwyczaj sporą ilość, i mam jedzonko na 3 dni. Niestety, w mojej miłości do tego typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części rodziny(...)selera naciowegokawałek selerabiała część poraliść laurowyziele angielskiesól1/3 szklanki kaszy jaglanejWykonanie:Piersi myjemy, zalewamy wodą dodajemy obrane warzywka, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyjmujemy a na bulion wsypujemy wcześniej wypłukaną kaszę. Gotujemy ok 30 minut. Pokrojone w kostkę warzywka oraz pokrojoną w paski pierś z kurczaka
Walijskie PichcenieDługo się zastanawiałam czy wstawić ten przepis na bloga. Może nie wygląda on zbyt apetycznie, ale jak ktoś lubi sosy grzybowe to to
Aga w kuchniwykonaniu i zdrowe. Do kaszotta użyłam dwa rodzaje kaszy jaglanej i jęczmiennej w połączeniu z warzywami i kurczakiem smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania jeśli nie macie pomysłu na obiad :) Składniki : 1 malutka cukienia 1 duża marchewka 1 woreczek ( 100 g ugotowanej kaszy jaglanej) 50 g ( ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 woreczka ) 1 puszka soczewicy np : Rolnik kawałek pora 1 podwójna pierś(...)łyżka przyprawy do kurczaka Galeo Wykonanie : Piersi myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę.Następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy na 10 minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej,przekładamy mięso,dodajemy startą marchewkę na dużych oczkach i różyczki kalafiora, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem tak około 10 minut tak aby mięso i kalafior lekko zmiękły, następnie dodajemy odsączoną
Sama słodycz i szczypta chiliWami przepisem. "Sztuka fermentacji" to dość unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym i zarazem chyba najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana(...)dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię Wam tradycyjne schabowe? A może nie macie pomysłu na kawałek schabu? Takie mięsko w ciecie francuskim to doskonała alternatywa dla zwykłego kotleta. Świetnie sprawdzi się na przekąskę lub obiad - podany z zestawem surówek. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji(...)słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.) Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na jednym
Di gotujePyszny obiad, idealny na niedzielny obiad. Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru. Jeśli cebulki będą większe to przekroić je na pół. Pieczarki umyć pokroić w plasterki i dodać do cebulek. Smażyć chwilkę, doprawić solą. Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką(...)słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać wywar warzywny i uzupełnić wodą. Mięso powinno być zalane do 1/2 wysokości. Wymieszać i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Jeśli użyjecie innego mięsa wołowego trzeba gotować dłużej. Do momentu, aż mięso będzie miękkie. Oczywiście trzeba podlewać
Kuchnia PokoleńDzisiaj na obiad coś dietetycznego, lekkiego, a zarazem coś czym można się najeść i może być bardzo smaczne :) Mój przepis bierze udział w akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz pozbawione zbędnych tłuszczy nasyconych. W takich daniach powinno się "przemycić" zdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl(...)przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam z mini marcheweczkami i kaszą jaglaną. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki: 500 g schabu bez kości Sokołów , kawałek kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów , 300 g szpinaku
Aga w kuchniBardzo lubię eksperymentować w kuchni i dodawać do tradycyjnych smaków te lekko orientalne. Dziś zapraszam Was na makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. Szybki obiad w orientalnym stylu. Spróbujcie, bo smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżki soli ziołowej około 1 łyżki masła 60 g makaronu ryżowe muszelki(...)OLEOFARM 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki mąki pieprz i sól Przygotowanie: Połowę piersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni
Słodkie okruszkiRisotto, dobrze zrobione, nie rozgotowane jest super przystawką, czy obiadem a i kolacją, choć bardzo syte. Generalnie zasada przy przygotowaniu jest taka, że ryż od momentu wrzucenia go do gara powinien z niego wyjść nie później niż po 18- 20 minutach. Druga zasada to taka,że ryż powinien być krótki i owalny, idealny do risotto. DLA 4 osób(...)ryżu - 1 lub 1,5 kg grzybów leśnych - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - garść natki pietruszki - sól, pieprz - 4 liście laurowe - 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa ( z braku laku przegotowana i osolona woda) - i parmezan w ilości takiej jakiej lubisz - tłuszcz do smażenia (3 łyżki) - 1 łyżka masła Cebulę posiekaj z czosnkiem na drobno, zeszklij w garnku
Pasje JolkiKolejna propozycja na obiad. Kotlety mają na zewnątrz chrupiącą panierkę a w środku są soczyste a nie suche jak to czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki: 4 schabowe(...)łyżki mleka sól pieprz 2 łyżki startego sera cheddar 2-3 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem
Amatorka kuchennaOdrobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki(...)pieprzStripsy Rybne - Sposób przygotowania:Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego.Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez
Słodka Strona