mięso mielone - 23354 przepisów (strona:758/1557)

Przysmak z golonki wg Halusi 132

uwagę wagę golonek z kością)  0,6 litra wody/kg golonki Przyprawy na kg mięsa: 3 g świeżego czosnku 4 g kminku (użyłam mielonego) 2 g pieprzu mielonego czarnego Ponadto: 10% wywaru z parzenia mięsa w stosunku do wagi mięsa z kością przed parzeniem (jeśli waga golonki z kością przed peklowaniem ważyła 1 kg, potrzebujemy 100 ml wywaru

Kocham..lubię..gotuję..
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 397

Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry!  Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików): - 300 g mięsa z piersi kurczaka - warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku - 1 jajko  - 3-5 łyżek bułki tartej  - 1 łyżeczka przyprawy curry(...)łyżeczki czosnku w proszku, sól i pieprz - po łyżce koncentratu i ketchupu - ok. 60 g startego żółtego sera - puszka pomidorów krojonych  - olej do smażenia Przygotowanie: Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju

Kuchnia Ellie
Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną 190

Jedna z tych potraw, które robi się błyskawicznie, a smakuje jakby wymagała nie wiadomo ile czasu i uwagi. Pikantny smak mięsa miesza się z lekko słodkim makaronem. Danie w 10 minut! Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Przezroczysty i łamliwy, gdy jest suchy, biały jak mleko, gumowaty i elastyczny po ugotowaniu – makaron ryżowy, fundament kuchni(...)ryżowego z łyżką sosu sojowego, sosu chili, łyżką oleju sezamowego, łyżeczką cukru. Wymieszaj z makaronem ryżowym. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wyłóż na niego mieloną wieprzowinę. Smaż rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż kilka minut, aż mięso podsmaży się, zbrązowieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj 2 starte ząbki czosnku, dużą łyżkę startego

Niedzielny kucharz
Prosty makaron z kurkami 107

zacznie brązowieć. 3 Następnie dodajemy kurki i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, aż z grzybów odparuje woda. 4 Całość odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie mielimy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz solą. 5 Gotowy farsz mieszamy z makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni. Artykuł Prosty makaron z kurkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog

Kuchnia Bazylii
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 155

Gdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie(...)bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć

Karo in the Kitchen
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 257

Gdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie(...)bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć

Karo in the Kitchen
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 280

pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę

Szybko Szybkowar
Karkówka pieczona w rękawie foliowym. 235

prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce. Do mieszanki miodu i musztardy wsypać majeranek, paprykę słodką i chilli. Mięso doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie natrzeć marynatą z miodu. Włożyć do lodówki i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć mięso z lodówki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju

Kuchnia Pokoleń
Jak grillować mięso? 183

wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Wówczas mięso przesiąka zapachem i smakiem wybranych przypraw. Wołowina nie potrzebuje marynaty. Po upieczeniu można ją posypać gruboziarnistą solą i mielonym pieprzem . Post Jak grillować mięso? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 191

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 17 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 małe piersi kurczaka, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju, duża papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny(...)zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję

JejKuchnia
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 217

przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić.   2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki jak zrobić i co dodać 159

bardzo prosty sposób, nadziewając na długie wykałaczki różne rodzaje mięsa i warzyw. Ja osobiście obsmażam je i duszę na patelni z przykrywką. Jako mięsa polecam użycie piersi z kurczaka, czy indyka i drobno mieloną białą kiełbasę(...)Taki wybór padł ze względu na czas gotowania mięsa na patelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy można użyć kawałki mięsa wieprzowego, wolowego, czy cielęciny, ale wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie długich wykałaczek pierś kurczaka lub indyka drobno mielona biała kiełbasa papryka cebula słonina lub boczek sól

zielonacukinka
Sałatka królewska 2207

łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu szczypta granulowanego czosnku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz doprawiamy solą (uwaga! sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około(...)minut. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w grubą kostkę. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę (warto pozostawić go na sicie, a następnie osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym). Seler konserwowy osączamy z zalewy (lekko można jeszcze odcisnąć nadmiar płynów). Kukurydzę osączamy z zalewy

Smaki Na Talerzu
Biała kiełbasa chrzanowa , domowe wędliny 181

szklanki ) 3-4 ząbki czosnku 1 czubata ,łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o dość grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól , chrzan , pieprz , czosnek wyciśnięty przez praskę , mielony kminek, gorczycę(...)szklankę wody . Wszystko dokładnie wyrabiamy , bardzo dokładnie , pieczołowicie Masujemy , wyrabiamy i klepiemy , aż mięso zacznie się niemiłosiernie kleić do rąk ( tego momentu nie znoszę ;( jak już wielokrotnie pisałam ) Teraz nabijamy masą mięsną nadziewarkę do kiełbasy ( bez niej nie mamy co zaczynać ,co tez zawsze podkreślam ) ja mam malutkiego chińczyka, za kilka złotych, na 3 kg -wystarcza w zupełności . Delikatnie nakładamy

Ogrodnik w podróży
Pasztet drobiowy z jajkiem 235

Pasztet drobiowy z jajkiem Składniki: - 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez - marchew, pietruszka, kawałek selera - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 2 listki laurowe - 6 ziarenek pieprzu - 2 ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka(...)zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą

Kuchnia co dnia