SKŁADNIKI: 500 g karczku cielęcego 40 g suszonych maślaków (lub 800 g pieczarek świeżych jeżeli to danie dla dzieci) 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1
ClauditteMissCookingWitam serdecznie Propozycja na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno. Będziemy potrzebować : około 2 kg karkówki przyprawy na marynatę: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku do sosu: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki plus sos z pieczenia mięsa 4 łyżki zimnej wody rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem
Uwaga Babcia GotujeDziś moja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego ryż i sajgonki z kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się jak w chińskiej restauracji. *do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne(...)pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaROBIŁAM JE NA WIGILIĘ,BYŁY GENIALNE,DO TEGO BARSZCZYK I NIE MA NIC LEPSZEGO,ZNIKAŁY BŁYSKAWICZNIE,NA DRUGI DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W
Swojskie jedzonkoDo przygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W pierwotnej
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 3 litry wody 1 szyja indyka pęczek młodej włoszczyzny 75 dag "podłużnych pomidorów" 1 mały koncentrat pomidorowy 20 dag śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej
Qchnia po prostuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno
psgotujemyProste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża(...)cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego do momentu, aż się zeszkli. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy
Kuchenna KontrrewolucyaWczoraj wybrałam się do lasu na spacer i udało mi się znaleźć trochę kurek. Nie było tego dużo, ale na jakieś dwa skromne obiady wystarczy. Pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy to wykorzystanie ich w akcji konkursowej „Dołącz do rewolucji na patelni” . W ten sposób powstał ziołowy filet z kurczaka z kurkami. Do jego przygotowania użyłam nowego produktu(...)pierś kurczaka w ziołach prowansalskich”. Pozwala on na szybkie i łatwe przygotowanie filetów, a że kurki też nie wymagają długiej obróbki termicznej , danie jest praktycznie gotowe w 10 minut. Mięso jest soczyste, ładnie zrumienione, pachnące ziołami i niestety bardzo słone. Dla mnie zdecydowanie za bardzo, ale może komuś innemu będzie ten smak odpowiadać.” Ziołowy filet z kurczaka z kurkami
Wiem co jemdzisiejszy obiad polecam pyszne u dka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 5 łyżek oleju, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną(...)przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku
Tradycyjna kuchnia KasiMielone – chyba każdy lubi takie kotleciki. Najczęściej robię je do bułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma na
kuchcikowniadrugim. Na szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji, by poznać nowe smaki. Umiar wskazany, znam to z autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko(...)krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie
Sajkofanka smakuPolędwica wieprzowa jak już nieraz wspomniałem jest jednym z moich ulubionych mięs to też uwielbia się nią "bawić" i za każdym razem wymyślam coś nowego a
Mechanik w kuchnipiekarnika w 200*C na około godzinę. W zależności od wielkości kawałków kurczaka może się piec krócej. Podczas pieczenia kilka razy obracamy mięso, żeby równomiernie się podpiekło. Kiedy mięso jest prawie gotowe, na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie prażymy sezam. Pod koniec prażenia dodajemy kilka kropli sosu sojowego- nie za dużo, żeby nie zrobił się(...)misce mieszamy sałatę, buraki i rukolę z sezamem. Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki
les mirabellescebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę: surówkę z pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki(...)szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam) Polędwicę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i odłożyć troszkę tłuszczu (troszkę, naprawdę ma być mało). Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paseczki Przyprawić Ras El Hanout, papryką i imbirem, skropić olejem - dokładnie wymieszać Seler i marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki Suszone śliwki przekroić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com