jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku świeża papryczka chili po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam(...)Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli
PatiGotujeCoś na weekend? Teoretycznie żadna szanująca się pani domu nie podałaby na przyjęciu pieczeni z mięsa mielonego, ale na szczęście to tylko teoria, która nie ma sensu zawracać sobie głowy skoro istnieje coś tak fantastycznego jak pieczeń w glazurze z sosu BBQ. Z resztą w jedzeniu liczy się smak, on i tak ostatecznie przebija nawet najbardziej wysublimowana prezentacje. Pieczeń(...)soczystość, nie należy jej trzymać w piekarniku dłużej, tylko do momentu kiedy wew. temp. mięsa wskaże 65 stopni. Jeśli więc szykują się Wam goście na weekend bez wahania podajcie im pieczeń w sosie BBQ. Miłego świętowania! Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 500 g mielonej wołowiny 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku
Słodki Kompromisśmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Por oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy
kgwjanczewofalse false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pikantne, aromatyczne, rozgrzewające. Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni. Składniki: 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę puszka kukurydzy odsączonej z zalewy puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy dwie puszki krojonych pomidorów przyprawy: sól(...)chilli con carne, dostępnej w sklepach) łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulkę. Smażyłam, aż zrobiła się szklista, po czym dodałam mięso mielone i smażyłam dalej przez ok. 5 minut. Do mięsa dosypałam przyprawy i smażyłam przez kolejne 5 minut, często mieszając. Całość zalałam pomidorami, dorzuciłam też paprykę, kukurydzę i fasolę
Kulinarny Pamiętnikinaczej, a teraz będę zachęcać do zrobienia, bo są jeszcze lepsze niż zwyczajne. Składniki: · Główka kapusty · ½ kg mięsa mielonego · Cebula mała · Jajko · Papryka czerwona(...)meksykański w słoiczku Sposób przygotowania: 1. Kapustę obgotować, następnie oddzielić liście i usunąć głąby, ryż gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ryż. 3. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojoną drobno paprykę i ogórki. 4. Wsypujemy majeranek, sól i starty na tarce o dużych oczach ser oraz marchew
Kulinarna Chwilasoczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda. Ten burger jest nadziany zdrowiem. Składniki 150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej(...)pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego Desire
Z Kuchni Do Kuchnichipsy i pytają kiedy następna . Polecam bo jest naprawdę wyśmienita Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego gulaszowego ( ścinki , skrawki , resztki z tuszy , byle dość tłuste ) 1 kg wołowiny , też najlepiej ścinki , skrawki , gulaszowe lub szponder z tłuszczykiem 3 łyżki soli 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mielonej białej gorczycy 1 łyżka mielonego ziela angielskiego 1 łyżka mielonego pieprzu(...)osłonka kolagenowa jak do suchej krakowskiej ( nie pamiętam jaka to średnica , otwór jak u szklanki ) siatka wędliniarska dość szczupła ( niestety nie znam rozmiaru ,kupuje na chybił , trafił w necie ) Mięso mielimy na sitku o średnich oczkach . Wlewamy wodę , dokładny sól ,cukier , przyprawy z listy . Odpalamy ulubiony serial lub film , siadamy z miską na kolanach i mieszamy , klepiemy , masujemy , mieszamy
Ogrodnik w podróżyPyszne koperty z tortilli z mielonym mięsem, czerwoną fasolą i kukurydzą, w pysznym sosie. Lekko pikantne i mocno aromatyczne. 30 min i pyszny lunch lub obiad gotowy. Polecam gorąco
Swojskie jedzonkoPorcja dla 4 osób: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego 2 cebule 1 jajko 10 łyżek otrąb owsianych łyżeczka czosnku w proszku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Mięso mieszamy z jajkiem i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy ze wszystkich stron w otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni
Humanistka w kuchnizimnej wody Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy(...)ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kluski: Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ). Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku
R'n'G Kitchendzieje się, dzieje. Nie ma czasu na przesilenie jesienne :) Obowiązków sporo, czasu mniej. Mimo wszystko trwaj chwilo, trwaj.... SKŁADNIKI: 200 g makaronu (dowolnego) 300-400 g mielonego mięsa z łopatki 1 opakowanie świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól pieprz szczypta chilli szczypta kolendry i lubczyku (użyłam suszonych) żółty ser (w moim przypadku gouda) słodka, mielona(...)zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przełożyć na spód, wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć, doprawiając przyprawami do smaku. Szpinak zblanszować i przełożyć do mięsa. Przy pomocy blendera, zmiksować wszystko na jednolitą masę, którą wyłożyć na przygotowany makaron. Na wierzch ułożyć
Kuchnia w opałachKofta: 300 gram mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz majeranek Hummus: z tego przepisu Ponadto: 4 pity (można wykonać samodzielnie) 1/3 awokado 1 pomidor malinowy garść oliwek kilka rzodkiewek natka pietruszki tzatziki (1/2 ogórka zielonego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, drobno posiekany ząbek czosnku) Zaczynamy od kofty. Mięso mielone mieszamy(...)posiekanym drobno ząbkiem czosnku i natką pietruszki, solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut. Powinno być zwarte. Zwilżamy dłonie wodą, nabieramy garść mięsa i formujemy na patyczkach do szaszłyków podłużną koftę. Układamy na papierze do pieczenia. Postępujemy tak z resztą mięsa (powinniśmy otrzymać 5-6 koft). Nabite na patyczki mięsa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop (funkcja góra
Mango PapajaDziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron(...)pokrojona w drobną kostkę 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych 300g wieprzowego mięsa mielonego 300g passaty 250g ulubionego makaronu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez
karmelowyzależności od preferencji smakowych) papryczki chilli Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Olej rozgrzewamy w woku. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy, tak by nie przywarło do dna, rozdrabniamy. Dolewamy wodę, wrzucamy imbir pokrojony w cienkie paski i gotujemy do jego miękkości. Do mięsa wlewamy sosy, wsypujemy cukier. Papryczki
R'n'G Kitchenmielone na patyku doprawione charakterystycznymi dla greckich smaków przyprawami. Dzięki temu, że są pieczone są bardzo lekkie. Świetnie smakują z sosami na bazie jogurtu. 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej mięty po szczypcie: papryka słodka, gorczyca, czosnek suszony, sól, pieprz(...)Cebulę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy, kiedy zmięknie odciskamy. 2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy. 3. Mięsem oblepiamy patyczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchni