mięso mielone - 23354 przepisów (strona:759/1557)

Kresowianka – karkówka dojrzewająca 343

kresowianki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Karkówka obtoczona w czosnku niedźwiedzim z dodatkiem ,mielonego kminku jest naprawdę znakomita. Polecam ,szczególnie ,że to bardzo zdrowe wyroby bez konserwantów i zbędnych dodatków , po prostu mięso i przyprawy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg karkówki, dobrze przerośniętej tłuszczem ( musi(...)mieć, inaczej nie będzie to kresowianka ) 1 kg soli 1 kg cukru 2 duże łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu pończocha – dowolna ,byle nowa Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym , obcinamy , tworząc ładny kształt . Wkładamy do metalowej miski i zasypujemy całym, cukrem na dobę . Nie musicie się bać ,że wyjdzie słodki cukierek , mięso

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami, pomidorami i mozzarellą 150

wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odcedzić i zostawić w garnku. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Mięso polać oliwą, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i nadal smażyć. Na koniec dodać pieczarki, chwilę

Passions hobbies life
PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI - RUSKIE + FILMIK 75

PRZYGOTOWANIE :  farsz- ziemniaki obieramy i gotyjemy, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.  Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na smalcu z solą i pieprzem na złoto. Dodajemy go do farszu łącznie z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.  Ciasto - z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasto pomarańczowiec siostry Anastazji 628

proszku do pieczenie wykonanie: *Pomarańczę dokładnie myjemy. W całości wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następ mielimy w maszynce do mięsa. Mąkę mieszamy z kakao, bułką tartą, orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane suche

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka Big Mac – (Sałatka Cheeseburger) 121

łyżki ketchupu (40g) dwie łyżeczki musztardy stołowej (20g) 2 łyżeczki octu winnego 1 ogórek kiszony (40g) ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sałatka Big Mac Przygotowanie: Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa z założonym sitkiem z małymi oczkami, po czym na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, do oliwy dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażamy kilka sekund

Księga-Smaku
Żurek z białą kiełbasą i boczkiem 125

odcedzamy. Wyjętą kiełbasę i boczek odstawiamy na bok. Gdy mięso przestygnie, to je kroimy. Kiełbasę w plastry, a boczek w kosteczkę. Do odcedzonego wywaru dolewamy zakwas i dodajemy majeranek do smaku. Gotujemy wszystko około 8-10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone mięso,  doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem i dodajemy chrzan. Rada: Chrzan można dodać

Słodkie okruszki
Czebureki z mięsem z rosołu i suszonymi pomidorami 129

sama wszystkiego nie dam rady. Mój Niejadek toleruje (bo "lubi" to za dużo powiedziane) pierogi z mięsem, więc tym razem postanowiłam przygotować trochę inne pierogi - smażone w głębokim tłuszczu czebureki z mięsem z rosołu i aromatycznymi suszonymi pomidorami.  Czebureki z mięsem i warzywami z rosołu i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 1)       500 g mąki pszennej(...)Przygotowujemy farsz:      1)     Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.      2)     Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę mielimy.      3)     Suszone pomidory kroimy w kostkę.     4)    W misce mieszamy zmielone mięso, marchewki, pietruszkę, dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z olejem

Na kulinarnym poligonie
Kopytka w Panierce Serowej 116

ugotowanych ziemniaków 500 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól kostka sera 1 cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ugotowane ziemniaki, lekko ciepłe mielimy w maszynce do mięsa. Odstawiamy do ostygnięcia. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i płaską łyżeczkę soli, wyrabiamy ciasto. Na stolnicy posypaną mąką formujemy z ciasta wałek, lekko go spłaszczając. Z powstałego wałka wykrawamy

Przepiski.pl
Kluski śląskie 84

środku zrobić dziurkę. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Gotować od wypłynięcia 3 min. Łopatkę przesmażyłam z cebulką i czosnkiem, doprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką mieloną i przyprawą do mięsa. Podlewałam co jakiś czas wodą i gotowałam do miękkości. Na koniec zrobiłam zaklepkę. Autor przepisu: Kasia Oczadły Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
SMACZNY SERNIK WIEDEŃSKI NA CIASTKACH + FILMIK 137

opakowanie ciastek owsianych (275 g ) 50 g masła  na polewę 200 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka  orzechy do posypania ciasta  PRZYGOTOWANIE :   Twaróg mielimy w maszynce do mięsa.  Rodzynki moczymy we wrzątku.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.  W misie robota ucieramy cukry z żółtkami. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Teraz

Kulinarne Fantazje Marioli
Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane 453

miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki razem z cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

e-PrzepisyKulinarne
5 obiadów na tydzień – jak robić, żeby się nie narobić 140

sałatki COBB to rzecz dziecinnie prosta. Wystarczy tylko z wyprzedzeniem nastawić jajka do ugotowania. Zobacz przepis Poniżej lista wszystkich składników potrzebnych do zrobienia 5 obiadów Lista zakupowa: Mięso/ryby 500 g mielonego indyka 6 udek z kurczaka Łosoś wędzony Warzywa: Cukinia 6 pietruszek 4 ziemniaki Mała główka czerwonej kapusty 1 puszka cieciorki + puszka na humus Boczniaki Sałata rzymska

Niedzielny kucharz
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie 115

mąki (pół szklanki) sól   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i podstawiamy do przestygnięcia. Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Można też ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub utłuc tłuczkiem na puree, a ser rozdrobnić widelcem. Do ziemniaków i sera dodajemy mąkę i sporą szczyptę soli. Składniki zagniatamy ręką, do uzyskania

e-PrzepisyKulinarne
Jajka faszerowane pieczarkami I 116

oleju lub masła pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałki i smażymy na łyżeczce masła do czasu aż się zrumienią Zimne składniki : żółtka, cebulę i pieczarki blendujemy lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy koper, sól do smaku,łyżeczkę musztardy, mieszamy i napełniamy białka. Artykuł Jajka faszerowane pieczarkami I pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka 120

ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę i dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto makowe z brzoskwiniami. 144

suchego maku dodajemy 1,5 szklanki mleka. Gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu, odstawiamy na kilka godzin żeby mak wchłonął płyn. Odcedzamy na sicie i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Masło i cukier ucieramy na jasną puszystą masę i dodajemy cały czas ubijając, po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i na koniec

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżowa gwiazda z makiem 149

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Mak płuczemy gorącą wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy 10 minut. Ugotowany mak mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy cukier, miód, rum lub wanilię, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką

To co lubię - gotuję i polecam
Kiełbasiane kotleciki 131

Kiełbasiane kotleciki Nie zawsze kotlety mielone robi się z mięsa, zdradzam Wam sposób na kotlety z białej kiełbasy. Pyszne polecam. Składniki na kotlety: ·        1 kg białej kiełbasy surowej ·        Jajko ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        1 łyżeczka

Kulinarna Chwila
Jak przyrządzić lasagne? 127

które lubią lasagne lecz nie podchodzi im beszamel proponuję domowe lasagne z sosem serowym . Domowe lasagne bolognese 6 portioner Składniki: 400 g mąki durum 4 jajka Bolognese 1 kg mielonej wołowiny 2 cebule 1 czosnek solo 8 suszonych pomidorów w zalewie +2 łyżki zalewy oliwnej 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 ml drobno pokrojonych(...)Dodaj startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę , pokrojone suszone pomidory, zioła i przyprawy. Smaż przez 2 minuty. Przełóż warzywa do garnka. Na tej samej patelni zrumień mielone dobrze rozdrabniając. Przełóż mięso do garnka, wlej pomidory z kartonu, dopraw solą i pieprzem, włóż laurowy liść i gotuj sos przez 20 minut. Pora na sos beszamelowy. Rozpuść masło na patelni

codojedzenia
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy) 136

kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wszystkie składniki studzimy. Następnie kaszę jaglaną, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pestki dyni i ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego

e-PrzepisyKulinarne
Salsa dodatkiem na grilla 121

też gotowe sosy, dostępne między innymi na  eterno.pl . Do czego pasuje salsa? Salsa idealnie komponuje się z grillowym menu. Sosy „czerwone” są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa i kiełbasek, z kolei do grillowanych ziemniaczków doskonale pasuje pikantna salsa brava. Grillowane, faszerowane warzywa można łączyć z każdą salsą, w zależności od tego, jakie smaki preferujemy – dzięki zielonej salsie warzywna potrawa(...)farszem, zawijamy i krótko grillujemy. Składniki farszu? Na pewno nie może w nim zabraknąć papryki, pomidorów, cebuli, fasoli, kukurydzy i pikantnego sosu salsa, a jeśli chodzi o mięso, to najlepsza będzie mielona wieprzowina albo kurczak

jakszef.pl
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 165

przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami. W kuchni podkarpackiej najczęściej są to suszone grzyby, które najpierw się gotuje, a następnie mieli lub sieka. Do soczewicy dodawane są też często skwarki ze słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka. W Gliniku Dolnym (gmina Frysztak, powiat Strzyżów) farsz z soczewicy(...)majeranek Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Soczewicę, cebulę i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie

Trzeci talerz
Pierogi razowe z kapustą po komborsku – kuchnia podkarpacka 130

pieprz Kapustę kroimy w ćwiartki lub w ósemki i wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy ją dobrze na durszlaku, a po wystudzeniu odciskamy i mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek smażymy chwilę na dużej patelni i dodajemy drobno pokrojoną cebulą. Wszystko razem chwilę smażymy, po czym dodajemy zmieloną kapustę. Farsz intensywnie

Trzeci talerz
Kopytka gryczane 149

kopytka gryczane: 0,5kg ziemniaków ugotowanych 1 szkl mąki gryczanej 2-3 łyżki jogurtu sojowego sól Jak zrobić kopytka gryczane: Najpierw ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i mąkę gryczaną. Potem zaczynamy – wyrabiać ciasto. Jeśli trzeba dodajemy jogurtu – ilość zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować go tyle

Dorota Smakuje
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 139

zalewamy sokiem z pomarańczy, dorzucamy otartą skórkę pomarańczy i odstawiamy. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie mak odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest za rzadka

Tajemnice Smaku
Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami 3830

ziemniaków 1-2 marchwie 1 czerwona papryka opcjonalnie świeże zioła 4 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona       *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części (ćwiartki, ósemki lub plastry – w zależności od wielkości ziemniaków) *** *** Marchew

Blog z Apetytem
Pasztetowa wędzona 196

warzywami nastawiamy jak na rosół i na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości. Pod koniec na 10 min wkładamy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mielimy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami. Wszystko umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy do smaku, sól pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kaszę manną i dolewając rosołu (ok 1.l ) potem

Gotowanie jest łatwe
Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku 204

spodu, będziecie potrzebować: 50 dag twarogu 3-krotnie zmielonego (można oczywiście użyć gotowego twarogu sernikowego, ale na zwykłym jest o wiele lepszy ja używam twarogu półtłustego, który mielę w maszynce do mięsa) 15 dag puree z dynii * ½ kostki masła (można też użyć margaryny) 5 średnich lub 6 małych jajek 20 dag ksylitolu lub erytrytolu (możecie też użyć cukru zwykłego

Okiem Blondynki by McBlondi
Sałatka z pomidorów i czerstwego chleba 150

który zrobi się twardy i czerstwy masz naprawdę sporo możliwości aby go spożytkować. Najbardziej powszechne jest dodanie takiego pieczywa do kotletów mielonych, ale może nie lubisz mielonych lub nie jadasz mięsa. Wtedy weź swój kawałek pieczywa, pokrusz go na mniejsze kawałki i zrób taką pyszną sałatkę. Tylko kilka składników a naprawdę warto! Zapraszam do wszystkich moich  przepisów

nietylkopasta.pl
Pasta z wędzonej ryby 130

kostki miękkiego masła 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz do smaku Krok po Kroku 1 Rybę obieramy z ości i mielmy w maszynce do mięsa. Powstałą masę mieszamy z masłem, serkiem, koncentratem i musztardą. 2 Szczypior kroimy drobno, dodajemy do pasty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Burgery z chrupiącym kurczakiem 211

mieszając, aż cukinia odparuje, stanie się ,,sucha” i zacznie delikatnie przypiekać. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Do mięsa dodajemy ostudzoną cukinię z cebulą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 4 częsci. Każdą z części formujemy

Smaczna Strona
Fit kotlety rybne z kaszą jaglaną 157

Przygotowanie Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Marchewki gotujemy w wodzie do miękkości. Surowe filety rybne, obrane marchewki i kaszę jaglaną mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i zmielone płatki owsiane. Całość wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Formujemy kotleciki. Smażymy je z obu stron na minimalnej

e-PrzepisyKulinarne
szybkowar-gołąbki z karkówki... 202

średnie, karkówka mielona 50 dag, ryż 4 saszetki, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 4 szklanki, pomidory miękkie1 kg, śmietana 200 gram, koperek 1 pęczek Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę (mielę w maszynce do mięsa), przyprawę do karkówki

W Mojej Kuchni Lubię
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad 142

zimowe ferie, w soboty, gdy mama miała czas na gotowanie. Składniki 250g – 300g tłustego twarogu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Wykonanie Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Po zmieleniu wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę i jajko. Całość łączymy dłońmi, szybko zagniatając ciasto i formując z niego kulę lub walec. Odkrawamy kawałki ciasta z kuli

Raj dla Podniebienia
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 163

Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.   Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku i wszystko

Smaczna Strona
Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem 136

sól Dressing: 5 łyżek oliwy oleju łyżeczki musztardy dijon łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny sól Na początku rozpoczynamy od polędwiczki. Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku. Następnie mięso obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy mięso i smażymy je na złoty kolor z każdej strony. Po tym czasie

PatiGotuje
Karbinadle (Kotlety mielone z niespodzianką) 173

Kajś1 żech przeczytoł, że za starego piyrwy2 robiyli karminadle3 ze miysa i śledzia- możno bez to, że ślydź bōł4 tōńszy5 ôd6 miysa, a gymbōw do [...] Artykuł

Chop w kuchni
Domowa wędlinka z kurczaka 194

stąd.  Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka  jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości przygotowałam dwie duże

Na moim talerzu
Leniwe zrazy 156

Leniwe zrazy Szybkie i łatwe w wykonaniu zrazy z mięsa mielonego to pyszny obiad, który wykonamy w około 30 minut. Jeśli znudziły Was się zwykłe

Blog z Apetytem
Drobiowe kotlety z warzywami 148

Składniki 2 udka z kaczki 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 ugotowany kawałek selera 1 ugotowany por 1 jajko bułka tarta smalec gęsi sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami. Tak, wyjdzie papka, do której wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy, dodając nieco rosołu. Odstawiamy

R'n'G Kitchen
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY MARCHEWKI I JABŁKA 158

cytryny, cukier i wymieszać. Na końcu wlać olej i jeszcze raz wymieszać. Surówkę z białej kapusty podajemy jako dodatek do obiadu. Surówka najlepiej smakuje z kotletami mielonymi, schabowymi lub pieczonym mięsem oraz tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.  Surówka z kapusty pasuje do mięs z grilla, jako dodatek do szaszłyków lub burgerów. Smacznego :) Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka

Moja Książka Kucharska
Pyszne paszteciki drożdżowe 164

Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta sezam do posypania pasztecików     *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło

Blog z Apetytem
drożdżowe zawijańce 151

jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.  Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach ok 30x60cm.  Cały płat równomiernie smarujemy masa twarogową

Słodki Zakątek
Kulebiak z kapustą i grzybami 137

jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta     *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło

Blog z Apetytem
Okrągłe bułeczki z serem 147

Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier i cieple mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Przelewamy do miski z mąką. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Cisto drożdżowe rozwałkować na grubość ok 1cm. Szklanką wyciąć koła, mniejszą zrobić wgniecenia jej dna. Wgłębienia wypełnić nadzieniem twarogowym. Bułki przed upieczeniem smarujemy jajkiem

Słodki Zakątek
KRUCHE PIEROŻKI BBQ Z KURCZAKIEM 169

czosnku granulowanego Olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu bbq 15 dag sera żółtego tartego 1 jajka PRZYGOTOWANIE:    Filety z kurczaka mielę w maszynce do mięsa lub malakserze. Papryki myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodaję mięso. Doprawiam smażę na rumiano. Dodaję paprykę. Całość mieszam. Cebulę obieram, kroję w kostkę dodaję

Gotowanie Patki
KURCZAK W MIODZIE (standard) 134

porcje) - filet z piersi kurczaka - (300g) - olej kokosowy - (20 g) - miód - (30 g) dodatkowe przyprawy: - pieprz czarny - 1/2 łyżeczki - przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka - imbir mielony 1/3 łyżeczki WYKONANIE: Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce) Gotowe mięso wyłożyć na patelnię teflonową, smażyć z obu stron

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
KURCZAK W MIODZIE z kukurydzą i papryką czerwoną 154

miód pszczeli - (30g) - papryka czerwona - (150g) - 1szt. - kukurydza słodka - 1/2 puszki (120g) przyprawy:  - papryka słodka - 1 łyżeczka - sól himalajska - 1 łyżeczka - pieprz czarny - 1/2 łyżeczki - imbir mielony - 2 szczypty WYKONANIE: Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce)  Paprykę pokroić w kosteczkę, poddusić na patelni teflonowej

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Pieczeń 175

łyżeczka estragonu 8 g majeranku 8 g pieprzu czarnego 30 g soli peklowej Dodatkowo 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku zimna woda Instructions Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy

Wędrówki po kuchni
Sos z cukinii i papryki na zimę 319

gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę oraz czosnek obieramy. Paprykę, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili wraz z nasionami mielimy w maszynce do mięsa. Cukinię przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu

Wędrówki po kuchni
Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką. 197

czarny mielony do smaku masło do smażenia Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 10 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula świeży koperek do dekoracji masło do smażenia sól do gotowania Wykonanie: 1. Farsz: Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę

Izabelawkuchni
Idealne na wiosnę roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta 176

największą powierzchnię mięsa, jednak musimy robić to ostrożnie, żeby nie porobić dziur w mięsie. Piersi bardzo delikatnie solimy i dosyć mocno pieprzymy z obydwu stron (mięso możemy przygotować wieczorem, na drugi dzień będziemy mieli już gotową bazę do naszych roladek). Na mięsie rozkładamy nadzienie szpinakowo-serowe, boki mięsa zawijamy do wewnątrz i zwijamy roladkę, dokładnie w ten sam sposób

KulinarneImpresje.pl
Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie 176

celebrytów. W USA marynata znana jest pod nazwą kowbojskiej marynaty. Czas grillowania : 20 minut Liczba porcji : Z podanej ilości składników powstanie zaprawa na 4 kawałki mięsa Składniki: 4 łyżki drobno mielonej kawy 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego Przygotowanie Połącz wszystkie składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem

Niedzielny kucharz
Zaprawa na grilla z espresso i papryki 172

właścicieli firmy Lee Bros (Dystrybutora orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów. Czas grillowania : 20 minut Liczba porcji : Z podanej ilości składników powstanie zaprawa na 4 kawałki mięsa Składniki: 4 łyżki drobno mielonej kawy 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego Przygotowanie Połącz wszystkie składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem

Niedzielny kucharz
knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami... 186

sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka, śmietana gęsta 400 ml śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Żurek z kapustą kiszoną 126

ziaren pieprzu 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 300 g kapusty kiszonej 500 ml żuru 100 g mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka masła kminek mielony sól,pieprz Przygotowanie Mięso wkładamy do zimnej wody ( 1,2 l ), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach

R'n'G Kitchen
Pasztecik na kruchym spodzie 164

sypać, można dodać jeszcze trochę masła) 1 jajko Szczypta soli Szczypiorek do posypania Przygotowanie: Zagniatamy ciasto, przekładamy na blaszkę i lekko podpiekamy, 180 stopni, grzanie góra-dół. Mięso wraz z warzywami mielimy. Dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Następnie wykładamy ją na lekko podpieczony spód i pieczemy „na rumiano” – ok. 20 minut, 180 stopni, grzanie góra-dół

Kate's Kitchen
Kotlety mielone z kaczki 182

kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa (średnie sitko

R'n'G Kitchen
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 224

kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok 40 minut), studzimy i bardzo dokładnie odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę

Wylizany Rondel
Pieczeń z mielonego boczku 196

surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mleko oraz niewielką ilość soli

Smaki Na Talerzu
Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku 174

ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju do smażenia) przypraw: soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, kurkumy, majeranku, papryki słodkiej, kminku mielonego Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możecie dostosować do swoich preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Kaszę jaglaną oraz soczewice gotujemy. Mój sprawdzony sposób gotowania kaszy jaglanej podaję TUTAJ(...)Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. 7. Zmielone składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Oczywiście śmiało możemy kosztować naszą masę przed upieczeniem 8. Masę pasztetową przekładamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Pieczeń z mielonego boczku 208

surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mleko oraz niewielką ilość soli

Smaki Na Talerzu
Najlepsze wafle 165

łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą i tą mieszanką smarujemy wafle. Ja dodatkowo jedną warstwę smaruję dżemem lub konfiturą np jak w tym wypadku malinową, świetnie pasuje

Cynamonowe szczęście
Pączki serowe z budyniem 907

Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Jajka oraz żółtko ucieramy na pulchną masę z dodatkiem pozostałego cukru. Ser mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy jajecznej wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym i mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciast

Kuchnia w czekoladzie
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe 148

stała się miękka, ale nie rozgotowana. Ma być mięsista i jędrna. Odcedzamy, studzimy. Na wolnym ogniu gotujemy również mak aż zmięknie. Lekko studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa co najmniej dwukrotnie. W dużej misie umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zdjęcie poglądowe pochodzące z książki „Księga tradycji polskiej. Tradycje

Kate's Kitchen
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis 367

pozostawiamy do ostygnięcia. Mak zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, następnie gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami. Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze kawałki, a orzechy laskowe przekrawamy co najmniej na połówki, następnie prażymy

Księga-Smaku
Trufelki z herbatników z cynamonową nutką. 153

margaryny 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią około 25 dag herbatników 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 20 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy

Izabelawkuchni
Pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym 160

szklanym przykryciem. Wałkujemy na grubość ok 3mm, wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy palcami środek ciasta tworząc lekkie wgłębienie. Farsz: Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy dokładnie.  Pierożki: Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 182

kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok 40 minut), studzimy i bardzo dokładnie odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę

Wylizany Rondel
Domowe Warzywko 199

tackach suszarki i suszymy na I lub II biegu aż warzywka będą zupełnie suche i sztywne. U mnie trwało to koło...8-10 godzin. 3. Ususzone warzywa mielimy w maszynce do mięsa bądź młynku do kawy. Mieszamy je z solą i przekładamy do słoiczków. Gotowe warzywko dodajemy do zup, sosów, mięs

Gotowanie...to proste !
Domowa fasolka po bretońsku 206

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół królewski 238

godzinę. Jeśli istnieje taka konieczność zbieram szuwary. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję przez kolejną godzinę. Dodaję wól, pieprz, natkę pietruszki. W oddzielnym garnku gotuję makaron gwiazdeczki. Wyjmuję mięso z rosołu, obieram, mielę przez maszynkę, dodaję jajko, kaszę mannę, trochę solę. Mieszam, formuję kulki, gotuję kulki w oddzielnym garnku w bulionie warzywnym. Podaję rosół z kulkami i makaronem gwiazdeczki. Artykuł Rosół

MojaQchnia.pl
Pasztet z ciecierzycy i warzyw. 171

mielony do smaku Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka oleju rzepakowego Wykonanie: 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy. 2. Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy. 3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa

Izabelawkuchni
PYSZNE KLOPSIKI W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 161

wyszedł gęsty,kremowy i bardzo smaczny. SKŁADNIKI 600-700g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki wody sól pieprz koperek świeży 4 łyżki śmietany 1 słoiczek sosu jasnego ŁOWICZ  olej do podsmażenia WYKONANIE Jeśli mamy łopatkę w kawałku to mielimy ją.Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę mannę,doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsnej masy formujemy

Mała w garnku miesza
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 201

Tatar to popularna zakąska, tradycyjnie przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja

Lamarida.pl
Pierogi z mięsem w pomidorowym cieście 156

pieprz Ciasto: 500 g mąki 50 g masła 250 ml wrzątku 1 łyżka koncentratu pomidorowego     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście proporcje składników farszu mogą być inne, dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry. 198

godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć przez 1/2 godziny. Paprykę i podzieloną na warstwy cebulę pokroić na kwadraty odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka. Nabijać na patyczki na przemian mięso i warzywa. Oprószyć mieloną papryką i dodatkowo delikatnie solą. Grillować po około 4 minuty z każdej z czterech stron. Można również użyć patelni grillowej lub piekarnika (funkcja grill, 200 stopni

zadanie-gotowanie
Pomarańczowiec 402

wody Sposób przygotowania: Ciasto- Pomarańcze obieramy, usuwamy albedo (białą skórkę) i gotujemy przez 10 minut. Następnie hartujemy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień owoce mielimy w maszynce do mięsa. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier kryształ, cały czas ubijając wrzucamy po jednym żółtku aż do ich wykorzystania. Składniki suche: kakao, mąkę, bułkę tartą i proszek

Kuchnia w czekoladzie
Rosół drobiowo wieprzowy z pierożkami 228

przez ok 2 godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki.  2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle.  3. Pierogi- ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól

Kuchnia w czekoladzie
Dip ziołowy 156

Przedstawiam przepis na kolejny dip.który może stanowić urozmaicenie dla ziemniaków, frytek, mięsa SKŁADNIKI: 10 dkg mielonego twarogu 10 dkg sera pleśniowego ( u mnie gorgonzola) 10 dkg jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny 2 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, natka pietruszki) 1 ząbek czosnku sól  pieprz PRZYGOTOWANIE: Twaróg plus ser, plus jogurt, plus czosnek(posiekany)-miksujemy. Doprawiamy

Kopystką po garach
Ryba faszerowana 215

łyżeczki cukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól, cukier, żelatyna. Przygotowanie: rybę odmrażamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy całe jajka, sok z cytryny, solimy, pieprzymy, cukrzymy i dodajemy bułkę tartą tak, aby była konsystencja gęstej papki (nie można dać za dużo żeby ryba była delikatna

Państwo Wojtczuk gotują
delikatny pasztet z czarnej fasoli i drobiowych wątróbek 216

drobiowe wątróbki, smażąc  całość jeszcze przez dziesięć minut. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbijamy   jajka, dodajemy dwie łyżki tartej bułki i cztery łyżki oliwy. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie

Miód i pieprz
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 183

zdecydowanie smaczniejsza). Studzimy i kroimy w cienkie plasterki grubości około 5 mm . Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy je i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 jajko

Trzeci talerz
Kotlety rybne z ryżem i suszonymi pomidorami 199

himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki przyprawy do ryb Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotuję w osolonym wrzątku razem z koncentratem pomidorowym do miękkości, odcedzam, przesypuję do miski. Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa, razem z osączonymi z oliwy suszonymi

Wanilia i Kardamon
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki 200

przed przygotowaniem klopsików soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania