Schabowe pakieciki z serem i szynką parmeńską panierowane w krakersach 261gouda 4 łyżeczki delikatesowej musztardy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 jajko do panierowania 1 czubata szklanka pokruszonych drobno słonych krakersów do panierowania Olej do smażenia Sposób wykonania: Schab rozbić na cztery cienkie kotlety, posolić do smaku i oprószyć pieprzem, każdy kawałek mięsa posmarować musztardą na jednym boku ułożyć złożony plaster sera żółtego
Wanilia i Kardamon
Sos do stir fry - podobno idealny... 243gotowej pasty imbirowej ze słoiczka, albo tubki; lub 1 łyżka mielonego imbiru 2 zabki czosnku, starte na tarce, lub przeciśnięte przez praskę Wszystkie składniki roztrzep dokładnie w miseczce. Możesz też wlać je do słoika i energicznie nim potrzasnać. Po wlaniu do ulubionego stir fry z warzyw lub mięsa zagotuj całość i zostaw na pełne 3 minuty
Lejdi of the house
Szybki omlet z serem korycińskim, prażoną cebulką i dodatkami 273dodatkowi sera korycińskiego. Uwielbiam go dodać do najróżniejszych zapiekanek, mięs (klik) , a nawet do pizzy (klik) . Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera korycińskiego, to polecam Wam Ser Koryciński Swojski Bielec Składniki: 3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego plaster (grubszy) sera korycińskiego – polecam Ser Koryciński Swojski Bielec świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka prażonej cebulki + do posypania
Słodkie okruszki
Kiełbasa zwyczajna 275pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -jelita wieprzowe do parzonej 26/28 mm -jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm -woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 mil dodana przed nabijaniem jelit WYKONANIE Przygotowane mięso na kiełbasę tniemy w mniejsze kawałki i peklujemy 48 godzin
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krucha z galaretką 770g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Delikatna tarta na cieście francuskim z cukinią, fetą i wędzonym kurczakiem 535cytryny - mięta (u mnie dwie łyżeczki suszonej) - pieprz grubo mielony do smaku - sól morska - mieszanka ziół greckich - 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1. Fetę, jogurt naturalny, sok z cytryny, jajko, miętę i pieprz łączymy w miseczce na gładką masę. 2. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. 3. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. 4. Oliwę mieszamy
Cook&Love
Udziec jelenia z polentą 218przesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Polenta
Wędrówki po kuchni
Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym 184oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Policzki upiec w piekarniku według wskazówek
Codzienna kuchnia niecodzienna
BIGOS 204dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wody, dodać tłuszcz, ugotować. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, osmażyć na tłuszczu i udusić z częścią pokrojonej
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Łagodny sos słodko-kwaśny do słoików 708złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :) Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona) 1 puszka ananasów wraz z sokiem 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu 2,5 szklanki cukru
Kuchnia domowa Ani
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 297pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych skóry wykrajamy
mojewypiekiinietylko
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 203łyżki masła 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony folia spożywcza do zawinięcia rolady Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę , w ykładamy na stolnic ę, dodajemy mąkę, jajko
kgwjanczewo
Rolada cielęca 176szklanka białego wina wytrawnego 1 łyżeczka octu szczypta mielonego pieprzu garść świeżego tymianku garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym
R'n'G Kitchen
Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia 271mnie pokrojona na 3 kawałki, by szybciej upiec) sól świeżo mielony pieprz pieprz cayenne 8 ździebeł trawy żubrowej 2-3 szczypty (tyle, ile się weźmie między palce) suszonego czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki oleju po łyżeczce miodu na każdy kawałek Na blasze ułożyć 5 ździebeł trawy żubrowej. Mięso polać olejem, a następnie posypać przyprawami i ułożyć na trawie
Weekendy w domu i ogrodzie
Kartoflanka z kabanosami 193Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek bulwy selera 1-2 ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren
Kuchenne zapiski Edyty