Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 192Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i
Moja Delicja
Saltimbocca 301kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka pszennej mąki 1 łyżka oliwy Do podania 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego kilka kolb kukurydzy konserwowej kilka białych(...)center;width: 50%;} #gallery-34 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-34 .gallery-caption {margin-left: 0;} Saltimbocca - składniki Przykładowe dodatki i przybrania Przygotowane sznycle Zawijanie sznycli Zawinięte saltimbocca Mięso najpierw obsmażamy Następnie dusimy w sosie Gotowe saltimbocca z dodatkami i przybraniem Post Saltimbocca pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa
Zbiór przepisów na pyszne i zdrowe posiłki 208Składniki (2 porcje): 250 g twarogu półtłustego, 150 g skyru, 150 ml mleka, 10 g żelatyny + 50 ml wrzątku, 50 g syropu klonowego (lub inne słodzidło), 1/3 łyżeczki mielonej wanilii, 2 łyżki kremu daktylowo-kokosowego, 1 łyżeczka kakao, na spód granola gryczana + herbatniki, na wierzch jagody i wiórki kokosowe ➡️ Przygotowanie : rozpuść żelatynę i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie(...)może oprócz tofucznicy czy jako słodki krem 😁), w związku z czym porzucałam ten składnik i nie był on obecny w mojej diecie 🤷♀️ A szkoda, bo tofu to świetny zamiennik mięsa, tym samym bardzo dobre źródło roślinnego białka 💪 Jakiś czas temu zamówiłam w Jadłosfera wege gulasz w tajskim stylu 🥥, bo skusiło mnie fajne połączenie składników 😊 Do tego dobrałam żytni makaron świderki
Zdrowie na języku :P
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 252szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić na 3-4cm fragmenty(...)szparagów 1/2 główki sałaty lodowej 1/3 dużego kubka jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu miętowego (albo garść świeżej mięty+ szczypta cukru+ łyżka soku z cytryny) 1 mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz kilka gałązek szczypiorku sól
Karo in the Kitchen
Klasyczne włoskie bruschetty 382Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinie faszerowane soczewicą i dwoma serami: fetą i mozzarellą 140danie, dające na długo uczucie pełnego brzuszka. Uwielbiam pieczone warzywa z farszem i często je robię. Zapiekać można wszystko i wychodzą z tego zazwyczaj cuda. Na przykład cukinie faszerowane mięsem , ogórki zapiekane z bazyliowym persto, mozzarellą i pomidorkami , pieczarki faszerowane kaszą czy ostatnio przygotowywałam dla Ascensia Diabetes Care przepis na okrągłe cukinie faszerowane pieczarkami . Farsz można przygotować na milion sposobów(...)wieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku. Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 25 g, białko: 27 g, tłuszcz: 22 g Informacje
Dietolog
Cukinie faszerowane soczewicą i dwoma serami: fetą i mozzarellą 135danie, dające na długo uczucie pełnego brzuszka. Uwielbiam pieczone warzywa z farszem i często je robię. Zapiekać można wszystko i wychodzą z tego zazwyczaj cuda. Na przykład cukinie faszerowane mięsem , ogórki zapiekane z bazyliowym persto, mozzarellą i pomidorkami , pieczarki faszerowane kaszą czy ostatnio przygotowywałam dla Ascensia Diabetes Care przepis na okrągłe cukinie faszerowane pieczarkami . Farsz można przygotować na milion sposobów(...)wieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku. Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 25 g, białko: 27 g, tłuszcz: 22 g Informacje
Dietolog
Postna kapusta z grzybami 156całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie podchodzące do zwrotu postny mogą(...)koniec gotowania dopraw pieprzem do smaku. Uwagi Jeśli tak przygotowaną kapustę z grzybami zamierzasz wykorzystać jako farsz do uszek lub pierogów, możesz ją dodatkowo zmielić w maszynce do mięsa. Pokrewne inspiracje Pierogi z kapustą i grzybami Przez Dominik Kulinarna Pokusa Post Postna kapusta z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa
Pierś indyka pieczona z pieczarkami 140Tajemnicą soczystej pieczonej piersi indyka z pieczarkami są użyte do marynowania mięsa składniki. Jednym i najważniejszym jest śmietana, która sprawia, że pieczone mięso nie wysycha i dodatkowo zatrzymuje smak i aromat dodanych przypraw. Taka marynata sprawdzi się nie tylko w przypadku indyka, ale również kurczaka i mięsa wieprzowego. Mięso ma przyjemnie paprykowy i lekko pikantny smak, z delikatną nutą koperku(...)minut. Wytopiony sok zlać do rondelka, dodać 2 łyżki śmietany 30% i gotować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Podawać z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem
Kuchcik gotuje
Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem 241Mróz wciąż trzyma. Czasem mocniej, czasem słabiej, jak dziś. I kiedy czasem na chwilę w dzień zrobi się cieplej i wierzchnia warstwa zimowego pokrycia zacznie tracić
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 344jest zwykła kanapka. Restauracje serwują menu oparte tylko i wyłącznie na kanapkach – zaczynamy od lekkiej, ‘przystawkowej’ (np. ze śledziem który zaostrzy apetyt), danie główne to kanapka z mięsem lub owocami morza, a menu zamyka deserowa kanapka z serem i owocami. Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube i jasne filety „a la matias”. Płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie(...)chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie krążkami cebulki, korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu sałatki goście mieli na swojej porcji wszystkiego po trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty chleb z masłem! SKŁADNIKI 500g filetów śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula, 200g
Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału) 148Stragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie “ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach “. To nie to samo, co pomidorówka na
Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 147Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach
Moja Delicja
Gulasz z serc wieprzowych 106grona osób, które w swoim jadłospisie często sięgają po dania na bazie podrobów . Mają na to wpływ dwa czynniki – smak oraz cena. W przeciwieństwie do innych typów mięsa, podroby charakteryzują się wyjątkowym smakiem, bez względu na to, który kawałek wybierzemy pewne jest, iż będzie miał on unikalny smak. Drugim czynnikiem jest oczywiście cena, gdyż jakby na to nie patrzeć(...)pełna łyżka mąki pszennej 15 dag groszku 15 dag marchwi 2 liście laurowe 15 dag ziemniaków 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietanki (30%) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu Gulasz Jak zrobić gulasz z serc wieprzowych. Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone serca pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki, włożyć razem do garnka, wlać olej i smażyć
MeCooks
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 121Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie
Moja Delicja