Pulpeciki i kotleciki uwielbiane nie tylko przez dzieci i osoby na diecie. Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie. Dziś zrobiłam zupełnie inne pulpeciki , tym razem z mięsem mielonym z indyka , ze szpinakiem i serem cheedar(...)sosie śmietanowym. Ja podałam z dzikim ryżem ale idealnie smakują również z kaszami czy makaronem. Smacznego. SKŁADNIKI NA OK 25 SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH: Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz
Gotowanie PatkiCzebureki czyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji. W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników. Składniki na ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła ½ łyżeczki mielonej gorczycy 1 jajko Składniki na farsz: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
Tradycyjna Kuchniaprawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka wędzona 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym, które doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy pomidory, koncentrat, dusimy 15-20 minut, doprawiamy do smaku. 3. Tortellini przekładamy do przygotowanego sosu. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnismacznie. Wszystkie założenia spełniłam przygotowując to danie. :-) 500g mięsa mielonego 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 cebule 3 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1/2 pęczka natki pietruszki olej 1. Cebulę drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. 2. Mięso mielone mieszamy z cebulą, jajkiem, kaszą manną i przyprawami
Szefowa kuchnisosie pomidorowym. składniki: 16-18 makaronowych muszli 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 cebula sól,pieprz 400 g passaty pomidorowej zioła włoskie ser grana padano olej do smażenia Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i usmażyć razem z cebulą. Do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotujeziemniaków ( zależy jakie duże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa mielonego 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz(...)vegeta 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem
Smaki Ewyswój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii
Szefowa kuchnipieczarkami, podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo, mięso i wątróbkę. Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy. Pamiętaj, że taka
IzaGotujekalafior 1 cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 500g mięsa mielonego puszka pomidorów sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, majeranek, słodka papryka, olej Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka i ugotować na parze. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso mielone. Dodać czosnek i pokrojoną papryczkę chilli
MarciochaKucharzySkładniki: 300 g mięsa mielonego, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 opakowanie rukoli, 1 opakowanie mozzarelli z kuleczkach, 3 łyżeczki bazylii otartej, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 ząbek czosnku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 gałązka pomidorków koktajlowych, pieprz, sól. Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się
Aga w kuchniSkładniki: 500 ml domowego koncentratu pomidorowego, 400 g mięsa mielonego, 2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól, pieprz makaron do spaghetti, rukola. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Następnie zalewamy
Aga w kuchniSkładniki (na 2 porcje) na pulpety: - ¼ szklanki kaszy jaglanej (ok. 45g), - 1 cebula (ok. 70g), - 1 ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy(...)kaszę jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym. 4. Łączymy kaszę z zeszkloną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mięsem mielonym i przyprawami. 5. Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w mące. 6. Pulpeciki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5-10 min. 7. Wyławiamy pulpeciki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSmaczne mięso z powodzenie zastąpi wędlinę. Proste w przygotowaniu ,instrukcja krok po kroku również na filmie https://youtu.be/NpEz-AI7BUA,zapraszam:) Składniki 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki 1 mała papryka pokrojona w kostkę kilka plastrów surowej szynki kilka plastrów żółtego sera podłużna … Czytaj dalej Rolada z mięsa mielonego
gotuj ze mnąjakoś wyszło , że dodałam i kaszę i ryż.Ja swoje gołąbki gotowałam w multicokerze, ale można i w normalnym garnku. 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko(...)cebula susz warzywny sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól
Moje domowe kucharzeniemakaronu spaghetti pomidorowego 150 g sera żółtego 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy około 20 minut. Po tym czasie
Podróż w kulinariakiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób wykonania : K apustę parzymy około 10 minut w gotującej wodzie, najlepiej pojedyncze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy, aż będzie miękki, około 20 minut. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie
Przepisy i porady kulinarnesosie pomidorowym 1/2 opakowania makaronu Penne 20 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, przyprawa do dań, typu kucharek 2 łyżki keczupu pół cebuli natka pietruszki olej Pieczarki i cebulkę szatkujemy drobno. Następnie wrzucamy składniki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy. Mięso mielone dodajemy na patelnię i mieszamy cały czas. W dużym
Gotuję Testujętopiony holenderski Panierka: ~~~~~~~~~~ 2 jajka bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso mielimy na śr.sitku.Dodajemy jajko,bułkę tartą,vegetę,mieszamy. Robimy farsz-pieczarki czyścimy,kroimy na drobną kostkę.Cebule obieramy i siekamy drobno.Na rozgrzanej patelni smażymy pieczarki z cebulką,dodajemy serek topiony,mieszamy,studzimy. Farszem nadziewamy porcję mięsa mielonego i formujemy,rolujemy w rękach podłużny kotlet devolaj,spłaszczamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyjdzie nam na zdrowie. 400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki 3 średniej wielkości cukinie 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka olej ser żółty do posypania 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone, które obsypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy
Szefowa kuchniPrzepis powstał przez przypadek, podczas robienia innego dania, które się nie udało :) Składniki: 25 dag wieprzowego mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 papryki czerwonej(...)żółtego sera 1 jajko łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w małą kosteczkę. Wszystko wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami (jeśli masa będzie zbyt mokra dodać bułki tartej). Formować niewielkie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni z niewielką ilością oleju
Na Ciasteczkowych Papierachbeszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy
VioletoweKucharzenieryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana
NaKońcuJęzykaKolejne pyszne wyzwanie, czebureki z mięsem :) Danie kuchni tatarskiej najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ale oczywiście można przygotować je również w wersji wegetariańskiej z ziemniakami i serem lub pieczarkami :) Chrupiące i aromatyczne smażone na oleju. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Składniki 3szklanki mąka poznańska Basia 200-250ml gorąca woda 500g mięso mielone 1szt cebula 1żółtko(...)zdjąć z ognia i dodać szklankę mąki. Energicznie wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, żółtko, spirytus i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć je na 10-15minut do woreczka. Farsz: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek oraz przyprawy i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na kawałki ok.10-12 sztuk. Każdy uformować na kuleczkę zawijając ciasto pod spód
W garach u GosiKolejne pyszne wyzwanie, czebureki z mięsem :) Danie kuchni tatarskiej najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ale oczywiście można przygotować je również w wersji wegetariańskiej z ziemniakami i serem lub pieczarkami :) Chrupiące i aromatyczne smażone na oleju. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Składniki 3szklanki mąka poznańska Basia 200-250ml gorąca woda 500g mięso mielone 1szt cebula 1żółtko(...)zdjąć z ognia i dodać szklankę mąki. Energicznie wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, żółtko, spirytus i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć je na 10-15minut do woreczka. Farsz: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek oraz przyprawy i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na kawałki ok.10-12 sztuk. Każdy uformować na kuleczkę zawijając ciasto pod spód
W garach u Gosi